שתף קטע נבחר

אב לא ישלם מזונות - הילדים רוב הזמן אצלו

פסק דין חדשני: השופט יהורם שקד פטר אב מתשלום מזונות ילדיו. מאחר שלהורים משמורת משותפת והילדים שוהים מרבית הזמן אצל אביהם, הוא פשוט יישא באופן ישיר בהוצאות כשהם אצלו

הילדים שוהים אצל אביהם - המזונות בוטלו. אם לשלושה ילדים קטינים עברה לפני מספר שנים לחו"ל לצורך לימודים. אבי הילדים נותר עמם בארץ, והזוג ערך הסכם פרוד - בו נקבע שהילדים יהיו במשמורת האב כל עוד האם בחו"ל. בביקוריה בישראל ילונו הילדים אצלה.

 

לאחר כשנה בחו"ל האם חזרה ארצה, ושנתיים לאחר מכן הגישה בשם הילדים תביעת מזונות. זאת, כאשר לה ולגרושה משמורת משותפת על הילדים, אך בפועל הם נמצאים רוב הזמן אצל אביהם.

 

 

אילוסטרציה (צילום: ShutterStock) (צילום: ShutterStock)
אילוסטרציה(צילום: ShutterStock)

 

בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל-אביב מצא כי האם משתכרת למעלה מ-18 אלף שקל בחודש, ובבעלותה דירת מגורים. האב משתכר למעלה מ-13 אלף שקל לחודש, ושוכר דירה.

 

בדרך כלל, כאשר אב מחויב בתשלום מזונות ילדיו, הוא נוהג לשלם אותם לאם. בפסק דין יוצא דופן, השופט יהורם שקד קבע כי האב, שהילדים ממילא נמצאים אצלו רוב הזמן, יישא במזונותיהם ישירות כלפיהם. פירוש הדבר כי האם לא תקבל מבעלה לשעבר תשלומי מזונות.

 

שהות הילדים אצל האב משפיעה

השופט הדגיש כי חובת המזונות של האב אינה קשורה לשאלה האם הוא מגדל את הילדים או לא, וזו חלה עליו בכל מקרה. עם זאת, חלוקת זמני השהות של הילדים בין הוריהם משפיעה על האופן שבו יועברו המזונות לידי הקטינים.

 

לדבריו יש לקחת בחשבון כי אם הילדים שוהים במחיצת אביהם זמן ניכר, הוא נושא בצרכיהם באופן ישיר. לכן אין להשוות בין מצב בו האב ממעט לפגוש את ילדיו או כלל אינו רואה אותם, לבין מצב בו הם שוהים מחצית מהזמן ויותר אצלו.

 

בהקשר זה חשוב לציין כי עד כה, היה נהוג לחייב אב שילדיו נמצאים במשמורת משותפת, לשלם מזונות בשיעור של 75%. כלומר רק 25% פחות מהסכום שנהוג במקרה בו הילדים במשמורת האם. הפסיקה במקרה הנ"ל קובעת הלכת פסיקה שונה. 

 

למרות ביטול המזונות, חשוב לציין כי ההורים ימשיכו להתחלק בהוצאות החינוך, החוגים והרפואה של ילדיהם.

 

עידוד לגברים שירצו להתחמק ממזונות?

פסק דין זה עשוי ליצור בעיות בעתיד - ובעיקר למחלוקות בין הורים, והגשת תביעות משמורת מיותרות. זאת, כיוון שגברים עשויים לדרוש משמורת משותפת, במטרה להימנע מתשלום מזונות מטעמי כדאיות כלכלית.

 

לפסק הדין גם משמעות ביכולת להביא לפשרה בין אב לאם, ולניהול הליכים ארוכים יותר בין הורים. מנגד חשוב לזכור כי המקרה המסוים חריג, שכן מדובר באם המשתכרת משכורת גבוהה מאוד שאף עולה על זו של האב.

 

תואם את המלצות ועדת שיפמן

פסק הדין תואם את המלצות ועדת שיפמן שניתנו לאחרונה, לפיהן יש לבטל את החיוב במזונות לפי הדין העברי. דין שנקבע כאשר הגבר היה המפרנס היחיד או העיקרי ונשים לא עבדו. כיום, ראוי וצודק יהיה שהקריטריון לקביעת החיוב במזונות יהיה היחס בין הכנסות ההורים, תוך התחשבות בחלוקת הזמנים בין ההורים בנוגע לילדים.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הילדים שוהים אצל האב, המזונות בוטלו
צילום: shutterstock
מומלצים