שתף קטע נבחר

בעיות בתפקוד מיני? גם לנשים מגיע פיצוי

בעיית תפקוד מיני נחשבת לצרה של גברים, אבל בשנים האחרונות זכו גם נשים לפיצוי בגין בעיות תפקוד כאלו - למשל לאחר שנפגעו בתאונה. עו"ד אייל פייפר מסביר איך מתמודדים עם הנושא מול המוסד לביטוח לאומי

סובלת מתפקוד מיני לקוי? מסתבר שאת לא לבד. אם עד היום התפיסה הרווחת הייתה שמדובר בבעיה ממנה סובלים רק גברים, מחקר שביצע לאחרונה ביה"ח רמב"ם גילה כי כמעט 40% מהנשים מדווחות על בעיות תפקוד מיני, ומגדירות אותו כלקוי. זאת לעומת מחקרים המצביעים על שיעור של 16% "בלבד" מהגברים בגילאי 70-20 שסובלים מהבעיה.

 

 

בעיית תפקוד מיני - לא רק צרה של גברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בעיית תפקוד מיני - לא רק צרה של גברים(צילום: shutterstock)

 

בעיית תפקוד מיני לקוי יכולה להיגרם גם כתוצאה מתאונות, ולא רק מבעיות רפואיות שונות - דוגמת לחץ דם או סוכרת. במקרים רבים הבעיות נגרמות כתוצאה מפציעה לכאורה לא קשורה בתאונה. בין המקרים השכיחים יותר ניתן למנות פציעות ראש, פגיעה בעמוד השדרה המותני, שבר באגן, פגיעות בשלפוחית השתן ונשים שסובלות מפגיעות פוסט-טראומה קלות עד בינוניות.

 

את זכאית לפיצוי

על מנת לקבל אחוזי נכות, על הנפגעות להוכיח כי בעיות התפקוד המיני נגרמו בגלל התאונה, ולא בגלל מצב רפואי קודם - כמו לחץ דם גבוה או סוכרת.

 

אחד הקשיים העיקריים בהליך, הוא שלמרות העובדה שפגיעה בתפקוד מיני בקרב נשים היא כבר עובדה מוכחת, אין לכך סעיף ספציפי בספר הנכויות - זאת בשונה מגברים.

 

אחת הדרכים האפשריות לתבוע אחוזי נכות, היא באמצעות טענה כי התאונה גרמה לנזק נפשי בשל חוסר התפקוד המיני. במקרה כזה תידרשי לעבור מספר בדיקות, המוכיחות כי התפקוד פחת בעקבות התאונה. לדוגמה קיימים מכשירים מיוחדים, באמצעותם נמדדים גלי המוח כתגובה לגירוי. ככל שרמת הגירוי נמוכה יותר, כך הדבר יעיד על פגיעה בחשק המיני. מכשיר אחר בודק את התחושות באיבר המין הנשי, ומאפשר לבדוק אם קיימת פגיעה עצבית באיזור הנרתיק.

 

וכך בניגוד לעבר - אז נטען כי הבעיה הנפשית היא בעיה עקיפה כתוצאה מהתאונה - כיום המגמה היא לנסות ולהכיר במצוקה שנגרמת לנשים ולתת אחוזי נכות, זאת באמצעות סעיפי נכות נפשיים.

 

זאת מתוך הכרה בכך שבעיית תפקוד מיני עשויה לא רק לפגוע ביחס בין האישה לבן זוגה, אלא גורמת לבעיות אחרות: הסתגרות, בידוד חברתי, עצבנות, פגיעה בעיסוק וכדומה. ככל שבעיות אלו חמורות יותר, הסיכויים של האישה לזכות באחוזי נכות, גבוהים יותר.

 

וכך זכור לי מקרה בו הגיעה לטיפול משרדי אישה שסבלה, בין היתר, מתפקוד מיני לקוי ונזק נפשי. בעיה זו גרמה לאישה להרגיש "לא שווה", לא לתקשר עם בעלה ולתחושת עצבנות - שהובילה לכך שנהגה לצעוק על אנשים בסביבתה. במסגרת תביעה לנכות עבודה, אושרו לה אחוזי נכות נפשית גבוהים יותר (15%) בשל בעיית חוסר התפקוד המיני. 

 

מה הסיכוי שגבר יוכר בשל בעיה דומה

כאשר מדובר בגבר, עליו לעבור בדיקה שנקראת NTP - הבוחנת את משך הזקפה במשך הלילה ונערכת במכון שינה המוכר על-ידי המוסד לביטוח לאומי. הנוהג בביטוח עומד על 10% נכות לבעיית אין אונות בינונית, ועד ל-30% לפגיעה חמורה.

 

בשונה מהמצב בעבר, המגמה כיום היא להכיר ביותר גברים שסובלים מבעיית אין אונות במידה ובדיקת NPT הצביעה על בעיה כלשהיא. אבל הבדיקה הזו אינה סוף פסוק.

 

למי שלא נמצא ליקוי בבדיקה, אך בעיית אין אונות גרמה לו להפרעות נפשיות - תסכול, הרגשת נחיתות, פחדים מיצירת קשר אישי עם בת זוג - עשוי המוסד לביטוח לאומי לפסוק אחוזי נכות בכל זאת. זאת אם יצליח להוכיח את הבעיות בדרכים אחרות.

 

לסיכום, אם נפגעת בתאונה והתפקוד המיני שלך פחת - אל תהססי ואל תהסס לבדוק את זכויותיכם.

 

  • עו"ד אייל פייפר ממשרד פייפר-כהן, מומחה לתביעות מול חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
בעיית אין אונות עלולה להופיע גם אצל נשים - וייתכן ויש מקום לקביעת נכות
shutterstock
צילום: משרד פייפר-כהן
עו"ד אייל פייפר
צילום: משרד פייפר-כהן
מומלצים