שתף קטע נבחר

מונע מוות ומאריך חיים: טיפול באסטרוגן בגיל המעבר

לאחר שבשנים האחרונות חלה ירידה כללית בטיפול הורמונלי בגיל המעבר, סיכום מחודש של מחקר משנת 2002 מצביע על כך כי טיפול באסטרוגן יכול למנוע מוות מיותר ולהאריך את חיי הנשים. ד"ר גדעון קופרניק, מומחה לרפואת גיל המעבר, מסביר

עד כמה חשוב טיפול הורמונלי בגיל המעבר? תוצאות מחקר של WHI - Women's Health Initiative מצביעות על כך כי כ-20 אלף נשים מתו בעשור האחרון לאחר שנמנעו מטיפול באסטרוגן לאחר כריתת רחם.

 

מדובר על ניתוח מעודכן של נתוני המחקר, שהסתיים בשנת 2002 בעקבות ניתוח ביניים שהדגים סיכון מוגבר לתופעות לוואי עם טיפול הורמונלי משולב.

 

 

לפני כשנה נעשה סיכום מחודש של תוצאות המחקר לאחר 11.5 שנים עם פילוח לקבוצות גיל וטיפול שונות. הסיכום הנוכחי הראה שטיפול באסטרוגן בלבד לנשים צעירות בגילים 50-59 שעברו כריתת רחם, הפחית משמעותית את התמותה מכל הסיבות הרפואיות. עוד התברר שלרוב הנשים שנוטלות טיפול הורמונלי, התועלת רבה משמעותית מהנזק האפשרי.

 

לעבור את גיל המעבר

 

הטיפול שיכול להציל חיים

לדברי החוקרים, הממצאים דרמטיים למדי, שכן לנוכח דיווחים אודות אלפי מקרי תמותה של נשים בכל שנה - הדבר עשוי להביא לשינוי תפיסת הטיפול.

 

לתפיסתם, הדבר האידאלי יהיה כשרופאים יחלו בדיונים שגרתיים עם המטופלות שלהם שעברו כריתת רחם, ויציגו להן נתונים לפיהם טיפול באסטרוגן עשוי להציל חיים.

 

בשנות ה-90 של המאה הקודמת, 90% מהנשים בשנות החמישים לחייהן נטלו טיפול באסטרוגן לאחר כריתת רחם, והטיפול נמשך לתקופה ממוצעת של 4-5 שנים. מחקרים רבים מצאו כי טיפול באסטרוגן הביא להפחתת הסיכון למחלות עצם ולב לאחר כריתת רחם.

 

אולם פרסום תוצאות מחקר WHI ביולי 2002 הוביל לירידה מהירה וחדה בשימוש באסטרוגן בנשים לאחר מנופאוזה בתוך 18 חודשים, מחצית מהנשים שנטלו טיפול הורמונאלי הפסיקו את הטיפול.

 

הירידה במרשמים לטיפול באסטרוגן משקפת הימנעות כללית מכל צורות טיפול הורמונאלי שאינה נתמכת בנתוני ה-WHI. סיכום של מחקרים רבים אחרים הראה את אותה תופעה.

 

 לסיכוןם, חשוב להבין כי רופאים צריכים להימנע מהסתייגות למתן טיפול באסטרוגן לנשים לאחר כריתת רחם, הסובלות מחסר אסטרוגן. הטיפול לא יביא רק לשיפור איכות חייהן, אלא גם להארכת תוחלת החיים שלהן.

   

הכותב הוא מומחה ברפואת גיל המעבר וטיפול הורמונלי חלופי בבית חולים קפלן וקופת חולים מאוחדת, סגן נשיא האגודה הישראלית לגיל המעבר




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מהם היתרונות בטיפול הורמונלי בגיל המעבר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים