שתף קטע נבחר

צילום: EPA

הפיכה אחת, המון סימני שאלה: מה קורה במצרים?

מי השליט האמיתי בקהיר? האם צפויה מלחמת אזרחים? מה יעלה בגורלו של מורסי? כיצד יתאוששו האחים המוסלמים ומי מבטיח שזאת לא ההתחלה של שרשרת הפיכות? מומחים מנסים לפזר את הערפל שאופף את מצרים ביום שאחרי הדרמה

ההודעה של שר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי, שחתמה אתמול (ד') את כהונתו בת השנה של הנשיא מוחמד מורסי, הסתיימה בסימן קריאה נחרץ: הפיכה שנייה במצרים תוך שנתיים. למרות זאת, במהלך היממה האחרונה מרחפים מעל מצרים בעיקר סימני שאלה הקשורים בעתידה הלוט בערפל. לאן הולכת הדמוקרטיה הצעירה? האם יש לוח זמנים שיוביל לשלטון חדש ויציב? ומה יעלה בגורל תנועת "האחים המוסלמים"? פרופ' יורם מיטל, יו"ר מרכז הרצוג לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון, ופרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין וראש החוג למזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, מנסים לענות על כמה שאלות שטורדות מאז אמש את מנוחתם של עשרות מיליוני מצרים:

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אילו בחירות צפויות להתקיים ומתי?

 

פרופ' מיטל: "צפויות להתקיים בחירות לנשיאות ולבתי הנבחרים על בסיס חוק בחירות חדש שינוסח בחודשים הקרובים על ידי ועדה של אנשי ציבור ומשפטנים. טרם פורסם תאריך רשמי, מפני שעדיין לא הקימו את הוועדה. ההערכה שלי היא שהבחירות יתקיימו בתוך 6-4 חודשים".

 

פרופ' רבי: "אין כרגע לוח זמנים, אבל מההודעה של הצבא אנחנו מבינים שיהיו בחירות הן לנשיאות והן לפרלמנט. הצבא דיבר על מועצת מעבר זמנית של 11-9 חודשים, וייתכן שדווקא זה טווח הזמן שצריך לדבר עליו".

 

מה יהיו סמכויותיו של הנשיא הזמני? האם השליט דה-פקטו במצרים הוא הצבא?

 

פרופ' מיטל: "הנשיא הזמני יחזיק בסמכויות מלאות של נשיא הרפובליקה, ובכללן פרסום הצהרות חוקתיות וצווים מיוחדים. במצרים לא התרחשה הפיכה צבאית, אבל הצבא ימשיך להיות מעורב בניהול לא ישיר של ענייני המדינה, ובעיקר בשמירת הסדר והביטחון".

 

פרופ' רבי: "אני דווקא חושב שצריך להסכים עם זה שהשליט דה פקטו במצרים הוא הצבא. הוא מכתיב את הקצב, אפילו שהוא מפזר לכל עבר רמזים שאין לו שום עניין להפוך לשליטה של מצרים. הנשיא הזמני רק יידרש לשמור על מצרים בתקופת המעבר".

 

מה המשמעות של השעיית החוקה?

 

פרופ' רבי: "המשמעות היא ההצהרה שאחד הדברים הראשונים שמורסי עשה ביוהרה, קשיחות וחוסר רגישות - זה נטרול הרשות השופטת. לכן, הדבר הראשון שעושים אחרי הדחתו זה להשעות את הדבר שבגללו המונים יצאו לרחובות".

 

פרופ' מיטל: "המשמעות היא שוועדה מיוחדת תנסח הצהרות לתיקונים בחוקה הקיימת, ולאחר שאלה יאושרו - תוכרז החוקה החדשה".

  

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מה יעלה בגורלו של מוחמד מורסי? האם הוא יישאר במעצר? האם הוא יגורש?

 

כאן הפרופסורים מיטל ורבי מסכימים זה עם זה: "מורסי מוחזק כרגע בשמירה של כוחות הביטחון. לא ברור מה יעלה בגורלו. ההערכה היא שלא יפרצו מעשי אלימות נרחבים בעקבות ההפיכה, ואם אכן כך - קיים סיכוי שמורסי ישוחרר. במצב כזה סביר שהוא יישאר במצרים".

 

מה המשמעות הפוליטית של ההפיכה עבור תנועת "האחים המוסלמים"? האם מדובר במכה שממנה היא תתקשה להתאושש?

 

פרופ' מיטל: "האחים המוסלמים והמחנה הסלפי ספגו מהלומה קשה וכואבת. אבל מדובר בתנועה בת עשרות שנים ולכן אני מעריך שיש ביכולתה להתאושש ואפילו להתמודד בהצלחה גם בבחירות הבאות".

 

פרופ' רבי: "מדובר במכה קשה, זעזוע גדול, ואין לי צל של ספק שקרה פה משהו שהשפעותיו יורגשו. בטווח הקצר צריך לראות אם האחים המוסלמים יצליחו להוציא אנשים לרחובות, כי זה לא נגמר עד שזה נגמר. בטווח הארוך אני סבור שהם ישקמו את עצמם ויחזרו בסופו של דבר".

 

האם קיים סיכוי שמצרים תידרדר למלחמת אזרחים בין איסלאמיסטים לבין ליברליים?

 

פרופ' מיטל: "החברה המצרית מפוצלת היום בין שני המחנות האלה באופן חסר תקדים. עם זאת, להערכתי קטן הסיכוי שמצרים תיקלע למלחמת אזרחים".

 

פרופ' רבי: "יש סיכוי גדול, אבל לא יהיה מדובר במלחמת אזרחים כמו בסוריה, לוב או תימן. הן מדינות הטרוגניות לעומת מצרים שהיא הומוגנית. אבל עדיין מדובר בקרע משמעותי שישפיע על היציבות של מצרים".

 

כיצד יכולים מחליפיו של מורסי לפתור את הבעיות שמלכתחילה עוררו את המחאה נגדו?

 

פרופ' מיטל ופרופ' רבי מסבירים: "את ההתנגדות עוררו בראש ובראשונה מהלכים שנקט מורסי לכיוון איסלאמיזציה של מוסדות השלטון באמצעות התערבותו בניסוח החוקה ועל ידי מאות מינויים של אישים מהמחנה הדתי לתפקידים בכירים. גם לעובדה שהוא לא הצליח לשפר את המצב הכלכלי החמור ולהשיב את הביטחון הפנימי במצרים היה חלק מהמחאה נגדו. המבחן של השליט הבא יהיה קודם כול בניסיון לייצב את המשבר הפוליטי מול מחנה אוהדי מורסי.

שיקום הכלכלה וביטחון הפנים מצריך זמן ומאמצים ניכרים".

 

בהנחה שהבעיות הכלכליות לא ייפתרו בקרוב, האם הפיכה נוספת בשנים הקרובות היא תסריט אפשרי?

 

פרופ' מיטל: "עם הפלת משטר מובארק נכנסה מצרים לשלב מעבר מהפכני שיכול להימשך שנים רבות, בדומה למהפכות אחרות בעולם. שלב זה מאופיין באי יציבות פוליטית ובמעשי אלימות בין הצדדים היריבים. כלומר, האי-היציבות יכול להימשך ובכלל זה גם אפשרויות לחילופי שלטון תכופים".

 

פרופ' רבי: "בהחלט עלולה להתרחש הפיכה נוספת בשנים הקרובות. לא מן הנמנע שלציבור יימאס מההתנהלות של הנשיא החדש בעוד שנה או יותר, ואז הוא שוב ייצא לרחובות".

 

מה ההשפעה של ההפיכה על המצב בסיני? האם המשמעות היא שהביטחון הרופף בחצי האי יימשך או שדווקא הצבא ייקח את הנושא לידיים?

 

פרופ' מיטל: "מצב הביטחון בסיני החריף והלך בשנתיים האחרונות, ולהערכתי זה לא עתיד להשתנות בקרוב. הקבוצות המיליטנטיות שפועלות שם מבקשות לפגוע בכוחות הביטחון של מצרים ובישראל כאחת. בשלב זה קשה להעריך כיצד תשפיע הפלת מורסי על הקשרים בין מצרים לחמאס, ולכך יכולות להיות השלכות גם על מצב הביטחון בסיני".

 

פרופ' רבי: "אני חושב שזה תלוי במצב בתוך מצרים. ככל שתימשך המהומה, הצבא יתעל כוחות פנימה ופחות לסיני. אני מקווה שיימשך שיתוף הפעולה שהיה בתקופת מורסי. את התשובות הללו נקבל בימים הקרובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חגיגות אחרי הדחת מורסי. עד מתי?
צילום: רויטרס
מומלצים