שתף קטע נבחר

האקדח המודפס: עתיד מסוכן?

ד"ר רועי צזנה, חוקר עתיד וטכנולוגיה יצר גם הוא נשק באמצעות מעבדה ואפילו העביר אותו דרך גלאי מתכות. אבל למרות הסכנה, הוא חושב שהתועלת מהטכנולוגיה גדולה יותר מהנזק

אקדח שהודפס במדפסת תלת מימד, שפותח במסגרת פרויקט שיתופי מעלה תהיות חשובות ושאלה אחת גדולה: האם אכן העתיד הפך הווה מסוכן? אמש חשף ערוץ 10 כי ניתן להדפיס אקדח קטלני במדפסת תלת מימד ולהביא אותו למשכן הכנסת וקרוב לנתניהו.  

 

 "מי שבאמת רוצה היה יכול ליצור לעצמו אקדח בבית גם פעם", מסביר בראיון ל-ynet ד"ר רועי צזנה מהיחידה לחיזוי טכנולוגי וחברתי באוניברסיטת תל אביב. "הבעיה היא שכעת יש תרשים שיצא לאינטרנט וכל חושם יכול להוריד מהרשת את התרשים, כפי שעשו 100 אלף איש, ואם יש לך מדפסת ומינימום של כשרון  - אפשר להדפיס את האקדח". צזנה גם אומר שאמנם אם מתוך 100,000 איש שהורידו את התרשים, 99,000 לא היו יכולים להדפיס ולהרכיב אלף האיש הנותרים ישפרו אותו ויעלו את התרשימים לרשת מחדש.

 

 

אקדח בבית

האקדח של ערוץ 10 היה מבוסס על תרשים של קודי ווילסון, סטודנט בן 25 מטקסס, שעיצב את האקדח הראשון שמיוצר כמעט כולו על ידי מדפסת תלת ממד. ווילסון הפיץ את התרשים של האקדח בפורמט שמאפשר לכל מי שיש ברשותו מדפסת כזו, שעלותה כ-8,000 דולר, להדפיס לעצמו חלקים מפולימר ולהרכיב אקדח כזה, בתוספת נקר שעשוי ממסמר פשוט - שלא מתגלה בגלאי מתכות.

 

גם הקליע קטן מאוד,מסביר צזנה, וקליע בודד ככל הנראה לא יתגלה בגלאי מתכות רגיל. את אבק השריפה, עם זאת, אפשר אולי לזהות באמצעות רחרחנים שנעזרים בהם בשדה התעופה. אך גם כאן, אומר צזנה, גדולים סמני השאלה ממה שידוע - גופי הבטחון לא חושפים בדיוק מה הם יודעים.

 

אמנם בהוראות הרשמיות של האקדח יש קובית מתכת שיש להוסיף, אך זאת על מנת שהוא יתגלה בגלאי מתכות. מה שאומר שההוראה הזאת ניתנת כדי לצאת ידי חובה מבחינה חוקית, אך אין לה משמעות או צורך מכני לתפעול האקדח. הרשויות בארה"ב דרשו להסיר את התרשים מהרשת, אבל התרשימים הורדו על ידי גולשים יותר מ-100,000 פעמים, כך שבלתי אפשרי לעצור את תפוצתם.

 

צעצוע של נשק

צזנה, שחקר את הנושא במסגרת ספרו "המדריך לעתיד" שיצא בקרוב, מספר שהדפיס אקדח כזה באמצעות מעבדות XLN בחיפה. במעבדות וידאו שהגירסה שלו תהיה מנוטרלת, אך הוא הצליח להעביר את האקדח בגלאי מתכות שונים. כשהוא התגלה בשיקוף פעם אחת אמר צזנה כי זה "אקדח של הילד", וכך הצליח להעביר אותו. זאת מכיוון שהאקדח פלסטי ונראה כמו אקדח צעצוע.

 

 

יתרה מכך, צזנה אומר כי אפשר לעצב את האקדח בצורות שונות ולפרק אותו, כך שההסתרה תהיה קלה יותר. צזנה נפגש מספר פעמים עם בכירים במשטרה, שלדבריו מודעים לסיכונים של אקדח כזה, ולמצב ונערכים לאיומים מהסוג הזה. עוד מספר צזנה כי מומחים לתחום אמרו לו שהתרשים הראשוני לא היה מושלם והיה צריך להוסיף לו דברים, וישנה סכנה כי הוא יתפוצץ ביד. ואכן, בכתבה של ערוץ 10 ניתן לראות כי קנה האקדח נשר והתעופף ממנו במהלך הירי.  

  

תוצר לוואי של הטכנולוגיה

"סף הזמן שלוקח להמצאות להתחדש ולהשתפר יורד באופן משמעותי", אומר צזנה, "כך גם בעולם התוכנה - אפשר לתכנת ולנסות בבית מיד. עד עכשיו לא יכולנו לעשות את זה בחומר - היה צריך פס ייצור בשבילו. עכשיו אתה יכול לפשט את זה לעצמים רבים. במדפסות תלת מימד יוצרים אבות טיפוס בקלות". צזנה מסביר שהעניין מפשט אתה התהליך של יצירת אקדח עצמאי בבית, ולייעל אותו במקרה שהוא לא עובד כהלכה.

 

אז מה עושים? "כרגע אין פתרונות", אומר צזנה, "כשאתה מחפש פתרונות אתה כובל את עצך להווה. כשיצרו את החרב הראשונה אמרו אותו דבר. וגם כשיצרו את המעדר הראשון אמרו שיהיה אפשר לנתץ עם זה גלגלות. זה המצב החדש ואני לא מרוצה מזה כי זה נותן כוח בידיים של כל בן אדם, במיוחד כשהאקדחים ישתכללו".

 

העצמה אנושית

אך צזנה מוצא גם אופטימיות בתחום. "יש פה מגמת על של העצמה אנושית והיא תעצב את העולם העשורים הקרובים", הוא אומר ומבקש לא להסתכל רק על הצד השלילי. "צריך לומר שכשיש מדפסות תלת מימד, כל אחד יוכל להיות מהנדס ולעצב לעצמו כסא, ידית של ארון, ספל שהוא שותה ממנו, או צעצוע לילד שלו הוא יכול לחסוך דלק שצריך בשביל משלוחים וליצור לעצמו חפץ שהוא צריך בבית או בעיר שלו.

 

"כל אחד יוכל להגשים את הפוטנציאל שלו יותר מאשר בעבר. כל ילד בסין שנתנו לו מחשב ולימדנו אותו לשרטט בתוכנת שרטוט, יכול להשתמש בכשרון שלו, וכולם הופכים להיות מהנדסים ומקדמים את הכפר ואת המדינה שלהם ובסופו של דבר את המין האנושי - זו המשמעות האמיתית של מדפסות תלת מימד. אקדחים הם תוצר לוואי, לא חיובי אבל תוצר לוואי. כמו המעדר שמוביל לפוטנציאל נזק, אבל בלעדיו לא היה לנו אוכל".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תוצר לוואי של הטכנולוגיה"
מומלצים