שתף קטע נבחר

הורים שכולים: הודיעו לנו שרוצח בננו ישוחרר

ועדת השרים לגיבוש רשימת האסירים הפלסטינים שישוחררו תתכנס רק הערב, אבל כ-20 בני משפחות שכולות צעדו במחאה נגד המחווה כבר הבוקר, לפני הדיון בבג"ץ. בתום הדיון התפרצו כמה מהם בפני השופטים: "מדובר בדם שלנו"

כ-20 בני משפחות שכולות, שרוצחי יקיריהם צפויים להשתחרר במסגרת המחווה הישראלית נוכח פתיחת השיחות בין ישראל לפלסטינים, צעדו הבוקר (ראשון) במחאה מחלקת נפגעי הטרור בהר הרצל בירושלים לעבר היכל בית המשפט העליון. בבג"ץ מתקיים היום דיון בעתירת ארגון אלמגור וכ-20 משפחות שכולות נגד שחרור האסירים. הערב תתכנס ועדת השרים לענייני אסירים לדיון שבו יוחלט על זהות 26 האסירים הראשונים שישתחררו. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעבר ניתוח בקע, ייעדר מהדיון.

 

המשפחות השכולות הגיעו לצעדה עם תמונות יקיריהן ודגלים לבנים. מרים ויעקב טובול, שאיבדו את בנם ליאור טובול שנרצח בשנת 1990, סיפרו כי ביום חמישי התקשר אליהם נציג המוסד לביטוח לאומי ובישר להם שרוצחי בנם צפויים להשתחרר השבוע.

 

צעדת המחאה של המשפחות השכולות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
צעדת המחאה של המשפחות השכולות(צילום: גיל יוחנן)

 

"התקשרנו למשרד הביטחון, למשרד ראש הממשלה, נאמר לנו שיחזרו אלינו אבל זה לא קרה", אמר בדמעות יעקב טובול. "אף אחד שם לא חש את הכאב הזה בלב, 23 שנה אני לא ישן ומנסה לשחזר מה קרה לבן שלי באותם רגעים. החוקרים סיפרו לנו שהוא הצליח לברוח 80 מטר לפני שנגמר לו הדם בגוף, שהשרים יחשבו על זה שם לפני שהם חותמים".

 

עוד חדשות ב-ynet:

נתניהו נותח בדחיפות בבטנו, ינוח כמה ימים

מבצע ארצי לחיסוני הפוליו: "הנגיף מתפשט"

לפיד: "מביטים בנו כמו שנאוצרים בגשם" 

 

בתום הדיון בבג"ץ שממנו ניתן היה להבין כי השופטים לא ישנו פסיקות קודמות ורמזו למשפחות כי מבחינה משפטית כליהם מוגבלים, התפרצו כמה מבני המשפחות לעבר השופטים ונציגי הפרקליטות וקראו להם לעשות צדק. "אני לא מספר 77 ברשימה", אמרה גילה מולכו, אחותו של איאן פיינברג ז"ל. "רוצחי אחי משתחררים. מדובר באנשים, במשפחות שנרצחו, בדם שנשפך, אי אפשר להמשיך להתייחס לזה כאל מספרים והליך משפטי בלבד. מדובר בדם שלנו".

 

במהלך הדיון שהתקיים בהשתתפות נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס והשופטים אליקים רובינשטיין וצבי זילברטל, טען עו"ד נפתלי ורצברגר מארגון "אלמגור" כי השחרור שעל הפרק שונה לגמרי ממחוות קודמות. לדבריו, "הפעם לא עומד מישהו עם אקדח לרקה כמו בשחרור גלעד שליט, הפעם מדובר במחווה נטו ובכל המחוות הקודמות שוחררו מחבלים עם עבירות חמורות פחות".

 

"הפעם לא עומד מישהו עם אקדח לרקה". נציגי המשפחות השכולות, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"הפעם לא עומד מישהו עם אקדח לרקה". נציגי המשפחות השכולות, היום(צילום: גיל יוחנן)

"החובה כאן היא להעמיד את מאזני הצדק חזרה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"החובה כאן היא להעמיד את מאזני הצדק חזרה"(צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר "אלמגור" מאיר אינדור נשא אף הוא דברים בפני השופטים ואמר כי "יש אחריות לבית המשפט לעמוד על שמירת החוק ולומר שבסוף יש שופטים בירושלים. יבינו הפלסטינים ויבין מר קרי שכאשר נקבע שהרוצחים יישבו בכלא לא ניתן לשחרר אותם. החובה כאן היא להעמיד את מאזני הצדק חזרה ולעצור את המהלך ההרסני הזה".

 

מנגד, נציגת המדינה עו"ד מיכל צוק-שפר טענה כי מדובר בהחלטה שנתונה לסמכות הממשלה הנוגעת לנושא מדיני והכרוכה בפתיחת משא ומתן. היא גם טענה כי אם המשא ומתן לא יצלח ניתן לעצור את השחרור. צוק-שפיר הצביעה על פסיקות קודמות של בית המשפט העליון בנושא וציינה כי הטענות כבר נידונו בעבר והוכרעו כשבית המשפט לא התערב בשחרור.

 

ועדת השרים שהוקמה לפני כשבועיים לגיבוש זהות האסירים הפלסטינים תתכנס לראשונה הערב מתוך מטרה לגבש רשימה של 26 אסירים שישוחררו כבר ביום שלישי הקרוב - יממה לפני חידוש המשא ומתן המדיני בירושלים. רשמית עדיין לא ידוע מי יהיו האסירים שישוחררו, אך יש בני משפחות שכולות שטוענים שכבר נאמר להם שרוצחי יקיריהם עומדים להשתחרר.  

 

"היכן עם ישראל", צעקה גילה מולכו בדמעות במהלך הצעדה. "אנחנו מוכרים את עצמנו בזול. אי אפשר לדרוס את הדם של העם שלנו תמורת כלום. איפה העם שלנו? למה אני כאן לבד? כל אדם שאני פוגשת אומר לי כמה אני צודקת וכמה זה צעד שגוי אבל אף אחד לא מסתכל לי בעיניים. אני אצעד כאן היום לבד אבל ממחר תגיעו גם אתם. תסתכלו סביבכם מהר מאוד תבחינו בעוד בית שנחרב בגלל הטרור. לא ייתכן שנילחם לבד בצעד הלא הגיוני הזה. אני מתחננת, תגיעו ותגידו שזה לא ייתכן".

 

"שבג"צ יגיד שזה לא הגיוני". הפגנת המשפחות השכולות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"שבג"צ יגיד שזה לא הגיוני". הפגנת המשפחות השכולות(צילום: גיל יוחנן)

 

רון קרמן, אביה של טל קרמן שנרצחה בפיגוע בקו 37 בחיפה, נשא עמו דגל לבן. "הממשלה וראש הממשלה הבטיחו שלא להיכנס למו"מ עם תנאים מוקדמים אך הם נכנעו ונכנסו עם התנאי הקשה מכול – שחרור מחבלים בוגדים", הסביר קרמן. "ישראל נכנעה לתכתיבים, לשפל שכזה עוד לא הגענו".

 

יוסי דור, אביו של אסף דור שנרצח גם הוא בפיגוע בחיפה, אמר: "אנחנו לא נאיבים לחשוב שבג"צ יפסול את המהלך, אך בית המשפט חייב היום להעביר מסר, כמו בפרשת צבי בר. שיגידו 'כשר אבל מסריח', שיגידו שזה לא הגיוני שהמו"מ עוד לא התחיל וכבר אנחנו משחררים מרצחים שפלים".

 

עודד קרמני, ששכל את אחיו רונן קרמני, סיפר כי אחד מרוצחי אחיו שוחרר בעסקת שליט בהסכמת המשפחה. "הסכמנו אז לשחרר רוצח שפל תמורת חייל חי שלנו שישוב הביתה, תמורת דבר בעל ערך רב, אך הגענו לכאן היום כדי לצעוק נגד שחרור מרצחים שפלים, בהם את רוצחי אחי, תמורת נזיד עדשים. איך ניתן להאמין להם, כשאבו מאזן ממשיך להצהיר שדרך הטרור היא דרכו. איך אפשר להאמין להם, כש-40% מהמשתחררים חוזרים לטרור. יצאנו לזעוק מול אלה שהרגו, רצחו, פוצצו ושחטו וכעת משתחררים כגיבורים ללא תמורה".

 

השאיפה: לסייע לאבו מאזן

הקריטריונים שלפיהם פועלים השרים נקבעו על ידי השב"כ, שערך תעדוף של האסירים על פי פרמטרים שונים. השאיפה היא שזהות המשוחררים תסייע תדמיתית לאבו מאזן ותחזק אותו - אך גם תתקבל במידה סבירה בקרב הציבור בישראל.

 

הרשימות של השב"כ יוצגו היום בפני ועדת השרים, והשמות עצמם יפורסמו לציבור לאחר אישורה של הוועדה. החוק מחייב לפרסם את השמות 48 שעות לפני השחרור באתר השב"ס. הנשיא, שמעון פרס, כנראה לא יידרש לחתום על חנינות, כי רוב המשוחררים בגל הראשון צפויים להיות פלסטינים - ובמקרה כזה נציגי הצבא הם אלו שצריכים להעניק את אישורם.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הפגנת המשפחות השכולות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים