שתף קטע נבחר

הארסנל של אסד: 100 אלף טילים ורקטות

תקיפה אמריקנית בסוריה יכולה לגרור את האזור למלחמה כוללת, שלא תפסח על ישראל. למרות הלחימה במורדים, אסד המשיך להצטייד בנשק רוסי. מה מכין צבא סוריה לצה"ל? וכיצד תיראה "מכת הפתיחה" בתגובה הישראלית?

בעוד ארה"ב מחזקת את הכוח הימי במזרח הים התיכון עם עוד משחתת כדי לאפשר תקיפה בסוריה, נערכים במזרח התיכון למה שיגיע אחרי הפצצה אמריקנית. בארץ בפרט עולה הדריכות כיוון שתגובה סורית עלולה לכלול מטרות ישראליות.

 

הערכה בישראל: ארה"ב תתקוף בסוריה

סוריה מזהירה מתקיפה: המזרח התיכון יבער

קריאה נואשת לאובמה: עצור את אסד

 

לפי הערכות צבא סוריה מחזיק כ-100 אלף טילים ורקטות, כמה אלפים מהם, כמו הסקאד D, יכולים לכסות כל פינה בישראל, הם רבי עוצמה ונחשבים למדויקים. טיל קרקע-קרקע אחר, SS-21 מתוצרת רוסיה, נמצא גם הוא בארסנל של אסד. מדובר בטיל בעל יעילות לטווחים בינוניים ויכולת לשאת כ-120 קילוגרם חומר נפץ.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

חייל הנאמן לאסד. מה המשטר הסורי מכין בתגובה? (צילום: AP) (צילום: AP)
חייל הנאמן לאסד. מה המשטר הסורי מכין בתגובה?(צילום: AP)
 

אחרי מלחמת אזרחים של כשנתיים וחצי, הצבא הסורי לא רק התעייף אלא גם השתמש בלא מעט ממצבורי הנשק שלו במסגרת מדיניות "כתישה עיוורת" נגד המורדים. אבל המחסנים לא נותרו ריקים בעזרתה של רוסיה,

שלא מפסיקה לחמש את אסד במשלוחים ימיים גם בשיאה של הלחימה. מוסקבה דואגת שהמשטר בדמשק יקבל לידיו עוד רקטות, טילי נ"ט, נשקים קלים ותחמושת, ותמיכה לוגיסטית מהאוויר מקבל הצבא הסורי מאיראן.

 

אחת הסוגיות המרכזיות שעמדו על הפרק בשנתיים האחרונות הייתה מצבורי הנשק הכימי בסוריה. ואילו החשש המרכזי בישראל היה מהעברת החומרים הרעילים לידי חיזבאללה, אירועי השבוע האחרון מעוררים חשש כבד שהנשיא אסד לא יעצור רק בתקיפה כימית של בני עמו. צבא סוריה מסוגל לחמש את הרקטות שלו בחומרים כימיים, כפי שעשה השבוע במזרח דמשק, ולהשתמש בהם נגד ישראל, אפשרות שנראית קיצונית כרגע.

 

את מצבורי הנשק הכימי שלו הסיט אסד, בסוג של בשורה לישראל, מהמדבר במזרח סוריה לאזורים בטוחים יותר מבחינתו ברצועת החוף של סוריה. שם העלווים, בני עדתו, שולטים, וכעת מאגרי ענק אלו, מהגדולים בעולם (כאלף טון חומרי לחימה כימיים), נמצאים בשליטתו של המשטר.

 

לא רק סוריה, גם לבנון ועזה

תגובה לתקיפה אמריקנית יכולה להגיע גם מבעלות בריתה האזוריות של סוריה. בישראל משוכנעים שחיזבאללה לא יפעל נגד "האויב הציוני" מבלי שאיראן תורה לו לעשות זאת, כך שבמצב של תקיפה מערבית שעלולה לשבור את ציר טהרן-דמשק-חיזבאללה, עשויה ישראל לספוג מהלומת תגובה מצפון.

