שתף קטע נבחר

ארה"ב: לא נכריע אם הייתה הפיכה במצרים

תת מזכיר מחלקת המדינה האמריקנית הודיע לחברי הקונגרס כי הממשל החליט להימנע מלעסוק בשאלה שאיימה על המשך מתן הסיוע למצרים. בכוונת הממשל להמשיך לספק את הסיוע האזרחי והצבאי, בגובה 1.55 מיליארד דולר

הממשל האמריקני הודיע לקונגרס כי החליט שלא להכריז בפומבי אם הדחתו של מוחמד מורסי מכס הנשיאות במצרים בתחילת החודש מוגדרת כהפיכה צבאית. "זהו אינו אינטרס לאומי שלנו להגיע להחלטה כזו", אמר בכיר בממשל האמריקני.

 

עוד חדשות בעולם :

"זה ייגמר בדם": מצרים על סף מלחמת אזרחים

חיסול ג'יימס בונד-סטייל: יריות מלוחית הרישוי

עכשיו מותר לומר: "נשיא צרפת, אתה אידיוט"

 

ההחלטה מאכזבת את שני הצדדים במצרים: הצבא אמנם ימשיך לקבל סיוע אך ציפה להכרזה אמריקנית שתנקה אותו מההאשמות, ואילו האחים המוסלמים אינם מבינים איך אפשר להתעלם מהדחת נשיא שנבחר באופן דמוקרטי על ידי מפקד הצבא.

 

ארה"ב אמורה לספק השנה למצרים סיוע צבאי בסך 1.3 מיליארד דולר ועוד 250 מיליון דולר סיוע אזרחי. "אנחנו מאמינים שהמשך הסיוע למצרים תואם את החוק, מסייע למטרה שלנו לקדם מעבר אחראי לשלטון דמוקרטי ותואם את האינטרסים של הביטחון הלאומי שלנו. החוק אינו מחייב אותנו לקבוע אם הייתה הפיכה", אמר הבכיר האמריקני.

 

מפקד צבא מצרים. האיש שהכריז על הדחת מורסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפקד צבא מצרים. האיש שהכריז על הדחת מורסי(צילום: רויטרס)

 

לדבריו, על הממשל לפעול בתיאום עם הקונגרס כדי לקבוע מהי הדרך הטובה ביותר להמשיך בסיוע למצרים באופן שיעודד את ממשלת המעבר הזמנית להעביר במהירות את השלטון לממשלה שתיבחר בדרך דמוקרטית.

 

מאז הדחת הנשיא מורסי סירבו דוברי הממשל להגדיר את מה שקרה במצרים כהפיכה צבאית בנימוק שהסוגיה נתונה בבדיקה.

 

הדוברים הבהירו שהצבא לא תפס את השלטון וכי הוא פועל להעברתו בצורה מסודרת לממשלה זמנית ולהכנת מצרים לחוקה ולבחירות חדשות. הכרזה על הפיכה צבאית הייתה מחייבת את הממשל, על פי החוק האמריקני, להפסיק את הסיוע השנתי למצרים, העומד על 1.55 מיליארד דולר. אולם ממשל אובמה החליט מסיבות של ביטחון לאומי להימנע מההכרזה ובכך לאפשר לצבא מצרים לשמר את השלום עם ישראל ולהמשיך לפעול בסיני ובגבול רצועת עזה נגד פעילי טרור.

 

מאחורי הקלעים פנתה גם ישראל לארה"ב וביקשה ממנה שלא לפגוע בסיוע למצרים. עם זאת, סנאטורים בכירים תומכי ישראל כמו הרפובליקני ג'ון מקיין ויו"ר ועדת השירותים המזוינים, הדמוקרט קרל לווין, דרשו מהממשל לקבוע שמדובר בהפיכה. בממשל טוענים שמורסי אמנם נבחר בבחירות דמוקרטיות, אך הופל בדרישת העם המצרי לאחר שפעל באופן בלתי דמוקרטי ובניגוד לרצון האזרחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
תת מזכיר המדינה האמריקני וויליאם ברנס
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים