שתף קטע נבחר

אם יש לך שמש: איך הדוּד יעשה את העבודה?

דווקא כשמצפים שקרני השמש של יולי-אוגוסט יעשו את העבודה ויחממו כראוי את המים בדוד השמש, עלולים לגלות שהוא לא עומד בציפיות. איך אפשר לשפר ביצועים וכמה זה אמור לעלות?

בחלקים שונים של העולם, מים חמים במקלחת הם עדיין לא דבר מובן מאליו. לשמחתנו, בישראל לא רק שהם מגיעים בזמינות מיידית, אלא יש גם סיבה לגאווה באחוז הגבוה ביותר בעולם של דודי שמש בבתים, שמספקים מים חמים תוך חיסכון עצום בצריכת אנרגיה.

 

עונת הקיץ החמה שבה אנחנו מצפים שקרני השמש יספיקו לחימום הדוד היא דווקא העונה שבה מגלים לעתים שהוא לא עומד בציפיות. לכן זה הזמן לשפר את יעילות הדוד, לתקן תקלות ולהחליף את דוד החשמל בדוד שמש כדי לנצל כראוי את השמש הישראלית.

 

דוד שמש ואנטנה. ישראליות במיטבה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
דוד שמש ואנטנה. ישראליות במיטבה(צילום: גיל נחושתן)
 

מה תמונת המצב הנוכחית בישראל בתחום? כמה יעלה להתקין דוד שמש? והאם כדאי בכלל להחליף את דוד החשמל? איך מתחזקים את דוד השמש?

 

ישראל מתגאה במספר הבתים הגדול ביותר שבהם דוד שמש לחימום מים: יותר מ-90% על פי ההערכות. ההצלחה של הדוודים בישראל החלה ממצוקה חמורה במקורות אנרגיה בשנותיה הראשונות של המדינה, שהובילה לרעיון ניצול אנרגיית השמש ולהתקנת דוודים על גגות הבניינים. ב-1976 אף נחקק חוק שמחייב התקנת דודי שמש בכל דירה חדשה שנבנית. הערכת החיסכון באנרגיה בעקבות השימוש בדודי שמש היא כ-4% מסך צריכת האנרגיה במשק.

 

אז למה לא כל הבתים בישראל משתמשים בדוד שמש?

הסיבות לכך שונות ומגוונות: בניינים רבים נבנו לפני 1976, אז לא הייתה חובה להתקין דוודים. בנוסף, יש בניינים שאין בהם שטח מתאים להתקנת דוודים לכלל הדיירים. בדירות שכורות רבות בעל הדירה לא מוכן להשקיע כסף בהתקנה ולדיירים לא משתלם להשתתף בעלויות ההתקנה בדירה שאולי יעזבו תוך שנה.

 

עד כמה יעיל להתקין דוד שמש?

דוד חשמלי בגודל ממוצע צורך 2.5 קילוואט שעה, ועל פי החישובים, אם תדליקו אותו שעה ביום, מדובר בהוצאה של 500 שקל בשנה. בבית עם משפחה גדולה, שזקוקה להרבה יותר משעה ביום של חימום מים, ההוצאה גדולה בהרבה.

 

תוחלת החיים של דוד שמש היא בין 10 ל-15 שנים, והאחריות עליו ניתנת לרוב ל-8 שנים. על פי הערכה כללית, הפער במחיר בהתקנת דוד שמש מתקזז במלואו תוך כשנתיים.

 

רמי רחמים, מנהל א.ר. מערכות שמש, אומר כי "התקנה של דוד חשמל עולה בין 1,300 ל-1,800 שקל, לעומת התקנת דוד שמש וקולטים: כ-2,500 שקל. אם לוקחים בחשבון את מחזור החיים המלא של דוד השמש, ההשקעה מחזירה את עצמה פי 5 עד 15 פעמים".

 

תחזוקה נכונה של דוד השמש ושל קולטי השמש תגדיל את יעילותו, משום שהמים יתחממו מהר יותר והשימוש בגוף החימום החשמלי שבתוך דוד השמש, יהיה קטן יותר.

 

עוד בנושא: 

כיצד לטפל בנזילות בדוד השמש?

מתקני גז לחימום ביתי - האם זה משתלם

דודי שמש- המונחים המרכזיים

 

טיפים בתחזוקת דוד שמש

גם אם יש לכם דוד שמש, אתם יכולים לשפר ולשמור על חיסכון מרבי באמצעות תחזוקה שוטפת של הדוד והקולטים. רחמים ממליץ להזמין אחת לשנתיים בעל מקצוע לבדיקה תקופתית, בעלות של כ-200 ₪, שעשויה לחסוך לכם אלפי שקלים בחיסכון בחשמל ובמניעת תיקונים יקרים בעתיד. הבדיקה כוללת ניקוי אבנית, חידוש הקולטים, בדיקת גופי החימום והצנרת.

ניקוי האבנית עשוי להשתלם מאוד, למשל, משום שהוא יפחית את הצורך בחימום מים חשמלי במהלך ימים סגריריים.

 

"לעתים יש נזילות שאי אפשר לראות, במיוחד כשמדובר בגג שאנחנו לא נוטים לבקר בו. הרטיבות עלולה להביא לריקבון ולהרוס את הדוד. בדיקה של בעל המקצוע תוכל לחסוך לכם הרבה כסף במניעת תיקונים יקרים בעתיד", לדבריו.

 

טיפים לתחזוקה נכונה של דוד שמש

ניקוי הקולטים: אם יש לכם גישה נוחה אל הגג ואל הקולטים, כדאי לנקות אותם עם סמרטוט מדי פעם, על מנת לשפר את יכולת הקליטה שלהם.

מתי מוצדק להחליף? התקלה היחידה שדורשת החלפה של דוד השמש כולו, היא נזילה של מים מגוף הדוד. לכן, אם בעל המקצוע אומר שיש צורך בהחלפת הדוד, כדאי מאוד לקבל חוות דעת שנייה לפני שמשקיעים אלפי שקלים על קניית דוד חדש.

ריקון הדוד להורדת הלחץ: טמפרטורות המים בתוך הדוד גבוהות מאוד, ולכן יש סיכון להגברת הלחץ ולנזקים שונים, לרבות פיצוץ הדוד. לכן, במהלך הקיץ כדאי לרוקן את הדוד מעת לעת כדי להוריד את הלחץ שבתוכו.

איך עושים את זה? קודם כל סוגרים את הברז הראשי. לאחר מכן מנתקים את הצינור שמוביל מים אל הדוד, ושמים במקומו צינור שלא מחובר לדבר בצדו האחר, על מנת שהמים יצאו מעצמם. כדי לא לבזבז מים מומלץ למלא דלי במים ולהשקות את הגינה והעציצים. טיפול זה חשוב יותר בדודים ישנים, שהעמידות שלהם נשחקת עם השנים. אפשר בהחלט גם לקרוא לבעל מקצוע בתחום, שיבצע את הטיפול וידריך אתכם כיצד לבצעו בפעמים הבאות.

לא להדליק ביום חם: ביום חם במיוחד אל תדליקו את החימום החשמלי שבתוך דוד השמש. המים עלולים להתלהט יתר על המידה ולגרום לנזק ואף לפיצוץ.

התקנה של מסנן למניעת כניסה של אבנית: אפשרות זולה שתוכל למנוע נזקים בשווי אלפי שקלים. בקשו מטכנאי דודי השמש להתקין מסנן בפעם הבאה שהוא מגיע לבדיקה תקופתית.

התקנת  טיימר: טיימר שמפסיק את פעולת הדוד על פי הגדרה מראש, תוכל למנוע התחממות יתר של המים ופיצוץ של הדוד.

שינוי בהצבה שיחסוך לכם כסף: לעתים שינוי קל בזווית ובמיקום של דוד השמש עשוי להפוך את הדוד להרבה יותר יעיל ולייתר את הצורך של מאיץ החימום החשמלי בימים רבים, מה שיחסוך לכם כסף בחשבון החשמל.

לכבות בזמן חופשה: אם אתם יוצאים לחופשה, מומלץ לנתק את הבית מהברז הראשי, על מנת שלא יגיעו מים אל הדוד, יתחממו שלא לצורך ויובילו לפיצוץ מצער בדיוק כשאתם לא בבית.

 

טיפים בהתנהלות מול טכנאי הדוודים

יפעת צימרמן, סמנכ"ל השיווק של חברת המקצוענים לבעלי מקצוע לבית, מציעה: "אם יש בעיה בדוד ויש צורך בהזמנת בעל מקצוע, אל תתעצלו. הקדישו זמן לבדוק אם עדיין יש ברשותכם תעודת אחריות בתוקף. אם תמצאו אותה תוכלו לנצל זאת במקום לשלם על ביקור הטכנאי והתיקונים. אל תשכחו לדרוש חשבונית עם סיום העבודה. החשבונית תהווה עבורכם אסמכתה לביצוע העבודה ואחריות עליה".

 

וכמו בכל תחום בחיים, מוסיפה צימרמן, תמיד כדאי להכיר את טווח המחירים המומלץ, כך אף אחד לא יוכל לעבוד עליכם.

מחירון טכנאי דוודים מומלץ, מתוך המקצוענים:

 


מחירון טכנאי דוודים

כמה זה עולה לנו?
תאור העבודה מחיר מומלץ
ביקור טכנאי 200-150 שקל
דוד חשמל 120/150 ליטר 1,800-1,500שקל
דוד שמש 120/150 ליטר + קולטים 3,200-2,500 שקל
החלפת גוף חימום / תרמוסטט 350-250 שקל
שטיפת קולטים 350-250 שקל
 

 

רוצים לדעת עוד? היכנסו למחירון בעלי המקצוע של המקצוענים


פורסם לראשונה 24/07/2013 20:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
דוד שמש. שיא ישראלי
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים