שתף קטע נבחר

דטרויט פושטת רגל: חוב תקדימי של 19 מיליארד

פעם סמל לעוצמה תעשייתית, היום מוצפת אבטלה ושקועה בחובות. דטרויט הפכה לעיר הגדולה ביותר בארה"ב שפונה בבקשה לחדלות פירעון, שנוצר ממיתון מתמשך והתנהלות מוניציפאלית כושלת. "התושבים צריכים להוציא מזה את הטוב ביותר", קרא ראש העיר. מדוע דעכה 'בירת יצרניות הרכב'?

פשיטת-הרגל המוניציפאלית הגדולה ביותר בתולדות ארה"ב: העיר דטרויט, פעם סמל לתעשייה משגשגת, הגישה אמש (ה') בקשה לחדלות פירעון. ההחלטה לפנות לבית משפט פדרלי מסמלת את נקודת השבר של "בירת יצרניות הרכב" האמריקנית, שננטשה באופן הדרגתי על ידי תושביה ונקלעה לחובות ענק שמאיימים על השירותים הציבוריים.

 

עוד חדשות העולם:

כלה סדרתית: השיבה "כן" ל-4 הצעות נישואים

פליטים סורים לג'ון קרי: "למה אתם מחכים?"

 

מושל מדינת מישיגן, ריק סניידר, מסר את ההודעה הדרמטית בה הכריז על הגשת הבקשה לפשיטת רגל. המהלך התבצע בהתאם להמלצת מנהל החירום שמונה לסייע לכלכלת העיר, קווין אור. "דטרויט פשוט לא יכולה לגייס מספיק הכנסות כדי לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות, וזה מצב שצפוי רק להחמיר ללא פנייה לפשיטת רגל", מסר המושל סניידר, שכשל בניסיון להציל את העיר הגדולה ביותר תחת סמכותו המתמודדת עם חוב שהצטבר לכ-19 מיליארד דולרים.

מפעל רכב נטוש בדטרויט. האבטלה זינקה מ-7.3% ל-18.6% (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפעל רכב נטוש בדטרויט. האבטלה זינקה מ-7.3% ל-18.6%(צילום: EPA)

העירייה צברה חובות של עד 19 מיליארד דולרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
העירייה צברה חובות של עד 19 מיליארד דולרים(צילום: EPA)

מתוצאות ההגירה השלילית: עשרות אלפי בתים נטושים בעיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתוצאות ההגירה השלילית: עשרות אלפי בתים נטושים בעיר(צילום: EPA)

 

ראש עיריית דטרויט, דייב בינג, אמר שהוא לא רצה להגיע למצב של פשיטת רגל, אך ציין שעכשיו שזה קרה "התושבים צריכים להוציא מזה את הטוב ביותר". מנהל החירום של העיר הבהיר כי כרגע 'העסקים כרגיל', ושהעירייה תישאר פתוחה והחשבונות ישולמו. עם זאת הבקשה לפשיטת רגל מעמידה בסכנה את משרותיהם של עובדי עירייה רבים. ההחלטה צפויה להוביל למכירת נכסי עירייה, התייקרות תשלומים מוניציפאליים וצמצום שירותים ציבוריים כמו איסוף אשפה.

 

הספד לבירת כלי הרכב

דטרויט הייתה פעם זרוע יצרנית מרכזית של הכלכלה האמריקנית. ענקיות הרכב המשגשגות החליפו במלחמת העולם השנייה את התעשיות לייצור מטוסים, טנקים ותחמושת וכך העניקו לעיר את הכינוי: "ארסנל של דמוקרטיה". אך אחרי כמה עשורים, התחרות מול יצרניות הרכב באסיה פגעה קשות בתעשיית הרכב שירדה מגדולתה – והותירה מחסור תעסוקתי שהתבטא בהגירה שלילית.

 

אשפה בחצר בית נטוש בשכונה במזרח העיר שהייתה פעם משגשגת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אשפה בחצר בית נטוש בשכונה במזרח העיר שהייתה פעם משגשגת(צילום: רויטרס)

 

בשנים האחרונות שמה של דטרויט מזוהה יותר עם מיתון מאשר שגשוג. האוכלוסייה צנחה מ-1.8 מיליון אמריקנים בשנות ה-50 של המאה הקודמת לכ-700 אלף כיום. ההגירה השלילית רק החמירה בעשור האחרון - מאז שנת 2000 צנחה אוכלוסיית העיר בשיעור של 26 אחוזים, בעוד ששיעור האבטלה קפץ מ-7.3% ל-18.6%. גביית מס רכוש ירדה ב-20%, ובגביית מס הכנסה חלה ירידה של יותר משליש ביחס ל-2008. אפילו מסים מבתי הקזינו, הכנסה שהיוותה נקודת אור בשנים האחרונות, צפויים להצטמצם בגלל תחרות הולכת וגוברת מצד העיר טולדו במדינת אוהיו הסמוכה.

 

מפעל נטוש שהיה שייך בעבר לענקית הרכב ג'נרל מוטורס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפעל נטוש שהיה שייך בעבר לענקית הרכב ג'נרל מוטורס(צילום: EPA)

 

דטרויט מלמעלה. ראש העיר קרא "להוציא את הטוב ביותר מהמצב" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דטרויט מלמעלה. ראש העיר קרא "להוציא את הטוב ביותר מהמצב"(צילום: EPA)

 

לצד השחיקה בתפקוד הרשות העירונית, הביטחון הכלכלי הרעוע הוביל במהרה לפגיעה גם בביטחון האישי.

שיעור מקרי הרצח בעיר הוא הגבוה ביותר זה 40 שנה. מבקר בעיר לא יכול שלא לחוש במיתון – כ-80 אלף בתים נטושים יוצרים תחושה של עיר רפאים. בהודעתו התייחס לכך המושל שציין כי המבנים הנטושים "מוסיפים עוד בעיות לביטחון הציבור, ומפחיתים את איכות החיים בעיר".

 

רק לפני חודש הציג מנהל החירום הצעה להסדר מול הנושים, שהתקבלה בהתנגדות נחרצת בעיקר מצד שתי קרנות פנסיה של עובדי עירייה בגמלאות. הקרנות הגישו לאחרונה תביעות משפטיות המעמידות בסימן שאלה משפטי את יכולתו של המושל לאשר הגשת פשיטת רגל. הנושים צפויים להערים קשיים על הליך פשיטת הרגל, שתוגש בבית משפט במחוז המזרחי של מישיגן. מומחי משפט העריכו שהדיונים בסוגיה יימשכו בין שנה לשלוש שנים – וההליך המשפטי בפני עצמו יגבה מחיר כלכלי כבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"העיר תישאר פתוחה"
צילום: EPA
מומלצים