שתף קטע נבחר

לא ערכים, אחים. הדילמה של אל-ג'זירה במצרים

רק לפני שנתיים הובילה הרשת הקטארית את המהפכות במצרים, בתוניסיה ובסוריה, תוך שהיא מטיפה ל"הגשמת רצון העם". בשבוע שעבר, כשבני בריתה מהאחים המוסלמים הודחו, הטון השתנה. כתבים שהתפטרו: שיקרנו, הונחינו לתמוך באנשי מורסי

ימים לא פשוטים עוברים על רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, שבשנים האחרונות סחפה עשרות מיליוני צופים בעולם הערבי עם סיסמתה המפורסמת "הדעה - והדעה האחרת", סיסמה שהייתה רמז לחידוש שהביאה אל-ג'זירה לעולם התקשורת הערבי: מותר להשמיע יותר מדעה אחת. לאורך האביב הערבי, החל בתוניסיה, דרך מהפכת מצרים הראשונה וכלה בסוריה, אל-ג'זירה התייצבה באופן עקבי לצד העם הדורש להפיל את המשטר. ההפיכה שאירעה בארץ הנילוס בשבוע שעבר עם הדחת הנשיא מוחמד מורסי, לעומת זאת, אילצה את הקטארים לקבל החלטה מביכה: האם לדבוק ברעיון שלו הטיפה - תמיכה ברצון העם, או לצדד בבת בריתה ההדוקה - תנועת האחים המוסלמים. ולפחות לפי אופי שידוריה בימים האלה - נראה שהיא החליטה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

רק לפני שנתיים וחצי, בינואר ובפברואר 2011, הייתה אל-ג'זירה ספינת הדגל של הערוצים שהעניקו במה למפגינים נגד משטרו של חוסני מובארק בכיכר תחריר. בעוד ערוץ הטלוויזיה הממלכתי של מצרים, השופר הממלכתי המובהק של מובארק, ניסה לגמד את ממדי המחאה נגד הנשיא ולהציג את מובילי ההתקוממות כמחבלים המבקשים את רעתה של קהיר, שידר ערוץ הלוויין הקטארי דיווחים הפוכים לגמרי אל מעל לראשו של המשטר המצרי, הישר לצלחות הלוויין של אזרחי מצרים, ועודד אותם לצאת לרחובות כדי "להגשים את רצון העם".

 

אל-ג'זירה מודיעה בכיתובית על המסך: צבא מצרים פרץ לאולפננו, השידור מופסק

 

אלא שמשום מה, בשבועיים האחרונים שבהם סיקרה אל-ג'זירה את המחאה המצרית המתחדשת, הפעם נגד שלטון האחים המוסלמים, נראה היה לפתע ש"הגשמת רצון העם" אינה עוד נר לרגליה. ההסבר לכך, לדעת רבים במצרים, פשוט: לקברניטי הערוץ שבבעלות האמירים הקטארים היה קשה לראות את האחים המוסלמים, התנועה האיסלאמיסטית שהיא בת בריתם הקרובה, מודחים מהשלטון.

 

בחודשים האחרונים היו כמה עדויות לברית ההולכת ומתהדקת עם השלטונות בדוחא תחת כהונתו של מוחמד מורסי. בתחילת החודש שעבר פורסמה בעיתון "אל-אחבאר", עיתון ממסדי המשקף במידה רבה את עמדת השלטון המצרי, כתבה תחת הכותרת "מאמא קטאר תספק גז למצרים". רבים ממתנגדי האחים המוסלמים הרימו גבה כבר אז, והכותרת שבה הוצגה קטאר הקטנה והעשירה כפטרונית של מצרים - הנתפשת היסטורית כמדינה החשובה ביותר בעולם הערבי - חוללה מהומה תקשורתית. זעם דומה התעורר כשלפני כמה חודשים פורסם כי קטאר מתכננת לקנות את הפירמידות בגיזה, סמל לאומי מצרי, כדי לסייע למצרים להיחלץ ממצבה הכלכלי הקשה. בנובמבר אשתקד, אחרי פרסום ההצהרה החוקתית של מורסי שהעניקה לו סמכויות נרחבות, שרפו מתנגדיו את משרדי ערוץ השידורים החיים של אל-ג'זירה המשקיפים על כיכר תחריר, מעשה המעיד עד כמה במצרים עצמה נתפשת הרשת הקטארית כשותפה מלאה של האיסלאמיסטים.

 

צריך לזכור מהו החוט המקשר בין קטאר לבין האחים - האידיאולוגיה הדתית והעדתית. שני הצדדים דוגלים באיסלאם סוני אדוק, ואף שהשלטון בקטאר נחשב במידה רבה שלטון ערבי פרגמטי המשתף פעולה עם המערב בנושאים רבים, אסור לשכוח שהוא גם זה המארח בשטחו את השייח יוסף אל-קרדאווי, גדול פוסקי ההלכה בעולם הסוני. מוצאו של אל-קרדאווי מצרי, אך הוא מתגורר בקטאר ומשם הוא מפיץ את משנתו, בין השאר באמצעות תכניתו באל-ג'זירה. הוא נחשב לאחד האבות הרוחניים של תנועת האחים המוסלמים.

 

עיתונאים התפטרו: "אמרו לנו לצדד באחים המוסלמים"

ביום רביעי האחרון הגיע רגע השפל ביחסים בין המוסדות החילוניים במצרים לבין קטאר: מיד אחרי הודעת צבא מצרים על הדחת מורסי פשטו כוחות הביטחון המקומיים על משרדי הערוץ בקהיר, עצרו את אנשי הצוות והחשיכו את שידורי הערוץ החי של אל-ג'זירה, כפי שעשו לערוצי הטלוויזיה של האחים המוסלמים. את הלקח מתפקידה הפעיל של אל-ג'זירה בהדחת מובארק ושלהוב ההמון, אפשר היה להבין, הצבא המצרי למד. ביום שני השבוע, במסיבת עיתונאים של הצבא והמשטרה בתגובה לאירועי הדמים ליד מטה המשמר הנשיאותי, שם הרג הצבא ביריות כ-50 מתומכי האחים המוסלמים, סולק מנהל משרדי אל-ג'זירה בקהיר מהאולם. עיתונאים במקום צעקו לו: "אל-ג'זירה, צאי ממצרים!".

 

הקרב על המסך: מימין - שידור מהפגנה למען מורסי, משמאל - הפגנת הליברלים בתחריר

 

המגמתיות בשידורי אל-ג'זירה מורגשת היטב לא רק ברחוב המצרי אלא גם בבית, במשרדי הרשת הקטארית. בימים האחרונים דווח על עיתונאים ועובדים רבים שהתפטרו מעבודתם באל-ג'זירה, ובמיוחד מערוץ השידורים החיים ("אל-ג'זירה מובאשיר") במצרים, במחאה על הסיקור החד-צדדי של המהומות, הנוטה באופן שקוף לטובת האחים המוסלמים. המתפטרת הבולטת ביותר הייתה דווקא פטמה נביל, אותה מגישה ועיתונאית שסימלה את תום עידן מובארק כשהפכה למנחה הראשונה בטלוויזיה המצרית הממלכתית המגישה את החדשות כשהיא רעולת פנים - סממן איסלאמי שבימי מובארק היה אסור בתקשורת המצרית הממסדית.

 

צפו במנהל אל-ג'זירה מגורש ממסיבת העיתונאים של צבא מצרים:

 

בהצהרות לכלי התקשורת חשפה נביל את האופן שבו התנהלו שידורי אל-ג'זירה מאחורי הקלעים בימי המחאה: "היו הנחיות ברורות למגישי הפאנלים בערוץ לצדד באחים המוסלמים בלי קשר למציאות. זה קרה בדיוק בזמן שבו היינו צריכים כולנו להתאחד נגד הנסיונות להצית מלחמת אחים במצרים. התפלאנו מאוד מכך שהערוץ התעקש לשדר באדיקות דווקא את ההפגנות של תומכי האחים המוסלמים במסגד ראביעה אל-עדוויה בקהיר, ומנגד להתעלם מההפגנות נגד מורסי בכיכר תחריר ובמקומות אחרים. כשביקשנו הסברים אמרו לנו שאי אפשר להעביר שידור מהמקומות האלה. היו מקרים שבהם מנהלי הערוץ פיצלו בכוונה את המסך לשניים כדי להראות בשעות מסוימות שבמעוז האחים המוסלמים יש מפגינים רבים ואילו בכיכר תחריר לא".

 

וויסאם פאדל, ראשון המתפטרים מהערוץ הלוויני של אל-ג'זירה, סיפר בחשבונו בפייסבוק: "התפטרתי מאל-ג'זירה אחרי ששודרו תמונות ישנות של כיכר תחריר כשהיא ריקה עם הכיתוב 'לפני זמן קצר'. שמו את אותה תמונה במשך שעות. כששאלתי את הממונה מה הסיבה הוא אמר לי 'תתעסק בעבודה שלך". העיתונאי חג'אג' סלאמה, מגיש בערוץ החי במצרים, התפטר בעת ראיון טלפוני לערוץ טלוויזיה מצרי. "אל-ג'זירה נותן הוראות לפרסם חדשות מסוימות ומסרב להעביר את המציאות במלואה", הסביר בראיון. לדבריו, "ההתפטרות שלי אינה נובעת מהתיימרות להיות פטריוטי או להופיע בתקשורת, אלא ממניעים מקצועיים גרידא. בזמן האחרון ברור שאין נייטרליות ושיש התעקשות להצית מלחמת אחים במצרים".

 

קרב דו-צדדי? האחים המוסלמים "נטבחו"

ברשת אל-ג'זירה הסבירו את העובדה שהם מעבירים באריכות את נאומי הדוברים בהפגנות האחים המוסלמים ונמנעים מסיקור מקיף של הפגנות הליברלים בכיכר תחריר, בכך שהמפגינים נגד מורסי מתנגדים להימצאות כתבי אל-ג'זירה בכיכר הזו, משום שלטענתם אל-ג'זירה היא בן הפטרון של האחים המוסלמים. פייסל קאסם, אחד מעיתונאיה המוכרים ביותר של הרשת, שמגיש את התכנית "הצד ההפוך", יצא השבוע בפתח תוכניתו נגד החילונים במצרים ובמדינות ערב, ותהה: "מדוע כשמתקיימות בפעם הראשונה בהיסטוריה הערבית המודרנית בחירות חופשיות, עושים הפיכה נגד הזוכים, מסיתים נגדם בצורה הגרועה ביותר ומשתמשים באלימות זולה כלפי האיסלאמיסטים?".

 

על כל פנים, גם באתר האינטרנט של אל-ג'זירה לא ניכר ניסיון רב לשמור על אובייקטיביות. שתי ידיעות שהובלטו למשל בצד השמאלי של האתר היום היו "מפלגות במלזיה מגנות את ההפיכה נגד מורסי" ו"חוקר: ההפיכה במצרים החזירה את משטר מובארק". השימוש העקבי במילה "הפיכה", שלגביה אין הסכמה רחבה בעולם הערבי בכל הקשור לאירועי מצרים, מעיד לדעת מבקרי אל-ג'זירה על כוונותיה.

 

אל-ג'זירה משדרת דקות ארוכות את תמונות הפצועים תומכי האחים המוסלמים, אחרי אירוע הירי הקטלני במטה המשמר הנשיאותי ביום ראשון. מדי פעם, עובר השידור למוקד ההפגנות של האחים המוסלמים:

 

מילה אחרת שחוזרת על עצמה באתר אל-ג'זירה ביומיים האחרונים היא "טבח" לתיאור תקרית הדמים במטה המשמר הנשיאותי ביום ראשון לפנות בוקר, שבה נהרגו יותר מ-50 בני אדם ומאות נפצעו. האחים המוסלמים טענו כי הצבא תקף אותם ללא כל פרובוקציה, בעוד צבא מצרים טען כי ההמונים ניסו להסתער על המתקן שבו מוחזק מורסי במעצר ואף ירו לעבר החיילים והעלו בניינים באש, ולכן נאלצו החיילים להגיב.

באל-ג'זירה, עם זאת, יודעים מי אשם. "גינויים בינלאומיים למעשה הטבח וקריאות לאיפוק", נכתב באחת הידיעות שם.

 

בסקר המוצג באתר הרשת נשאלים הגולשים מי אחראי לטבח, במירכאות או שלא במירכאות, במטה המשמר הנשיאותי במצרים, והתשובות שבהן יכול לבחור הקורא הן: "1. הצבא 2. המפגינים 3. הצד השלישי". נכון לשעת הכתיבה של שורות אלה, הצבא מוכתר בסקר הזה לאשם ברוב מוחץ. בסקר אחר באתר נשאלים הגולשים "האם המתחולל במצרים משיג את יעדי מהפכת 25 בינואר (המהפכה שבה הודח מובארק בשיא האביב הערבי)?". גם כאן התשובה לא מפתיעה - הרוב סבור שלא. הערוץ שחרת על דגלו את הסיסמה "הדעה והדעה האחרת" מצטייר כיום בעיני לא מעטים במצרים כמי שדוגל יותר בסיסמה "הדעה - והדעה של האחים המוסלמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלג'זירה
רשת אל-ג'זירה. יש שמחליפים את הסיסמה: "הדעה - והדעה של האחים המוסלמים"
צילום: אלג'זירה
מומלצים