שתף קטע נבחר

איך נוצר הזהב? ניצוץ בחלל עוזר לגלות

לפני כעשור העלו מדענים סברה שזהב ומתכות יקרות אחרות נוצרו כשכוכבים מתים התנגשו בחלל. תצפיות חדשות של פיצוצים רחוקים מחזקות את ההערכה

נצנוץ מוזר בחלל סיפק ראיות חדשות לכך שמקור הזהב שנמצא בכדור הארץ בהתנגשויות קדומות בין כוכבים מתים, כך אמרו היום (יום ד') חוקרים.

 

אסטרונומים יודעים זה זמן רב שההיתוך הגרעיני שמתחולל בלבות כוכבים יוצר יסודות קלים כמו חמצן ופחמן, אך לא מסוגל ליצור יסודות כבדים יותר כמו זהב. נהוג היה לחשוב שזהב נוצר בסופרנובה – סוג של התפוצצות של כוכב מסיבי. אבל אין זה הסבר מספק לכמות של המתכת היקרה במערכת השמש.

 

לפני כעשור הציע צוות מדענים אירופאים הסבר אפשרי, לאחר שהשתמש במחשבי על במחקר. הם העלו את הסברה שזהב, פלטינה ומתכות כבדות אחרות נוצרו כששני כוכבי נייטרונים התנגשו והתמזגו. כוכבי נייטרונים הם למעשה שרידי כוכבים – לבות כוכבים מסיביים שקרסו.

 

כעת הצליחו טלסקופים לאתר פיצוצים כאלה, והתצפיות מחזקות את ההערכה שהזהב שמשמש לתכשיטינו, נוצר בהתנגשויות אלימות ונדירות מעין אלה, זמן רב לפני הולדתה של מערכת השמש לפני כ-4.5 מיליארד שנים.

 

מטילי זהב. הגיע לארץ במטר מטאורים (צילום: AP) (צילום: AP)
מטילי זהב. הגיע לארץ במטר מטאורים(צילום: AP)
 

"אנשים מסתובבים עם פיסה קטנה מהיקום", אמר ראש צוות המחקר, אידו ברגר, ממרכז הרווארד-סמיתסוניאן לאסטרופיזיקה.

 

הטלסקופ "סוויפט" של נאס"א, איתר בחודש שעבר התפרצות של קרני גמא שהייתה תוצאה של התנגשות כוכבים מתים. ההתפרצות, שהתרחשה בגלקסיה רחוקה, התחוללה במרחק 3.9 מיליארד שנות אור ונמשכה רק שבריר שנייה. באמצעות שימוש בטלסקופים נוספים על הקרקע הצליח הצוות של ברגר להבחין בזוהר מוזר שנמשך כמה ימים. אור אינפרה אדום שנראה בזוהר מצביע על אפשרות שיסודות כבדים, כמו זהב למשל, ניתזו מהתאונה הבין-כוכבית.

 

מהמחקר, שיתפרסם בגיליון הבא של כתב העת Astrophysical Journal Letters, עולה כי זהב נוצר באופן דומה בשביל החלב. הוא לא מפרט כיצד הגיע האוצר הזהוב לכדור הארץ, אבל ממחקרים קודמים עולה שייתכן שמטר מטאורים שניחת על הארץ הביא עמו מתכות יקרות.

 

מכרה הזהב פורט נוקס, הגדול באלסקה (צילום: AP) (צילום: AP)
מכרה הזהב פורט נוקס, הגדול באלסקה(צילום: AP)

 

אם הפרשנות של החוקרים נכונה, "אלה יהיו חדשות מרגשות באמת", אמר האסטרופיזיקאי סטפן רוסווג מאוניברסיטת שטוקהולם, שעמד בראש צוותי מחקר קודמים שעסקו בנושא.

 

יש צורך בתצפיות נוספות של התפרצויות קרני גמא כדי לאמת זאת. אבל ברגר אמר שבלתי סביר שהתפרצות כזו תקרה שוב בגלקסיה שלנו בחיינו, שכן כנראה שהתפרצויות כאלה מתרחשות פעם ב-100 אלף שנים. עם זאת, לוויינים יכולים לאתר התפרצויות מסוג זה בגלקסיות רחוקות בערך אחת לחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מטילי זהב. "אנשים מסתובבים עם פיסה קטנה מהיקום"
צילום: AP
מומלצים