שתף קטע נבחר

סערת הונג קונג: פרנקל הסיר מועמדותו לנגיד

הטענות כי פרופ' יעקב פרנקל לא שילם על פריט בדיוטי פרי בהונג קונג הובילו אותו להודעה הדרמטית - אני פורש, לא אכהן כנגיד הבא. "הוכפשתי, העלו אותי על המוקד רק על סמך השערות", טען. נתניהו ולפיד ממשיכים לגבות: "איננו רחוקים מהיום שבו איש לא ירצה להתקרב לחיים הציבוריים"

הוא לא יהיה הנגיד הבא: סערת הונג קונג הובילה את פרופ' יעקב פרנקל להחליט על הסרת מועמדותו לנגיד בנק ישראל. כך נודע ל-ynet. פרנקל מסר הערב (יום ב') את הודעתו הדרמטית.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

אובמה שובר שתיקה: "צפויות החלטות קשות"

למרות 33 קורבנות בעשור: מאבטחי בתי ספר ימשיכו לקחת נשק הביתה

 

"הגעתי למסקנה והודעתי היום לראש הממשלה ולשר האוצר שאני מסיר את מועמדותי", אמר פרופ' פרנקל לערוץ 10. "באופן בלתי סביר ובקלות בלתי נסבלת מעלים אדם על המוקד ללא כל עובדות. רק על סמך השערות. החלו הכפשות, החל מסע של דה-לגיטימציה, גם על הצד המקצועי, גם על צד היושרה, הכפישו אותי, גרמו לשמי להיפגם".

 

פרנקל הוסיף כי "אני מוכרח לומר, שהפרשה מאוד מבישה. סליחה, מאוד מביכה, שלא הייתה צריכה לקרות, אבל לאחר בירור מאוד מהיר עם הרשויות הסתבר שהייתה פה אי הבנה בסיסית ולאחר שעות ספורות כבר יצאתי לדרך. לא נתנו כבוד – לא לי, לא לבנק ישראל וגם לא לחברה, אני מוכרח לומר את זה".

 

בראיון לערוץ 2 אמר פרנקל: "שאלו אותי אם אני כועס, נעלב - אני לא במקום הזה. אני מאוד מסודר, אני באמת מסודר. הייתי מוכן לוותר על הכל, לבוא לעזור לנטל הזה. אני באמת מקווה שיימצא נגיד ראוי שיטפל ברצינות בבעיות".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד פרסמו הערב הודעה משותפת בעקבות הסרת מועמדותו של פרופ' פרנקל. "אנו מצרים על הודעתו של פרופ' פרנקל, שהיא תוצר ישיר של האווירה שבה אנו מצויים לפיה אדם מושמץ מבלי שניתנת לו הזכות לעמוד על טענותיו", ציינו נתניהו ולפיד.

 

השניים הוסיפו כי "פרופ' פרנקל הוא אדם רב זכויות, שהיה נגיד בנק ישראל למופת, ויכול היה להביא תועלת גדולה למשק הישראלי מול המשבר הכלכלי העולמי. באווירה הקיימת היום איננו רחוקים מהיום שבו איש לא ירצה להתקרב לחיים הציבוריים".

 

החודש זימנה ועדת טירקל את פרנקל אליה, ושם נטען בפניו כי עוכב בנמל תעופה בהונג קונג לפני שבע שנים על מנת לברר אם במטלטליו נמצא פריט שעליו לא שילם בדיוטי פרי.

 

הוא טען אז בתגובה כי "מדובר באירוע שהתרחש לפני שבע שנים ושהסתיים בלא כלום. הרשויות המקומיות בהונג קונג הגיעו למסקנה שמדובר באי הבנה מצערת, והביעו את התנצלותם ואת הערכתם על כך שאיני תובע פיצויים על אי ההבנה".

 

ועדת טירקל פנתה ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין על מנת שיבדוק את הסוגיה. הבדיקה אצל וינשטיין הייתה בשלב בירור העובדות. במשרד המשפטים ביקשו לקבל מידע מהרשויות בהונג קונג. ההחלטה של פרופ' פרנקל ניתנה בדיוק בשלב שבו קבלת מידע מהונג קונג הייתה תלויה בוויתור סודיות מצדו. היועץ המשפטי הסכים לפגוש את פרקליטו של פרנקל ופגישה אף נקבעה ליום רביעי. בשלב הבדיקה אף גורם במשרד המשפטים לא אמר או רמז לפרנקל שכדאי לו לוותר על התפקיד.

 

פרנקל היה בטוח כי למרות פרשה זו, וטענות אחרות נגדו, הוא ימונה למחליפו של סטנלי פישר: "אני מצפה להיכנס לתפקידי כנגיד בנק ישראל בראשית אוקטובר, לאחר שמינויי יאושר על ידי ועדת טירקל ועל ידי ממשלת ישראל. אני רואה בכך שליחות לאומית לטובת המשק והמדינה". בסופו של דבר, כאמור, החליט להסיר את מועמדותו.

 

בחודש שעבר פורסם כי פרנקל, שכבר כיהן בתפקיד בשנים 1991-2000, ימונה לנגיד בנק ישראל בפעם השלישית, פרנקל, בן 70, שמכהן כיום כיו"ר הבנק האמריקני JP Morgan, מונה למרות תמיכתו של הנגיד המכהן פישר במועמדותה של המשנה לנגיד, קרנית פלוג.

 

פרנקל הוא בוגר החוג לכלכלה באוניברסיטה העברית ומחזיק בתואר דוקטור מאוניברסיטת שיקגו. בשנים 1991-2000 כיהן כנגיד בנק ישראל עד שהתפטר במהלך כהונתו השנייה, בטענה כי "השיג את כל היעדים שהציב לעצמו".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים