שתף קטע נבחר

פירות יבשים: מוצר בריא או ממתקים במסווה?

בעקבות החלטת משרד הבריאות להבליט את הסימון התזונתי במוצרים, הגיע הזמן לחייב זאת גם בפירות יבשים הנמכרים בתפזורת. הם נתפסים כנשנוש בריא, אבל בפועל זוכים לתוספת סוכר, טיגון וצביעה. מדוע רשתות השיווק מטעות אותנו במכוון?

לאחרונה התבשרנו על החלטת משרד הבריאות להורות ליצרניות המזון להוסיף בחזית המוצרים תוויות ובהן פירוט הערכים התזונתיים. מדובר בצעד מבורך שלו המתנו זמן רב, מהלך שיסייע לצרכן לבצע בחירה מושכלת של מוצרי מזון טובים ובריאים יותר ולקחת את האחריות לידיו.

 

ניתן לקוות כי מהלך זה יהווה צעד נוסף ביישור קו של ישראל עם מדינות אירופה בכל הנוגע לחינוך לשמירה על תזונה נכונה, תוך העברת כוח הקנייה מהיצרנים, המפריחים הבטחות גדולות ולא פעם ריקות מתוכן באשר לערכיהם התזונתיים של המוצר, אל הצרכנים.

 

עם זאת, המהלך אינו נותן מענה לאחת הבעיות הקיימות כיום בכל הנוגע לרכישת פירות יבשים.

 

 

כדאי לדעת על פירות יבשים:

 

חשבתם שאין סוכר בפירות?

פירות יבשים נתפסים כיום כמוצר בריאותי ונטול סוכר המעניק אנרגיה זמינה ועדיף עשרות מונים על חטיפי אנרגיה אחרים. ספורטאים צורכים מהם לפני אימון, הורים נוהגים לאפשר לילדיהם לאכול משמש, שסק, פפאיה ותמרים יבשים, וגם תלמידים לפני בחינות יודעים כי פירות יבשים יסייעו להם בשמירה על רמת אנרגיה וריכוז נדרשים.

 

רבים מאמינים שמדובר בסך הכל בפרי הטבעי המגיע בצורתו היבשה, אך רובנו איננו מודעים לעובדה כי חלק לא מבוטל מהפירות היבשים הנמכרים כיום מכילים רכיבים נוספים - ובראשם סוכר - ההופכים אותם לממתק לכל דבר.

 

תהליך הייבוש מאפשר לנו ליהנות מהפירות מחוץ לעונתם. הייבוש מעלה את ריכוז הסוכר בפרי ובכך מסייע בשימורו, כיוון שחיידקים אינם יכולים לחיות בסביבה שאין בה מים. עם זאת, בגלל העלייה בריכוז הסוכר עולה הערך הקלורי של הפרי היבש: 100 גרם פירות יבשים מכילים בערך פי חמישה יותר קלוריות מאשר 100 גרם פירות טריים, וערכם הקלורי של אלה המצופים בסוכר כמובן גבוה עוד יותר.

 

כדי לזרז מעט את התהליך ולהאריך את חיי המדף של הפירות המיובשים, הייבוש נעשה ברוב המקרים באמצעות חימום בתנור בחום נמוך לאורך זמן.

 

פירות מסוימים, כמו צימוקים בהירים ומשמשים, עוברים חיזוק הצבע תוך שימוש בחומרים סינתטיים, ופירות אחרים עוברים תהליכים תעשייתיים אחרים שלא ממש תורמים לבריאות שלנו, אך בהחלט תורמים לטעם הטוב. לדוגמה, בננות מיובשות עוברות טיגון, אננס מיובש מצופה בסוכר ולתאנים, לתמרים ולמשמשים מוסיפים מי סוכר כדי שיהיו מבריקים יותר.

 

מוסיפים מי סוכר למשמשים כדי שיבריקו (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
מוסיפים מי סוכר למשמשים כדי שיבריקו(צילום: shutterstock )

 

"מדובר בהטעיה מכוונת"

פירות יבשים הם שווי ערך תזונתי לסוכריות. מאחורי התדמית הבריאה מסתתרת מציאות עגומה, משום שרוב רובם של הפירות היבשים הנמכרים בתפזורת ברשתות המזון השונות מכילים תוספת סוכר.

 

כאשר אנו רוכשים פירות יבשים בתפזורת, אין לנו כצרכנים דרך לברר את ערכיהם התזונתיים. מדובר בהטעיה מכוונת, משום שרשתות השיווק מודעות לעובדה שמדובר במוצר שאמור להיות בריא ומזין, אך לא מציינות בשום מקום את הוספת הסוכר.

 

הוספת הסוכר לפרי המיובש משתלמת ביותר עבור היצרנים, כיוון שמדובר בתוסף זול המגדיל משמעותית את משקלו של המוצר הסופי. בכך מרוויחים היצרנים ורשתות המזון על חשבון הצרכן הקטן.

 

נוסף על כך, סוכר מגביר כמובן את מתיקות הפרי ובכך משתפר טעמו בעיני ציבור הקונים, שממשיכים להאמין שמדובר במתיקות "בריאה".

 

מכאן, שיש צורך להסדיר בחוק את סוגיית הפירות היבשים. היוזמה המבורכת של משרד הבריאות, בראשות שרת הבריאות יעל גרמן, להורות ליצרנים להוסיף בחזית המוצרים את תווית הערכים התזונתיים היא צעד חשוב והכרחי, אך אינו נותן מענה להטעיית הציבור בנושא.

 

יש מקום לקדם חקיקה שבמסגרתה יחויבו כל משווקי הפירות היבשים בסימון ערכיהם התזונתיים, כולל אלה הנמכרים בתפזורת, ושיימצא סימון מוגדל שיבהיר אם מכיל הפרי תוספת סוכר או לא.

 

המהלך יאפשר לצרכנים להבין אחת ולתמיד מה כוללים הפירות היבשים, ולהבדיל בין פירות יבשים הנמכרים בצורתם הטבעית והבריאה ובין אלו שהועמסו בתוספות סוכר - שעלולות להביא ליותר נזק מתועלת.  

 

הכותב הוא מייסד מכון אברהמסון לגמילה מעישון, סוכר וגלוטן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירות יבשים הם שווי ערך תזונתי לסוכריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים