שתף קטע נבחר

ארדואן: אני דיקטטור? אתבע את 'הטיימס' הבריטי

שנים מותחים ארגוני זכויות אדם ביקורת על היעדר חופש עיתונות בטורקיה. עכשיו, כך עולה מדברי רה"מ שם, גם העיתונות הזרה על הכוונת: ארדואן נעלב כששורה של אמנים ואנשי רוח, בהם שון פן ודיוויד לינץ', פרסמו מכתב נגדו בעיתון "הטיימס"

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מאיים לתבוע את העיתון הבריטי היוקרתי "הטיימס" ואת האנשים העומדים מאחורי מכתב שהתפרסם בו, ושבו נמתחה ביקורת על ארדואן בשל התגובה האלימה של משטרת טורקיה למפגינים בפארק גזי באיסטנבול בחודש שעבר. כך דיווח היום (ו') העיתון הטורקי "הורייט".

 

"האנשים האלה השכירו את מוחותיהם", אמר היום ארדואן לפי הדיווח, "אם הם היו דמוקרטים אמיתיים הם לא היו פועלים באופן כל כך לא מוסרי כמו לקרוא 'דיקטטור' לראש ממשלה שנבחר בעזרת 50% מהקולות. יש גופי תקשורת בטורקיה שמשתמשים בכל דרך כדי להכפיש. איך הם יכולים להכפיש אותנו כשהם בכלא? החותמים על המכתב הזה עושים זאת מפני שהם אינם מכירים את טורקיה. 'הטיימס' משכיר את דפיו, זה חוסר המוסריות שלהם".

 

ארדואן נואם בפני תומכיו. גם סוזן סרנדון לא יצאה נקייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן נואם בפני תומכיו. גם סוזן סרנדון לא יצאה נקייה(צילום: AFP)

 

דבריו של ארדואן, כך כתבו ב"הורייט", באים על רקע מכתב גלוי שפרסמו השבוע ב"טיימס" אמנים ואנשי רוח בעלי שם בינלאומי, ושבה גינו את ההתקפה על הפגינים באיסטנבול. בין החותמים היו שון פן, סוזן סרנדון, בן קינגסלי ודיוויד לינץ'. הם תיארו את ממשלת טורקיה כ"שלטון דיקטטורי" ותקפו את ארדואן על העמדה חסרת הפשרות שלו נגד המפגינים. הם כתבו כי הוראותיו של ארדואן הובילו למותם של חמישה צעירים חפים מפשע, וכי ייתכן שיש לזמנו להעיד בבית הדין האירופי לזכויות אדם בנוגע אלימות המשטרה.

 

רק באוקטובר האחרון האשים ארגון CPJ, ארגון בכיר העוקב אחרי החופש הניתן לכלי תקשורת ברחבי העולם, את ממשלתו של ארדואן כי היא מנהלת בשנים האחרונות את אחד ממבצעי הדיכוי הגדולים ביותר בעולם נגד חופש הביטוי, וכולאת יותר עיתונאים מאשר איראן, סין ואריתראה.

 

אחד הפינויים האלימים של המפגינים באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחד הפינויים האלימים של המפגינים באיסטנבול(צילום: EPA)

 

הארגון פרסם דו"ח נוקב, המצטרף לביקורת הגדולה מצד האיחוד האירופי וארגוני זכויות אדם על מעצרים של המוני עיתונאים בטורקיה. לפי אותו מסמך, רוב העיתונאים הנעצרים על-ידי המדינה נשארים במעצר לאורך כל הטיפול בתיקיהם. שני שלישים מהעיתונאים שעוצרת טורקיה, כך נטען, כותבים על אזור דרום-מזרח המדינה שבו יש רוב כורדי, ושבו מנהלת ממשלת טורקיה זה שנים מלחמת דמים נגד מורדי הארגון

הבדלני PKK.

 

הארגון הזכיר בדו"ח את הזלזול הפומבי שמפגין ארדואן באופן אישי כלפי עיתונאים, את השימוש בלחץ כאמצעי לעידוד צנזורה עצמית ואת פתיחתם של אלפי תיקים פליליים נגד עיתונאים באישומים של "השמצת הטורקיוּת". ממשלתו של ארדואן טוענת כי רוב העצורים מוחזקים בשל פשעים חמורים כמו חברות בארגון טרור חמוש, וכי אין להם שום קשר לעיתונות. "חופש הביטוי של התקשורת בטורקיה הגיע לנקודת משבר", נכתב בדו"ח בן 50 העמודים. "ארגון CPJ גילה חוקים מדכאים מאוד, הליך פלילי הנותן יתרון גדול למדינה וטון חריף נגד העיתונות שנקבע ברמות הממשלה הגבוהות ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ארדואן נעלב. "זה חוסר מוסריות"
צילום: AFP
מומלצים