שתף קטע נבחר

1,300 ק"מ להפלה. ניצחון השמרנים באמריקה

הקרב בין הרפובליקנים לדמוקרטים בסוגיית ההפלות השתלט על סדר היום האמריקני ולא צפוי לרדת משם בהקדם. וושינגטון, טקסס וצפון דקוטה נסחפו במאבק, אך דווקא מרפאה קטנה אחת בפארגו תשפיע יותר מכל על נשות ארצות הברית

אישור חוק ההפלות בטקסס - שאוסר את קיום ההליך הרפואי לאחר השבוע ה-20 להריון - מגולל בתוכו מאבק אמריקני חריף שחוצה את אוכלוסיית ארצות הברית כמעט באמצעה. בעוד הדמוקרטים הבטיחו להילחם באישור החוק בכל דרך אפשרית, חשים הרפובליקנים, ובהם מושל טקסס השמרני ריק פרי, כי דווקא בסוגיה זו, בניגוד אולי לנישואים החד-מיניים וההגירה, הציבור איתם. מכאן, ינדוד המאבק לצפון דקוטה ויתמקד במרפאה אחת קטנה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

גורמים בארה"ב: ישראל תקפה את הבסיס בסוריה

צועדים לציון שנתיים למחאה: "עוד לא ראינו שינוי"

 

מרפאת ההפלות המבודדת שבפארגו מושכת אליה אש כבר זמן רב. השלטים במקום מזהירים זרים כי "חסימת הכניסה לבניין היא עבירה פדרלית", אך מתנגדי ההפלות מקיפים את המבנה ומאיימים על כל לקוחה פוטנציאלית. במדינה שבה נורו בעבר אנשי צוות רפואי שסייעו להפלות, פועלים עובדי המוסד הרפואי בפארגו תוך סכנת חיים.

 

פעילים נגד החוק, לבושים בכתום, ברגע ההחלטה בטקסס (צילום: AP) (צילום: AP)
פעילים נגד החוק, לבושים בכתום, ברגע ההחלטה בטקסס(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

סנאטורים מהשמאל מביעים הזדהות עם הפעילים (צילום: AP) (צילום: AP)
סנאטורים מהשמאל מביעים הזדהות עם הפעילים(צילום: AP)

 

חקיקה חדשה שנועדה להקשות על ביצוע הפלות גם בצפון דקוטה תיכנס לתוקף בעוד כשבועיים. היא קובעת סטנדרטים מחמירים על רופאים ולמעשה תוביל לסגירת המרפאה בפארגו, שאחראית לבדה על למעלה מאלף הפלות בשנה. נשות הצפון הקר של ארצות הברית ייאלצו כעת לנסוע כמעט 1,300 ק"מ למרפאת ההפלות הקרובה.

 

מה שקורה בצפון דקוטה הוא חלק מגל גדול של חוקים שנועדו להגביל הפלות במדינות בשליטה רפובליקנית. בשנת 2011 הוגבל ההליך ב-24 מדינות ומאז הועברו חוקים נוספים שמאלצים נשים, בין היתר, לשלם מכיסן על הפלות ובדיקות אולטרסאונד.

 

ב-2012 נמשך התהליך ביתר שאת, והשמרנות בנושא פורחת. סקר של מכון "גאלופ" מלמד כי 60% מהאמריקנים תומכים בזכות האשה לבצע הפלה ב-12 השבועות הראשונים של ההריון, אך אז התמונה מתהפכת, ומעידה על כ-70% שמתנגדים להליך בשליש השני של ההריון. הרפובליקנים ששולטים בבית הנבחרים שוקלים להעביר חוק פדרלי שאוסר ביצוע הפלות מהשבוע ה-20, פרט למקרי אונס וגילוי עריות, ולפי סקר של "הנשיונל ג'ורנל", החלטה כזו זוכה לתמיכה של 48%.

 

מטקסס לצפון דקוטה. מאבק בפסיקת העליון (צילום: AP) (צילום: AP)
מטקסס לצפון דקוטה. מאבק בפסיקת העליון(צילום: AP)


מפגינות נגד החוק בטקסס הפרו את הסדר באולם והוצאו ממנו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינות נגד החוק בטקסס הפרו את הסדר באולם והוצאו ממנו(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הרפובליקנים חשים ברוח גבית של הציבור בנושא ומנסים למנף אותה לכדי חקיקה. היעד המרכזי שלהם הוא להילחם בפסיקת בית המשפט העליון משנת 1973, שקבעה כי זכותה של אשה להחליט אם ברצונה לבצע הפלה עד לשלב שבו

העובר מסוגל להתקיים מחוץ לרחם (בדרך כלל עד השבוע ה-24).

 

40 שנה מאז הפסיקה ההיסטורית, והמאבק בנושא רק מחריף. בעוד השמרנים מקווים להפוך את ההחלטה, הקדימו כמה מדינות ליברליות - קליפורניה, וושינגטון, הוואי, מרילנד, קונטיקט ומיין - וחוקקו חוקי מנע. במדינות אחרות - ארקנסו, לואיזיאנה, קנטקי, מיסיסיפי ועוד - התקבלה החלטה מקדימה נגד הפלות שתיכנס לתוקף באופן אוטומטי, אלא אם אכן תתקבל בעליון החלטה חדשה בנושא.

 

על פי נתונים רשמיים, ירד מספר מרפאות ההפלה בארצות הברית מ-2,908 בשנת 1982 ל-1,793 בשנת 2008. מאז, על פי ההערכות, ירד המספר עוד יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ניצחון שמרני בטקסס
צילום: רויטרס
מומלצים