שתף קטע נבחר

סערה בכנסת: לאן יעבור הטיפול בניצולי השואה?

הממשלה נחושה לרכז את הסיוע לניצולים תחת כתובת אחת: משרד הרווחה. אבל לדיון בוועדה לביקורת המדינה הגיעו ניצולים שמחו נגד המהלך: "זה המשרד הכי עלוב ומקופח". שר האוצר: "אנו עושים זאת כדי שכל הפניות יתרכזו לטלפון אחד"

דיון סוער בנושא סיוע המדינה לניצולי שואה התקיים היום (ב') בוועדה לביקורת המדינה בכנסת. שיאו של הוויכוח התקיים בין חברי הוועדה והשרים לבין ניצולי שואה שהגיעו למשכן, והוא נסב על ההחלטה להעביר את הטיפול בנושא ממשרד האוצר למשרד הרווחה. הדבר עורר את זעמו של אברהם ברקוביץ', ניצול שואה שהתפרץ בצעקות כלפי שר הרווחה מאיר כהן: "אתם רוצים להעביר אותנו למשרד העלוב והמקופח ביותר".

 

במקביל לחילופי דברים קשים עם השר ועם ח"כ אלעזר שטרן פנה ברקוביץ' לשר האוצר יאיר לפיד ואמר: "אל תאפשר את זה. ניצולי שואה מתים בטור גיאומטרי. אתם רוצים להעביר את הניצולים למשרד שלא מקציבים לו דבר. לא יהיה כדבר הזה. אנחנו נקום על הרגליים ונפגין". מרים גריינר, ניצולת שואה ילידת בודפשט, הוסיפה: "שנים אנחנו אומרים שניצולי השואה צריכים להיות תחת קורת גג אחת, אבל אנחנו לא רוצים לקבל את הסטיגמה של משרד הרווחה".

 

יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה, קולט אביטל, הוסיפה: "יש חשש שיזרקו את התינוק עם המים. ניצולים חוששים שהם יהפכו למקרי סעד".

 

אולם כפי הנראה, הממשלה נחושה בהחלטה להעביר את הטיפול בניצולי שואה למשרד הרווחה. הוועדה לביקורת המדינה, בראשות ח"כ אמנון כהן (ש"ס), דנה מאז הצהריים בממצאי דו"ח מבקר המדינה שעסק בנושא, ביישום דו"ח ועדת החקירה הממלכתית בעניין הסיוע לניצולי השואה (דו"ח דורנר), ובממצאי דו"ח נציב תלונות הציבור, שפורסם לפני כחודשיים.

 

השר לפיד השתתף בדיון ואמר: "אנחנו מעבירים את הרשות לניצולי השואה למשרד הרווחה כדי שתהיה קורת גג אחת. זה אחד הדברים שמענה את הניצולים. הכול יתרכז לטלפון אחד. המטרה שלנו היא לייעל את הגורמים ושר הרווחה יעמוד בראש ארגון גג שיטפל בכך".

 

בנוסף לשרים לפיד וכהן השתתפו בישיבה גם מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, השופטת בדימוס דליה דורנר, נציגי משרדי הממשלה וניצולי שואה. "הדו"ח של נציבות תלונות הציבור הוא בצבע אדום ולא בכדי", אמר המבקר שפירא. נציג משרד המבקר אמר בדיון כי במשך השנים הנציבות טיפלה במאות רבות של ניצולים. לדבריו, שיעור התלונות המוצדקות בשנה האחרונה הגיע לכדי 38 אחוז, זאת לעומת השיעור הממוצע של התלונות הכלליות עומד על 28 אחוז. "המשמעות היא שהניצולים עדיין צריכים להתגבר על חסמים בירוקרטים לא מעטים", אמר הנציג.

 

יו"ר הרשות לניצולי השואה במשרד האוצר, עופרה רוס, אמרה בדיון: "מ-2010 עשינו מהפך בטיפול בניצולים. הכנסנו עוד עשרות אלפי ניצולים לטיפול הרשות וטיפלנו במחלות שלא טופלו קודם לכן".

 

השר לפיד הזכיר תוכנית חומש להעברת 500 מיליון שקלים לסיוע לניצולי שואה: "יצרנו רשימה מאוחדת של כל ניצולי השואה, כ-200 אלף איש. אנחנו עוסקים בבדיקה שתוודא שכולם מקבלים את מה שמגיע להם. זו לא מתנה, האנשים האלה הם מייסדי הארץ".

 

השר כהן הוסיף: "אני רואה מלחמות אגו וריבוי של תפקידים ומוסדות שבגללם בסוף שוכחים את ניצולי השואה. משרד הרווחה יבהיר שיש טלפון אחד ומשרד אחד שייתן את הטיפול הטוב ביותר לניצולי השואה".

 

בדיון השתתפה גם דורה רוט, ניצולת שואה ששבה ומגיעה לדיונים הרלוונטיים בנושא ומביעה בהם מחאה חריפה נגד הסיוע הקלוקל, כהגדרתה, שמקבלים היא וחבריה. היום היא פנתה ללפיד ואמרה: "אני נכה בשיעור 65 אחוז כי הגרמנים ירו בי, וכי סבלתי משחפת וכי אני נושמת רק בריאה אחת. אני לא מתלוננת על זה, אבל הביטוח הלאומי והפנסיה של בעלי המנוח נכנסו לתוך ה-65 אחוז של הנכות שלי (כלומר, הסכום שקיבלה קוזז בגלל כפל קצבאות – ע"א). ואתה שותק על זה? הרי נולדת בבית של ניצול שואה".

 

השר לשעבר האלוף במיל' יוסי פלד, ניצול שואה, ומי שעסק בנושא ניצולי השואה בממשלה הקודמת בירך את השר לפיד על ההחלטה לרכז את כל הפעילות בנושא ניצולי שואה תחת קורת גג אחת ובמשרד אחד. פלד אמר: "זו החלטה אמיצה שהייתה צריכה להתקבל לפני שנים. יש ליישם ההחלטה בהקדם, ולהתרכז בסיוע ככל הניתן לניצולי השואה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אברהם ברקוביץ' מוחה, היום בוועדה לביקורת המדינה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השר לפיד. כתובת אחת, טלפון אחד
צילום: גיל יוחנן
צילום: קובי גדעון, לע"מ
דורה רוט
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים