שתף קטע נבחר

החלפת מפרק ירך: השיטה שמובילה להחלמה מהירה

בשיטה החדשה בניתוחי החלפת מפרק הירך, שמבוצעת בישראל בביה"ח 'אסף הרופא', אין צורך לחתוך את השרירים מהירך, מה שגורם לפחות כאבים ולהחלמה מהירה יותר. למי מתאים ניתוח בשיטה הזו ותוך כמה זמן ניתן לחזור לפעילות סדירה?

עד לפני שלוש שנים, הייתה עדה גורפונג, 53, מהרצליה, אישה בריאה ונמרצת, שרוכבת על אופניים ולא מוותרת על הליכות יומיות ופילאטיס. אלא שבאופן הדרגתי החלה לסבול מכאבים במפרק ירך  ימין. הכאבים שהחריפו עם הזמן, הקשו על הליכתה ופעילויותיה השגרתיות ואילצו אותה לצרוך מדי יום משככי כאבים ונוגדי דלקת חזקים.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

ניסיונותיה להקל על הכאבים באמצעים שונים כמו פיזיותרפיה וטיפולים מהרפואה המשלימה (כדוגמת, הומיאופתיה, אוסתיאופתיה ודיקור סיני), העלו חרס. לפני כשנה וחצי, כשהכאב הפך לבלתי נסבל, נכנעה עדה להמלצת האורטופדים שבדקו אותה, ונכנסה לניתוח החלפת מפרק ירך.

 

בתום הניתוח ולאחר אשפוז בן מספר ימים, שוחררה לביתה, כשהיא מצוידת בשורה ארוכה של הוראות והגבלות, אותן הייתה אמורה לבצע במשך שישה שבועות, במטרה להגן על המפרק החדש.

 

עוד כתבות

החלפת מפרק ירך וברך: למה הרופאים מפחידים אתכם?

המפרק מתפרק: מה עושים כשהסחוס במפרק הולך ונשחק

השיטה החדשה לטיפול בשבר בצוואר הירך

 

"היה עלי להימנע משיכול רגליים, מה שאילץ אותי בין השאר לישון על הגב כשכרית בין רגליי. הייתי צריכה לדאוג להגבהת המיטה, האסלה והכסאות כך שאוכל להתיישב, לשכב ולקום בלי להתכופף מעל 90 מעלות. פעולות שגרתיות שכרוכות בהתכופפות, כמו לגרוב גרביים או להרים חפץ שנפל, חייבו עזרה. במשך התקופה הזו ולמרות הפיזיותרפיה, אתה מרגיש מוגבל", אומרת עדה. 

 

בחלוף הכאבים ברגל המנותחת ועם צרה חדשה שנגרמה בעקבות הניתוח: הבדלים באורך הרגליים, החלה עדה לסבול מצליעה ומכאבים במפרק הירך השני.

 

היא מספרת: "הפעם הוצע לי לבצע ניתוח בגישה קדמית, שמאיצה את ההחלמה וחוסכת את כל ההגבלות שלאחר הניתוח. בזמן הניתוח, תיקנו הרופאים גם את אי השוויון באורך הרגליים. ולמחרת הניתוח התחלתי את תהליך השיקום ללא הגבלות בתנועות. כמה ימים לאחר מכן, חזרתי לנהוג. החיים נראו אחרת, עם פחות כאבים ובלי כל ההגבלות המייגעות שהכרתי מהניתוח הקודם".

 

כ-4000 ניתוחים להחלפת מפרק ירך בשנה

כ- 4000 ניתוחים להחלפת מפרק ירך מתבצעים מדי שנה בישראל. הסיבה הנפוצה ביותר לניתוח: שחיקת סחוסים (כ- 80% מהאוכלוסייה יסבלו משחיקה מסוימת בסחוס המפרק עד גיל 65), אבל יכולות להיות לכך גם סיבות אחרות כמו מחלה מולדת, דלקת כרונית או שבר.

 

מבין כל האמצעים הקיימים לטיפול במפרק חולה, הכירורגיה היא זו שמספקת, ברוב המקרים, את הפתרון היעיל והמוצלח ביותר, עם שיעורי הצלחה גבוהים, מעל 90% (הטיפולים השמרניים כמו תרופות נוגדות דלקת, פיזיותרפיה והזרקת סטרואידים לתוך המפרק החולה, מסייעים אך ורק בשיכוך הכאבים ובהקלה על התנועה, אך אין בהם כדי לבלום את ההרס, או לרפא את הסחוס).

 

הניתוח המקובל היום להחלפת מפרק ירך, על כל גרסאותיו, נעשה בהרדמה מלאה או אזורית אפידורלית. הרופא המנתח יוצר חתך של כ– 10-20 ס"מ בצד הירך, דרך השרירים, ומגיע למפרק; מסיר הראש הפגוע ומחליף אותו בראש מלאכותי מקובלט-כרום או מקרמיקה.

 

לאחר הניתוח מועבר המטופל למחלקה לאשפוז ובהמשך לשיקום. במידת הצורך ובהתאם להנחיות הרופא, יזקק החולה לאביזר עזר לניידות כמו כסא גלגלים, הליכון או קביים. בהמשך ילווה על ידי פיזיותרפיסט כדי ללמוד ללכת עם המפרק החדש ולהגדיל את טווח התנועה.

 

ההבדלים בין הגישה המסורתית - לגישה החדשה

באחרונה החלו ליישם במרכז הרפואי אסף הרופא ניתוח זעיר פולשני, בגישה קדמית (THA), המאיצה את ההחלמה וחוסכת מהמטופל הגבלות רבות. גישה זו בוצעה לראשונה באירופה בשנת 1947. מאז שוכללה הטכניקה ללא הרף בהתאם לקצב התפתחות הטכנולוגיה הרפואית.

 

בשנת 1996, ד"ר ג'ואל מ'תתא (Joal matta), מנתח בעל שם עולמי מקליפורניה, ארצות הברית, קידם ושיכלל את הגישה באופן משמעותי, ואף עיצב שולחן ניתוחים מיוחד, המאפשר מיקום המטופל באופן כזה שיספק למנתח גישה למפרק מהחזית (ולא צדית או דרך הגב, כמו בשאר הגישות. לאחר שביצע מעל 1,000 החלפות מפרק ירך קדמיות בעצמו, החל ד"ר מ'תתא לסייע בהכשרתם של אורתופדים מנתחים רבים).

 

שני מנתחים בכירים מבית החולים אסף הרופא, ד"ר ירון בר זיו וד"ר רמי כרדוש התמחו אף הם בשיטה זו, והם מבצעים אותה בהצלחה. ד"ר בר זיו, מנהל היחידה להחלפות מפרקים, מסביר את ההבדלים בין הגישות.

 

"בניתוח המסורתי, כדי להגיע למפרק החולה, מנתקים את השרירים מהירך. יש לכך מספר חסרונות; יותר הגבלות לאחר הניתוח, יותר כאבים, שיקום ממושך יותר וסיכון לאי שוויון באורך הרגליים, מה שכאמור מתבטא בצליעה, בחוסר איזון באגן ובצורך בהגבהה ברגל השנייה.

 

"בגישה הקדמית, הזעיר פולשנית, מהלך הניתוח מאוד דומה. גם כאן נדרשת הרדמה מלאה או אזורית-אפידורלית. אולם העובדה שהניתוח מתבצע ללא ניתוק השרירים והגידים מהירך או מעצמות הירך, משפיעה משמעותית על השיקום ועל תחושת הכאב"., הוא אומר.

 

לדבריו, בשיטה החדשה יש פחות טראומה לגוף, מעטפת השרירים של המפרק נשמרת, המפרק שהוחלף יציב יותר ואין צורך בהגבלות המוכרות מהניתוח הרגיל, ובנוסף יכולת שליטה באורך הרגליים. "אולם הסיכונים בגישה זו זהים לאלו שבשאר השיטות האחרות להחלפת מפרק ירך, למשל: פגיעה בכלי דם בעצבים שברים, זיהומים", הוא מסייג.

 

מי מתאים לניתוח?

לדברי ד"ר בר זיו, הניתוח שנמצא בסל הבריאות ומבוצע אך ורק על ידי הצוות מהמרכז הרפואי אסף הרופא, מיועד למטופל הסובל משינויים שחיקתיים בסחוס מפרק הירך, כפי שאובחנו בבדיקה גופנית על ידי רופא אורטופד ובצילומי רנטגן. הניתוח בגישה החדשה מחייב מיומנות גבוהה הן של המנתח והן של עוזריו.

 

"לאחר הניתוח, אין צורך בטיפולים נלווים למעט פיזיותרפיה. החזרה לפעילות שגרתית מלאה, בגישה זו אינדיווידואלית, אולם הממוצע מדווח על חודשיים", הוא מסכם.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השיטה החדשה - מאפשרת החלמה פחות כואבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים