שתף קטע נבחר

שני האנשים החזקים של אל-קאעידה

השיחה שבה השתתפו מספר 1 ומספר 2 באל-קאעידה, איימן א-זוואהירי ונאסר אל-ווחיישי, גרמה לבהלה בוושינגטון. הכירו את הרופא שקרא לאובמה "כושון הבית" ואת התימני שמייצג את הדור הבא

מאז שמונה איימן א-זוואהירי למחליפו הרשמי של אוסמה בן לאדן, הוא שמר על פרופיל נמוך יחסית וחרף פרס של 25 מיליון דולרים על ראשו, ארה"ב לא הצליחה ללכוד אותו או לחסלו ועד כה נראה שהוא חמקמק אפילו עוד יותר מהאדם שהחליף. לאחרונה דווח כי הוא מינה את המנהיג התימני נאסר אל-ווחיישי, ראש "אל-קאעידה בחצי האי ערב", להיות סגנו, בצעד שמעיד על שינוי כיוון ברשת הטרור. הייתה זו שיחת הטלפון שבה השתתפו שני אלה שהובילה לבהלת הטרור האחרונה ולסגירת עשרות נציגויות אמריקניות ברחבי העולם.

 

אל-קאעידה על הקו: שיחת הוועידה של הטרור

 

 

"גם בזמן שקבוצת הליבה של אל-קאעידה נמצאת בירידה, האל-קאעידיזם, האידיאולוגיה של התנועה, ממשיכה להדהד בעולם ולהלהיב מאמינים חדשים", כתב ברוס הופמן, מנהל התוכנית ללימודי ביטחון באוניברסיטת ג'ורג'טאון.

הבהלה האחרונה יכולה להעיד על כך שגם בוושינגטון מתייחסים ברצינות לאיום הנשקף מסניפי הארגון בגבול עיראק-סוריה, בצפון אפריקה, ובעיקר בתימן.

 

"הגיוני שא-זוואהירי חושב שהוא צריך יותר קשר עם 'אל-קאעידה בחצי האי ערב'", הסביר דניאל בנג'מין, שהיה האחראי על תחום הלוחמה בטרור במחלקת המדינה עד לשנה שעברה. "אם הוא הולך לשקם את המותג הגלובלי של אל-קאעידה, הוא צריך להראות שהסניפים האלה אינם פיסות שונות שהתפזרו ברוח, אלא הן חלק משלם מאוחד".

 

ואמנם, קודמיו בתפקיד של אל-ווחיישי היו שניהם מפקיסטן. הם חוסלו. מינוי עשוי לאותת על שינוי כיוון. ריטה כץ, מנהלת ארגון SITE העוקב אחר פעילות ג'יהאדיסטית, אמרה ל-AP כי ייתכן ש"אל-קאעידה בחצי האי ערב" תהפוך למטה הפיקוד של הרשת כולה.

 

מספר 1 – הדוקטור המצרי

א-זוואהירי, בן 62, נולד במצרים למשפחה משכילה מהמעמד הגבוה. אביו הוא פרופסור לפרמקולוגיה וסבו היה האימאם הגדול של מסגד אל-אזהר. הוא סיים את לימודי הרפואה ב-1974 והמשיך לתואר שני בניתוח. עד תקופה זו כבר היה מעורב בפעילות האחים המוסלמים.

 

כאשר ארגון הג'יהאד האיסלאמי המצרי נוסד ב-1973, א-זוואהירי הצטרף לשורותיו. הוא היה בין 301 העצורים לאחר ההתנקשות בנשיא אנואר סאדאת ב-1981.

 

א-זוואהירי זוכה במשפט, אך בילה שלוש שנים במאסר בגין החזקת אקדח ללא רישיון. לאחר ששוחרר הגיע לפקיסטן, ושם פעל עם הסהר האדום בטיפול בפצועים מהמלחמה באפגניסטן. בשנות השמונים, בפשוואר שבפקיסטן, פגש א-זוואהירי בבן לאדן.

 

"איימן לבן לאדן הוא כמו המוח לגוף", אמר מונתסר א-זיאת, עורך דין מקהיר שייצג את א-זוואהירי בעבר.

 

א-זווהירי (צילום: AP) (צילום: AP)
א-זווהירי(צילום: AP)

א-זוואהירי ובן לאדן. "איימן לבן לאדן הוא כמו המוח לגוף" (צילום: AP) (צילום: AP)
א-זוואהירי ובן לאדן. "איימן לבן לאדן הוא כמו המוח לגוף"(צילום: AP)
 

ב-1993 עמד א-זוואהירי בראש ארגון הג'יהאד המצרי. ב-1999 דן אותו בית המשפט במצרים למוות בהיעדרו. הוא הואשם גם במעורבות בפיגועים בשגרירויות ארה"ב בקניה וטנזניה, לפני 15 שנה. ימים ספורים לאחר הפיצוצים הוא הכחיש זאת בשיחת טלפון עם עיתונאי פקיסטני, אך קרא למוסלמים להמשיך בג'יהאד נגד האמריקנים והיהודים.

