שתף קטע נבחר

מירי רגב: "ראיסים סינים שולטים בענף הבניין"

בדיון סוער בוועדת הפנים, נטען שהמחסור בעובדים זרים בבניין הוא הגורם לעליית מחירי הדיור. הקבלנים: "קבוצה של עובדים סינים מנהלת את הענף". מירי רגב, יו"ר הוועדה: "החלפנו את תאגידי כוח האדם בראיסים סינים, זו בושה וחרפה"

ועדת הפנים של הכנסת, תקפה היום (ב') את גרירת הרגליים של הממשלה וחוסר התיאום בין המשרדים בטיפול במחסור בעובדי בניין, דבר שמונע על פי הוועדה את הגדלת היצע הדירות למגורים ומשפיע על מחירי הדיור. "במצב החירום הקיים מבחינת מחירי הדירות, המדינה איננה יכולה בנשימה אחת לדבר על משבר הדיור וגם להקשות על הבאת עובדי בניין זרים ועל הכשרת ישראלים למקצועות הבנייה", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב (ליכוד-ביתנו).

 

 

מדובר בדיון השלישי שקיימה הוועדה בנושא נוכח מצוקת הדיור. בדיון הקודם דרשה רגב לפתור את המשבר בעזרת צוות משותף של משרדי הממשלה וחברות כוח האדם המטפלות ביבוא העובדים הזרים, כשהתברר כי הזרים שמגיעים לארץ אינם מוכשרים לעבודות הבנייה.

 

היום התברר כי הוקמה ועדה בין משרדית בראשות ראש האגף הכלכלי במשרד ראש הממשלה, אמיר ברקן. הוועדה אמורה לפתח מודל מקצועי לטווח ארוך אבל מודל זה טרם נקבע. ברקן מסר כי את המודל מגבשים סאנשי מקצוע ומומחים וכי הוא יהיה מוכן בתוך מספר שבועות.

 

מודל זה נועד לאפשר לחברות לבחור מראש את העובדים הדרושים, מבלי שהעסקתם תהיה כרוכה בתשלום דמי תיווך נוספים על דמי העסקאות של הבאת העובדים. הממונה על זכויות העובדים הזרים במשרד הכלכלה, עו"ד איריס מעיין, ציינה כי את הכספים גובים "ראיסים סינים", כדבריה - ראשי קבוצות ותיקים שקובעים בפועל איפה ומתי יועסקו העובדים הסיניים. "מצב זה נוצר כיוון שהם נמצאים כאן זמן רב ולא מגיעים עובדים חדשים", אמרה.

 

עו"ד שי סומך ממשרד המשפטים אמר, שהמודל שמגבשת ועדת ברקן נמצא עדיין בבדיקה, נוכח ה"סכנה למעשים פליליים" שנובעת מתשלום דמי התיווך. מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה אמנון בן-עמי הודיע שיתמוך בכל מודל שיפתור את הבעיה בתנאי שימנע גם את התופעה של דמי התיווך. רגב אמרה בתגובה, כי "חשש ממעשים פליליים צריך לגרור אכיפה משמעותית והעמדה לדין של מי שעברו על החוק ולא למנוע מצב שנשאר בלי עובדים".

 

הסינים מנהלים את הענף

נשיא התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר -צ.ל.), נסים בובליל, אמר בדיון, כי "בגלל שלא הביאו עובדים בשנים האחרונות מחירי הדיור עלו בעשרות אחוזים והזרים מגיעים למשכורות של עד 20 אלף שקל בחודש. 

 

"מי שבעצם מנהל את הענף זו קבוצה של עובדים סינים והמנהלים שלהם, שקובעים לנו איפה הם יעבדו וכמה הם יקבלו", הוסיף. "לא נכון שישראלים לא רוצים לעבוד בענף הבנייה. אנחנו עובדים על הכשרת חיילים משוחררים וקבוצות נוספות, אבל נתקלים במכשולים ביורוקרטיים במשרד הכלכלה".

 

נציג ההסתדרות איציק מויאל ציין כי מזה 7 חודשים שהם מחכים לחתום על הסכם עם 1,000 ישראלים שרוצים להתחיל בהכשרה לעבודה בבנייה, אולם ההסכם תקוע במשרדי המשפטים והכלכלה. אלדד ניצן מאיגוד לשכות המסחר אמר, שהסכם עם סין יאפשר להביא עובדים מקצועיים וכך להוריד את מחירי הדיור ב-7%. עו"ד רחל אוברמן ממשרד החוץ אמרה, כי משרדה כבר פנה לממשלת סין בעניין ההסכם אבל טרם התקבלה תשובה.

 

יו"ר הוועדה רגב סיכמה בכעס את הדיון העקר. "החלפנו את תאגידי כוח האדם ב"ראיסים סינים", אמרה. "זו בושה וחרפה. ישראל היא מדינת חוק שצריכה לפקח על עבודת התאגידים ולטפל במי שסרח. הממשלה גם אשמה במצב האבסורדי. גורמים אחראים נרדמו בשמירה ולא הבינו שמדובר במצב חירום. מצב זה מחייב את המשרדים לא לעבוד רק כפקידים, אלא לחשוב בצורה יצירתית איך לצאת מהמשבר שנוצר".



 

רגב קבעה דיון מעקב נוסף ודרשה עד לקיומו, כי משרד המשפטים יביא לאישור מהיר את מודל העסקת הזרים ושמשרד החוץ יקדם את ההסכם עם סין. ממשרד ראש הממשלה היא ביקשה לקחת תחת חסותו את הכשרת הישראלים לעבודות הבנייה שנופלת בין הכיסאות. "כל המשרדים צריכים לפעול ביחד ולזכור שהלקוח שלנו הוא אחד – הציבור בישראל, שבסך הכול רוצה להצליח לקנות דירה", אמרה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים