שתף קטע נבחר
משפחה בדרך

"אם תמשיכו לריב, אנחנו מסתובבים וחוזרים"

"אני ליד החלון", "לא רוצה לחגור", וכמובן "אמא, תגידי לו!". נסיעה עם הילדים יכולה להפוך לסיוט אמיתי, בעיקר כשמדובר בדרך ארוכה. פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי גורן מסבירים איך תחזירו את השקט למושב האחורי - בלי איומים וצעקות

אין הורה שלא מתמודד עם ויכוחים וריבים בין אחים ואין הורה שלא מתמודד עם אותה סיטואציה גם בנסיעה ברכב המשפחתי. משפטים כמו "מתי מגיעים?", "אמא תגידי לו", "הוא תמיד ליד החלון. עכשיו תורי" או "אני לא נחגר וזהו" הם תסריט מוכר ומכעיס.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים

 

בשגרה משפחות מבלות שעות רבות בנסיעה, בנסיעות לבית הספר לבית הספר, חוגים או חברים וכמובן בדרך לבילויים משפחתיים, אבל בחופשות, ובעיקר בחופשת הקיץ, מדובר בנסיעות ארוכות יותר והריבים לעתים מכעיסים ומוציאים להורים את החשק מכל עניין הטיול.

 

עוד טיפים לנסיעה עם הילדים בערוץ הורים :

בין חיים למוות: איך לחגור נכון ילדים ברכב?

קונים שקט במושב האחורי: אביזרים לנסיעה רגועה

למה מרגישים בחילה בנסיעות?

 

נסיעה עם ילדים ברכב המשפחתי אף יכולה להפוך לסיוט מתמשך, הכולל צעקות והרבה כעס. למעשה, הורים רבים יעידו שמדובר בהתנהלות דומה לבית וריבים שהתחילו בסלון על השלט ממשיכים ברכב לשאלה מי יושב ליד החלון.

 

ואנחנו אומרים - לא! אין דמיון בין הריבים בבית לריבים ברכב המשפחתי מהסיבה היחידה:ריבים בזמן נהיגה עשוים לגרום להסחת הדעת מהכביש ולתאונה. מעבר לעצבים של ההורה, מדובר כאן בסכנה אמיתית שחייבים להפסיק.

 

אנחנו לא מקלים ראש בריבים בין אחים בבית, אבל במרחב הביתי ניתן להתמודד אחרת עם

הבעיה ואין סכנה ממשית למשפחה. ריבים בתוך המכונית גורמים להסחת הדעת של הנהג. נתונים מראים שכ-90% מתאונות הדרכים נובעות מהיסח הדעת. אחת מהסחות הדעת הבולטות היא שיחה עם הנוסעים האחרים (יותר מאכילה ברכב או הפעלת רדיו).

 

"אין מה לעשות", אומרים לנו הורים רבים. "ככה זה ברכב ואי אפשר להפסיק את הריבים הללו ולגרום לנסיעה להיות נעימה ורגועה". ואנחנו אומרים, שוב - לא נכון! ניתן ואפילו הכרחי לשנות את ההתנהלות של המשפחה ברכב ולגרום לנסיעה רגועה, ויותר מזה בטוחה. זה אפילו לא קשה.

 

אז כיצד תשיגו נסיעה רגועה? כמה רעיונות:

 

התארגנו עוד לפני היציאה

נסיעה בטוחה מתחילה עוד בבית, אבל אתם הרי יודעים את זה. עוד לפני שנכנסנו למכונית הילדים מתחילים להתווכח ולהסביר מהם הגבולות שלהם: "אני נוסע בלי חגורת בטיחות" או "אני נוסע רק ליד החלון ואם תביאו לי חטיף". אנחנו מציעים שתתחילו בהסבר מהם הגבולות שלכם ובעיקר שתגדירו בבית מה עומד להיות ומה אתם מצפים מהילדים בנושא.

 

תכננו נכון את הנסיעה

חשוב לקיים שיחה קצרה המוקדשת לתכנון ולהגדרת ציפיות. בשיחה תסבירו לכולם לאן נוסעים וכמה זמן היא צפויה להיות. מומלץ להכין את הילדים לפני הנסיעה, ובעיקר לפני נסיעות ארוכות, ולברר איתם מה יעזור להם להעביר אותה: האם כדאי להכין משחק לדרך, בקבוק שתייה או כל דבר שיכול לעזור לדרך רגועה.

 

הגדירו ציפיות באופן ברור

חשוב שכבר בבית תגדירו מהי התנהגות ראויה למשך הנסיעה ותתייחסו לריבים או לבעיות אפשריות. אתם מכירים את הילדים שלכם ולכן התייחסו לבעיות שאתם יודעים שיכולות לצוץ בנסיעה, כמו מי ישב באמצע, האם נוסעים עם מזגן או חלונות פתוחים, האם שומעים מוזיקה ואם כן איזו מוזיקה ועוד. הכיוון בטח ברור לכם.

 

קבעו כללי בטיחות ברכב

לפעמים כשאנחנו נוסעים ברכב שלנו אנחנו רואים מהחלון ילדים במכוניות אחרות. חלקם לא חגור, חלקם יושב על ברכי ההורים או מסתובב בין הספסלים. בטיחות היא הדרך של כל אחד לשמור על הילדים שלו וחשוב לא לוותר ולא לזלזל. לפעמים התחושה היא שכדאי לוותר כי הבכי או הצעקות מבהילים. אבל אסור לכם לעשות זאת: הגדרות הבטיחות נועדו לשמור על הילדים במקרה של תאונה.

 

חשוב להגדיר ולהסביר לכולם את הכללים ברכב. לדוגמה, כולם חגורים בחגורות בטיחות, מי יושב על כסאות בטיחות או בוסטר ולהחליט על נעילת דלתות כדי להגן בפני ילדים שובבים שמנסים לפתוח דלת באמצע נסיעה.

 

אמא, משעמם לי

נסיעה ארוכה היא משעממת, בכך הילדים לגמרי צודקים, ולכן חשוב לחשוב על הזמן ברכב כעל זמן איכות עם הילדים. זה זמן שבו ניתן לברר מה שלומם, האם יש ספר מעניין שהם קראו או תוכנית טלוויזיה חדשה. לא אחת ההורים "מנצלים" את הנסיעה המשפחתית הארוכה להשלמת פערים שלהם (רכילות, דיונים כלכליים, פוליטיים ועוד) ושוכחים מהילדים (להוציא בקשות חוזרות ונשנות להפסיק להשתולל, לריב או להרעיש).

 

אנחנו ממליצים לנצל את הזמן לאינטראקציה עם הילדים כשהרעיון ברור: ילדים משועממים מתחילים להציק אבל ילדים שמנהלים שיחה ומרגישים שמכבדים אותם, ינהגו אחרת וישקיעו מאמץ בשיחה ולא בריב. נסו את זה פעם ותיווכחו בהבדל.

 

גייסו את הטכנולוגיה לעזרתכם

נסיעה ארוכה היא בהחלט מתכון לשעמום. לא פשוט לשבת ארבע-חמש שעות או יותר בתוך קופסה קטנה ונוסעת ולכן נסו בשלב התכנון לחשוב עם הילדים מה יעסיק אותם. זה הזמן לגייס את הטכנולוגיה שנמצאת כמעט בכל בית לטובת הילדים. אנחנו לא בעד זמני מסך ארוכים, אבל דווקא במכונית אפשר לנצל את הנסיעה למשחקים שבדרך כלל מומלץ להגביל, כמו טאבלטים וסמארטפונים.

 

הילדים עדין רבים: מה עושים?

קודם כל כדאי להבין מה לא עושים: לא מאיימים בחזרה הביתה או בעונשים שאינם קשורים. הורים רבים מאיימים נסיעה שלמה "אם תמשיכו ככה אני חוזר" וכמובן לא מתכוונים או מיישמים. גם צעקות על הילדים לא יעזרו לשיפור האווירה, הטעונה ממילא.

 

הילדים רבים או כועסים ברכב? עצרו בצד והבהירו ברוגע מה אתם מצפים מהם. כן קראתם נכון: עצרו את הרכב בצד, במקום שניתן ובטוח לעצור, והסבירו להם שזה לא מקובל עליכם. עצירה מהנהיגה במקום בטוח בכביש תבהיר לילדים שההתנהגות מסוכנת ותבהיר גם שאתם לא מתכוונים להמשיך כיוון שהמצב חמור בעינכם. חשוב להגיב - ולא לצעוק או לאיים סתם.

 

ואם שום דבר לא עוזר?

העצה הטובה ביותר היא אל תתרגזו, אל תצעקו ואל תצאו משליטה. חשוב להיות נחושים ורגועים. אם המצב חמור, הילדים משתוללים ברכב ואתם מרגישים שאתם לא משתלטים עליהם - חשוב לאמן אותם לנסיעות. פנו זמן לנסיעות מיוחדות לשם לימוד. תרגלו אותם איך נכנסים לרכב, חוגרים וכיצד מתנהגים בצורה רגועה.

 

פרופ' עמוס רולידר ראש המחלקה למדעי ההתנהגות המכללה האקדמית כינרת וראש מרכז רולידר לייעוץ והכוונה הורית. אפרת מונשרי גורן היא אמא לארבעה, יועצת להורים ויועצת אסטרטגית לשיווק הורי  
 






פורסם לראשונה 30/07/2013 08:39

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstoc
שקט שיהיה פה!
צילום: shutterstoc
מומלצים