 

בידי חיזבאללה מצויים כיום כ-70 אלף רקטות, כמה עשרות מהם טילים עם ראשים מונחים ויכולים להגיע עד לבאר שבע, אך מיועדים יותר להישגים אסטרטגיים: פגיעות מדויקות במתקנים לאומיים כגון תחנות כוח או בסיסים חשובים כמו הקריה או בסיסי טייסות קרב של חיל האוויר. לאלו אפשר להוסיף נשק אסטרטגי נוסף של חיזבאללה: מערך מתקדם הכולל עשרות רבות של מל"טי תקיפה מדויקים, שיכולים לשאת חומר נפץ ולהתפוצץ באופן מדויק על מטרות איכותיות בעיקר בצפון הארץ, בטרם יירוטו ע"י חיל האוויר הישראלי.

 

ובעזה: חמאס מנגד, שספג פגיעה אנושה במבצע עמוד ענן, נמצא במצוקה בגלל נפילת פטרונו מקהיר והחליט לפני כשנה להתנתק מהאיראנים ולבחור באחים המוסלמים. הוא לא צפוי להתערב לטובת הסורים. זה ישאיר כמה מאות רקטות (רובן קצרות טווח) שנמצאות בידי הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני שברצועה ועוד כמות בלתי ידועה של רקטות בסיני בידי הג'יהאד העולמי, שמרכז את לחימתו בצבא המצרי.

 

מכת הפתיחה הישראלית

התשובה הישראלית היא קודם כל התקפה, שתתבסס, בראש ובראשונה, על מודיעין שיאפשר לחיל האוויר להנחית מכת פתיחה עוצמתית על הנכסים האסטרטגיים של חיזבאללה בדרום לבנון ובמרכזה. אגף המודיעין בפיקודו של האלוף אביב כוכבי עבר שדרוגים ושכלול יכולות חסרות תקדים, מרמת בנק המטרות חסר הפרופורציה לעומת החימושים המדויקים, ועד לרמת המודיעין הטקטי למפקד הפלוגה מהצנחנים שיגיע לטהר כפר בלבנון מבורות שיגור מוסתרים בבתים.

 

הרמטכ"ל בסיור בגבול ישראל סוריה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל בסיור בגבול ישראל סוריה(צילום: דובר צה"ל)

כוחות צה"ל בתרגיל ברמת הגולן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות צה"ל בתרגיל ברמת הגולן(צילום: AFP)

אמ"ן לקח גם חלק מרכזי בעדכון התכניות האופרטיביות מול סוריה. רק לפני חודשיים פורסם ב"טיים" מפי גורמים ישראלים כי אם אסד ייפול יותקפו 18 אתרים שבהם מאוחסן נשק להשמדה המונית. אך אורך הנשימה של המאמץ ההתקפי ייגזר בראש ובראשונה מיכולות הספיגה של העורף: הסוללה השישית של כיפת ברזל, על בסיס אנשי מילואים, נקלטת בימים אלו בחיל האוויר, ותוך שנה ייכנסו ארבע סוללות נוספות.

 

שיפור המערכת בחודשים האחרונים יאפשר ליירט יותר רקטות ארוכות טווח ולכסות שטח גדול יותר.

יחד עם זאת, מתקפת טילים מצפון תהיה שונה לגמרי מזו שראינו בעמוד ענן. 80 אחוזי ההצלחה שרשמה כיפת ברזל בנובמבר רחוקים מלהיות מובטחים אל מול מסת הרקטות והשטח המיושב הרב שיבקש לקבל הגנה בצפון הארץ ומרכזה (טעימה לכך נרשמה ביום חמישי עם שתי נפילות ביישובים לעומת ירוט מוצלח אחד). ועוד לא דיברנו על הוויכוח במערכת הביטחון - האם כיפת ברזל צריכה להגן על יישובים וערים או על בסיסים חשובים ומתקנים אסטרטגיים?

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירי טיל סקאד בסוריה
צילום: ארז חרודי - עושים צילום
ראש אמ"ן. לקח חלק בעדכון תוכנית הפעולה מול סוריה
צילום: ארז חרודי - עושים צילום
מומלצים