 

שעה לאחר מכן, פגעו טילים במחנות אימונים של אל-קאעידה באפגניסטן. הן בן לאדן והן א-זוואהירי נמלטו ללא פגע. על פי דיווחים שונים, רעייתו של א-זוואהירי ושלוש בנותיו נהרגו בהפצצה על העיר קנדהאר בדצמבר 2001. מאז הופיע א-זוואהירי באופן קבוע בסרטונים או בהודעות מוקלטות שמתחו ביקורות על המלחמה בעיראק והיללו את הטליבאן ופעולות התאבדות.

 

בנובמבר 2008 כינה א-זוואהירי את אובמה "כושון הבית", כינוי גנאי של עבדים שחורים שגילו נאמנות כלפי מעבידיהם הלבנים. בסרטון הבא, מספטמבר 2009, שב א-זוואהירי לתקוף את אובמה ואמר כי הוא אינו שונה מקודמו בתפקיד, ג'ורג' בוש. "אובמה ממשיך במדיניות של קודמיו – שקר ומכירת אשליות", אמר אז.

 

הסרטון האחרון שבו נראים א-זוואהירי ובן-לאדן יחדיו שודר באל-ג'זירה בספטמבר 2003. הם נראו אז צועדים בנוף הררי, קוראים לג'יהאד ומשבחים את המחבלים שביצעו את המתקפה ב-11 בספטמבר. בסרטון שפורסם לאחר המתקפה, כינה אותה א-זוואהירי "ניצחון גדול" שהושג הודות לאלוהים.

 

מספר 2 – המנהיג התימני

בינואר 2009, זמן קצר לאחר שנבחר ברק אובמה לנשיאות ארה"ב אל-קאעידה חשפה את ארבעת מנהיגיה בחצי האי ערב בסרטון שפרסמה. אחד מהם היה נאסר אל-ווחיישי, שחבש טורבן לבן. חשיפת המנהיג שהיה בעבר אסיר בגואנטנמו שבקובה הייתה מכה לנשיא החדש שהבטיח לסגור את מתקן המעצר – ולא קיים עד היום. עוד באותו חודש הודיעו הסניפים של אל-קאעידה בסעודיה ובתימן כי הם מתאחדים, ויצרו את "אל-קאעידה בחצי האי ערב".

 

מנהיגי אל-קאעידה בחצי האי ערב. ריימי, שחרי (חוסל), אל-ווחיישי ואופי (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיגי אל-קאעידה בחצי האי ערב. ריימי, שחרי (חוסל), אל-ווחיישי ואופי(צילום: AP)

אל-ווחיישי. "פוליטיקאי מיומן ויריב מקורי, לעתים ברוטלי" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אל-ווחיישי. "פוליטיקאי מיומן ויריב מקורי, לעתים ברוטלי"(צילום: MCT)

 

בכתבה מ-2010 תיאר אותו ה"ניו יורק טיימס" כ"גבר קטן, שנראה יושב חסר תנועה בסרטונים, עיניו חסרות הבעה". בכתבה מתואר הכבוד הרב שרוחשים לו אנשיו. עיתונאי תימני תיאר אותו כלקוני אך בעל מוח חריף, הומור סרקסטי ויכולת יוצאת דופן לשלוף פסוקי קוראן להוכחת דבריו.

 

אל-ווחיישי היה מזכירו האישי של בן לאדן באפגניסטן במשך שש שנים וכנראה הרשים את המנהיג ואת הסובבים אותו. הוא עזב את אפגניסטן בסוף 2001 ונעצר בידי איראן ללא אישום. שנתיים לאחר מכן הוא הוסגר לתימן, אך ב-2006 נמלט מהכלא בצנעא עם 22 ג'יהאדיסטים אחרים.

 

לא הרבה ידוע על ילדותו במחוז אבין שבדרום תימן, פרט לכך שהוא נולד למשפחה ממוצעת ולמד בבית ספר דתי. יחד עם קאסם א-ריימי, אסיר תימני נוסף מגואנטנמו, שהפך למפקד הצבאי של הארגון, הוא חיזק את המנגנון של "אל-קאעידה בחצי האי ערב" גם בצל מתקפות המל"טים של ארה"ב והפעילות של צבא תימן.

 

"אל-ווחיישי הוא פוליטיקאי מיומן ויריב מקורי, לעתים ברוטלי", נכתב עליו בכתב העת "פוריין פוליסי".

במאמר מ-2007 ב"בוסטון גלוב" הוא תואר כגילומו המושלם של הדור הצעיר של אל-קאעידה – והקיצוני יותר.

 

ריטה כץ מארגון SITE מציינת שתימן היא אבן שואבת לג'יהאדיסטים. "בעבר, אנשים רצו ללכת לאפגניסטן. זה היה החלום של כל ג'יהאדיסט. כבר לא רואים את זה, לאף אחד לא אכפת מה קורה באפגניסטן. אם כבר, היום רוצים ללכת כמובן לסוריה. תימן זו תמיד אפשרות טובה עבורם, סומליה כבר לא מה שהייתה, אבל זו עוד אפשרות. דברים משתנים כל הזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, MCT
אל-ווחיישי (מימין) וא-זוואהירי
צילום: רויטרס, MCT
מומלצים