שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

ליל מטאורים בישראל: חוויה מכוכב אחר

עונת המטאורים כבר פה, כשיאה בלילה שבין ה-12 וה-13 באוגוסט. אז איפה תוכלו לראות שמיים מוארים בארץ, מה צריך להביא לשטח והאם כבר הכנתם משאלה? משה קשי עושה סדר בכוכבים

בלילות האחרונים רבים מדווחים כי ראו מטאור חוצה את שמי הלילה - אותו מראה נפלא של הבזק אור מרהיב פתאומי, המושך אליו את תשומת לב הצופים בו.

 

התופעה, שמכונה לעיתים קרובות "כוכבים נופלים", היא אחת התופעות המקסימות שמציע היקום וממש כעת היא מתרחשת מעל ראשנו.

 

עוד פעילויות ליליות בערוץ התיירות:

 

בלי ששמנו לב, בימים האחרונים, או יותר נכון בלילות האחרונים, נכנסנו לעונת מטרי המטאורים מעל שמי ישראל. החל מהשבוע האחרון בחודש יולי ועד אמצע אוגוסט ניתן יהיה לצפות כמעט מדי לילה בממטרי מטאורים מרהיבים שחוצים מעל ראשנו.

 

השיא צפוי להגיע בלילה שבין ה-12 וה-13 באוגוסט - אז צפויה עונת המטאורים להגיע לשיאה בלילה מואר במיוחד. רצה הגורל ושיאה של התופעה מגיע בדיוק בזמן: ימי חודש אוגוסט, בהם גם ההורים וגם הילדים מתחילים במקביל לחוש תחושת מיצוי מבילויי החופש הגדול. עונת המטאורים מספקת הזדמנות לבילוי משפחתי מיוחד, מעניין, חינוכי וגם זול.

 

נכנסנו לעונת מטרי המטאורים מעל שמי ישראל. מדבר יהודה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נכנסנו לעונת מטרי המטאורים מעל שמי ישראל. מדבר יהודה(צילום: AFP)

 

אור של כוכבים

קצת על התופעה: מטר מטאורים דוגמת זה שאנו חווים כעת מתרחש כאשר חלקיקי אבק הנמצאים בחלל, נמשכים לאטמוספרת כדור הארץ. חלקיקי האבק מגיעים במהירות גבוהה מאוד של עד עשרות ק"מ בשנייה אחת.

 

>> מחפשים עוד פעילויות לחופש? כנסו לעמוד הקיץ של ערוץ התיירות!

 

בעקבות כך, נוצרת התחממות מהירה שמביאה לינון הגזים באטמוספרה וזהו האור הנראה לנו כמטאור. אך אין סיבה לדאגה, חלקיקי האבק עצמם מתכלים בדרך ואינם מגיעים כמעט לכדור הארץ.

 

במקרה זה, גודלה המצומצם של ישראל מאפשר יתרון לחובבי המטאורים מכיוון שניתן לחזות בתופעה כמעט מכל מקום בארץ, ובלבד שעומד בכמה תנאים פשוטים: יש צורך שיהיה חשוך ככל האפשר, עם מינימום זוהר של אור בשמיים וכמובן, לילה ללא הירח. תנאים נוספים שיכולים להוסיף לחווית הצפייה, אך פחות תלויים בנו, הם עננות מינימאלית ולחות נמוכה.

 

ניתן לחזות בתופעה כמעט מכל מקום בארץ (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
ניתן לחזות בתופעה כמעט מכל מקום בארץ(צילום: אליעד לוי)

 

לראות את "כוכב הירדן"

בשנה זו צפויים תנאים טובים במיוחד לתצפית, מאחר שהירח צפוי לשקוע כבר בחלקו הראשון של הלילה ולהותיר שמיים חשוכים ונקיים. כאמור, ניתן לצאת אל הטבע וליהנות מהחוויה כמעט בכל לילה בשבועיים הקרובים באופן עצמאי, אך מי שמעוניין בחוויה שלמה ובהדרכה מלווה יוכל להגיע לאחד מהאירועים שצפויים בכמה מקומות בארץ בלילה השיא, ה-12 באוגוסט.

 

מרכז האסטרונומיה ע"ש אילן רמון במועצה האזורית גלבוע, בשיתוף רשות הטבע והגנים והאגודה הישראלית לאסטרונומיה מקיימים גם בשנה זו, השביעית במספר, אירוע "לילה לבן" של תצפית מרובת משתתפים הפתוחה לקהל הרחב. התצפית תיערך במתחם "כוכב הירדן" שברמת יששכר ומומלצת לכל מי שיכול להחזיק עצמו ער גם בשעות הקטנות של הלילה: זוגות שמחפשים קצת רומנטיקה, הורים וילדים, נוער וקשישים. במקום גם אפשרות ללינת לילה שתאפשר לכם להתעורר בבוקר על רקע נופי הגלבוע הקסומים, כל זאת עם מים זורמים ושירותים צמודים.

 

המשתתפים יוכלו לתצפת על המטאורים באמצעות טלסקופים משוכללים שיובאו למקום. כמו כן, בתכנית צפויה תצפית על המטאורים, על כוכבי הלכת נוגה ושבתאי, הסברים על מערכות השמיים, גלקסיות וחורים שחורים והכל תוך סיפורי אגדות ופולקלור על מערכות השמיים.

 

לך, לך למדבר

מי שמעוניין דווקא בנוף המדברי יוכל להגיע לאחד משני האירועים שייערכו בדרום הארץ. אירוע דומה ייערך בפארק תמנע שבדרום. במקום ייערכו סיורי שקיעה וסיורי לילה מודרכים לאתרים במקום, דוגמת עמודי שלמה המפורסמים שיוארו בתאורת לילה מיוחדת. כמו כן, ייערכו מופעי אש והדרכות בנושאי אסטרונומיה.

 

אפשרות נוספת באזור הדרום היא צפייה במטר המטאורים במכתש רמון. המקום מרוחק ממוקדי אור ועיר ונמצא בלב מדבר וצפוי לספק תנאים טובים לצפייה. גם שם מחכים למבקרים עם הפעלות, תצפיות כוכבים ופעילויות מודרכות לאורך הלילה.

 

פשוט לשכב על הגב ולחכות להם. צופים בפארק תמנע (צילום: פארק תמנע) (באדיבות פארק צמנע) (באדיבות פארק צמנע)
פשוט לשכב על הגב ולחכות להם. צופים בפארק תמנע (צילום: פארק תמנע)

 

ומה צריך להביא לתצפית?

צריך לזכור שלא מדובר בהכנות לטיול יום רגיל. במקרה זה מדובר בשעה שונה מהרגיל לבילוי מחוץ לבית וגם התצפית עצמה דורשת הכנה מראש.

 

ראשית, מומלץ להצטייד בלבוש מתאים לאזור בו תיערך התצפית. בהנחה שנבחר אחד המקומות מחוץ לעיר, לא מן הנמנע שככל שיתקדם הלילה יירדו

הטמפרטורות בצורה משמעותית והקור עלול לפגוע בחוויה עבור הילדים. בכדי להתחמם כדאי גם להגיע עם שתייה חמה מהבית. ההמלצה היא להביא את השתייה מוכנה מראש בתרמוס כדי להימנע ממצב שבו אתם מבשלים את הקפה או התה בגזיה ומוצאים עצמכם מאירים את האזור החשוך.

 

בכדי לשפר את חווית הצפייה בחושך המוחלט מומלץ לצפות בשמיים בשכיבה מלאה על האדמה עם הפנים לכיוון שממנו יגיע המטר. לצורך כך יש להיערך מראש עם שקי שינה, מחצלות או כסאות נוח.

 

זוגות שמעוניינים בקצת זמן איכות תחת כיפת השמיים, יכולים אפילו להביא מזרן שיעניק הרגשה של צפייה ממש כאילו מדובר בחדר הפרטי.

 

ולסיום, לא לשכוח שבשבילנו צפייה במטאורים היא גם צפייה בטוחה ב"כוכב נופל". מדובר בהזדמנות טובה להביע משאלה או שתיים. מי יודע? אולי זה הלילה בו משאלותיכם יתגשמו. ואם לא - הרווחתם עוד בילוי קריר לימי הקיץ החמים.

 

הכותב מנהל מרכז האסטרונומיה והמדעים ע"ש אילן רמון במועצה אזורית גלבוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ערב של כוכבים מגיע! מטאורים בשמי מדבר יהודה
צילום: AFP
מומלצים