שתף קטע נבחר

הקטאר הגיע ל-NY. נחנך "אל-ג'זירה אמריקה"

בוש ניסה לגמור אותם, חברות הכבלים והלוויין דחו אותם, אבל אחרי שכבשו את העולם הערבי ואת אירופה עם "אל-ג'זירה אינגליש", כעת מגיעים נסיכי קטאר גם למסך של האמריקנים. הלילה הם השיקו את "אל-ג'זירה אמריקה". איך נכנסו מהדלת האחורית, ומה הם ישדרו ל-48 מיליון בתי אב בארה"ב?

אתם צופים בשידורי אל-ג'זירה, אמריקה: הרבה נפט זרם בבארות המפרץ הפרסי ב-12 השנים האחרונות, מאז היום שבו הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הבן וממשלו החליטו להחרים את רשת הטלוויזיה הקטארית אל-ג'זירה, הרשת של האויב, שהקרינה את מסריו של אוסמה בן-לאדן. בוש אף הקים ערוץ חדשות אמריקני בערבית ששידר למפרץ בניסיון להתחרות על לבו של העולם הערבי והאיסלאמי, אבל נחל כשלון. הערבים לא קנו את הסחורה. אמש (יום ג') השלימה הרשת הקטארית את ניצחונה וחנכה ערוץ את ערוץ החדשות באנגלית "אל-ג'זירה אמריקה", המשדר מאולפנים ליד מדיסון סקוור גרדן שבניו-יורק. לערוץ החדש משרדים ב-11 הערים הגדולות בארה"ב, ופריסה ב-70 מדינות בעולם.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

במשך השנים האחרונות ניסתה רשת אל-ג'זירה לחדור לארה"ב בעזרת הערוץ הבינלאומי שלה באנגלית Al-Jazeera English, אבל לא הצליחה להתברג אל תוך רשימת ערוצי הכבלים והלוויין הקיימים בארה"ב בשל התנגדות המפיצים והמפרסמים לרשת הערבית. לכן יזמו הקטארים מהלך יקר של רכישת ערוץ כבלים קיים כושל, וכך נכנסו בדלת האחורית לבתיהם של האמריקנים.

 

חדר החדשות של אל-ג'זירה. 900 עיתונאים גויסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חדר החדשות של אל-ג'זירה. 900 עיתונאים גויסו(צילום: AFP)

ברוכים הבאים לקונטרול. קנו את הערוץ של אל גור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ברוכים הבאים לקונטרול. קנו את הערוץ של אל גור(צילום: AFP)

הקטארים שילמו בחודש ינואר חצי מיליארד דולר ורכשו את ערוץ קארנט טי.וי של סגן הנשיא לשעבר אל גור ושותפים אחרים. היה זה ערוץ חדשות ליברלי שניסה לתת תשובה לפוקס ניוז השמרני, אבל נפח את נשמתו לאחר 11 שנים עם 24 אלף צופים בלבד, לעומת שני מיליון צופים ויותר בשעת פריים טיים לערוץ של רופרט מרדוק.

 

קטאר קנתה את קארנט טי.וי לא בגלל הרייטינג, אלא בגלל העובדה הפשוטה שהערוץ הזה כבר נמצא בשלט של האמריקנים. על הנייר יש כעת לאל-ג'זירה גישה ל-48 מיליון בתי אב מתוך 100 מיליון בתי אב בארה"ב. לרשתות האמריקניות, בניגוד לאל-ג'זירה, אין בארות נפט, וניהולו של ערוץ כזה הוא עסק יקר ובמקרים רבים - גם מפסיד. מחדשות ארגוני תקשורת רבים אינם מרוויחים כסף, ומשרדיהם ברחבי העולם הולכים ונסגרים. האמריקנים מקבלים כיום פחות חדשות חוץ מכל מדינה מערבית אחרת.

 

אולפני אל-ג'זירה בניו-יורק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אולפני אל-ג'זירה בניו-יורק(צילום: AFP)

 

מחוץ לאולפניה החדשים של הרשת בתפוח הגדול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחוץ לאולפניה החדשים של הרשת בתפוח הגדול(צילום: EPA)

 

כעת, "אל-ג'זירה אמריקה" מבטיחה לתת לאמריקנים הרבה יותר חדשות נטו, הרבה יותר עומק והרבה פחות פרסומות. מנהליה מבטיחים שלא להתערב בשיקולי המערכת, כשברקע הטענות ברחבי העולם על הטיה גמורה של אל-ג'זירה במהלך ימי האביב הערבי, החל במהפכות שבהן הודחו חוסני מובארק ומוחמד מורסי במצרים וכלה במלחמת האזרחים בסוריה.

 

לצורך המשימה גויסו לערוץ כמה פנים מוכרות לצופים האמריקנים. למשל ג'ון סיגנטלר, שהיה מגיש חדשות ב-NBC עד לפני שש שנים וחשב שלא יקבל עוד הזדמנות, וכעת לא מאמין שזה קרה לו - הוא יגיש את תוכנית הפריים טיים של "אל-ג'זירה אמריקה" ב-8 בערב. ג'ואי צ'אן שהייתה כתבת חדשות של CBS עד 2008 תגיש תוכנית בשעה מ-9 בערב, גם כן זמן של צפיית שיא. אנטוניו מורה מ"בוקר טוב אמריקה" של ABC, שבילה את עשר השנים האחרונות בתחנות טלוויזיה מקומיות, יעשה קאמבק עם התוכנית של 10 בערב.

 

הלב פועם בדוחה, המסר עובר עד ללונדון ואמריקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלב פועם בדוחה, המסר עובר עד ללונדון ואמריקה(צילום: AFP)

 

בכניסה לאולפני הערוץ האמריקני. גם שמות מוכרים הובאו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בכניסה לאולפני הערוץ האמריקני. גם שמות מוכרים הובאו(צילום: EPA)

 

"אל-ג'זירה אמריקה" גייסה כתבים ומגישים מנוסים, אבל לא הצליחה לפתות עיתונאים מהצמרת הנוכחית של המגישים והכתבים בארה"ב

לערוק, פרט לשילה מקוויקר, שנחשבת לכתבת מעולה, עבדה כעשר שנים במחלקת החדשות של CBS והייתה שליחת הרשת ללונדון. בסך הכול גויסו לעבודה ב"אל-ג'זירה אמריקה" 900 עובדים ובהם 400 הקשורים ישירות לחדר החדשות.

 

האנשים המובילים את הערוץ הם אמריקנים בעלי ניסיון ברשתות הקיימות. הם נתבקשו על ידי הבעלים הקטארי להפיק מוצר שמתאים לארה"ב, כזה שינסה לקלוע לטעם של הצופה האמריקני. גם העצמאות העיתונאית המובטחת תצטרך לעמוד בשנים הבאות במבחן הזה. בקהיר קידמה אל-ג'זירה בערבית את האחים המוסלמים, אבל בניו-יורק מבטיחים בעלי הערוץ בדיוק את ההיפך.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 20/08/2013 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
באולפני אל-ג'זירה בניו-יורק. משרדים ב-11 הערים הגדולות בארה"ב
צילום: AFP
מומלצים