שתף קטע נבחר

צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

ברגע האחרון, לבד. כך אובמה קיבל ההחלטה

בעולם כבר ספרו את השעות עד לשיגור טיל הטומהוק הראשון לעבר סוריה, אך נשיא ארה"ב הודיע ברגע האחרון על דחייה. ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח על הדרמה שהתחוללה מאחורי הקלעים: משפט שאמר הרמטכ"ל דמפסי והותיר רושם על הנשיא והליכה עם ראש הלשכה המתון. גם בבית הלבן הופתעו

לאחר הליכה של 45 דקות עם ראש לשכתו בבית הלבן, קיבל אמש נשיא ארצות הברית ברק אובמה את החלטתו המפתיעה בנושא סוריה. כך דיווח הבוקר (יום א') ה"וול סטריט ג'ורנל". ברקע: קביעתו של רמטכ"ל ארצות הברית הגנרל מרטין דמפסי כי אין משמעות למועד התקיפה.

 

עדכונים נוספים חדשות ynet:

אובמה ביקש מהקונגרס: להרתיע את אסד

אובמה יצא לגולף, בסביבת אסד חוגגים

 

לפי הדיווח, עוזריו של הנשיא אמרו כי ההחלטה התקבלה על ידו בלבד. עד ליל שישי הצוות לביטחון לאומי של אובמה כלל לא הכין אופציה של פנייה לקונגרס לבקשת אישור לפעולה צבאית. הדיונים היחידים עסקו בשאלה איך להעניש את אסד ולא אם להעניש. הצוותים דנו במספר המטרות שיופצצו ובתזמון של הפתיחה באש.

 

אובמה וביידן בחדר הסגלגל, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה וביידן בחדר הסגלגל, אתמול(צילום: AFP)

 


התייעצות בדרך להחלטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התייעצות בדרך להחלטה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

אולם, לפי העיתון, אובמה לא הסתיר כי הוא חש שלא בנוח לפעול ללא תמיכה של מועצת הביטחון. גורמים רשמיים לשעבר וכאלה שעדיין מכהנים אמרו כי החלטתו משקפת את הדאגה מכך שייתפס כפועל באופן חד צדדי ללא גיבוי פוליטי של הקונגרס וללא בריטניה. מדינות ערב סיפקו מעט תמיכה ציבורית אף שבאופן פרטי עודדו תקיפה.  

 

גורם ממשל בכיר סיפר כי השינוי בחשיבה של אובמה בלבל את אנשי הבית הלבן. חלקם הביעו דאגה מההחלטה. הם שאלו מה יקרה אם הקונגרס יסרב לאשר שימוש בכוח. הצעד גם הפתיע את ישראל וסעודיה. גורם אחר אמר שהדאגה הגדולה ביותר לבנות הברית במזרח התיכון הייתה בנוגע לכך שהזמן שיעבור עד הדיון יפחית את תחושת הדחיפות.  

 

גורמים נוספים אמרו כי במהלך אחד הדיונים שקיים אובמה בשבוע האחרון, אמר רמטכ"ל ארה"ב הגנרל מרטין דמפסי דבר שהשפיע מאוד על הנשיא. לדבריהם, דמפסי אמר כי אין משמעות למועד התקיפה וכי אם היא תתקיים מחר, בעוד שבוע או בעוד חודש, הצבא עדיין יוכל להבטיח שהמבצע יהיה יעיל. ואכן, אובמה הזכיר זאת בנאומו אמש.  

 

עד יום שישי בערב הצוות לביטחון לאומי של אובמה היה מרוכז רק בהתייעצות עם הקונגרס, ולא בהצבעה בדבר שימוש בכוח. במהלך פגישת עדכון עם יו"ר לשכתו, דניס מקדונה, הלכו השניים במשך 45 דקות בחצר הבית הלבן. במהלך אותה הליכה אמר אובמה כי הוא סבור שהתייעצות בלבד עם הקונגרס אינה מספיקה וכי המחוקקים יצטרכו להצביע ולאשר את ההצעה. גורמים רשמיים אמרו כי מקדונה ידוע בדעותיו הזהירות בנושא התערבות בסוריה. 

מפגינים מול הבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים מול הבית הלבן(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ביום שישי בשבע בערב, שעון מקומי, אובמה קרא לעוזריו הבכירים ללשכתו, ובכללם היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס, והודיע להם על תוכניתו. רבים מהם היו מופתעים בשל הסיכון שהקונגרס לא יאשר תקיפה. גורם ממשל בכיר אמר כי "אם הקונגרס לא יאפשר לו לפעול, ההשלכות לגביו ולגבי מדינות נוספות בעולם יהיו נרחבות".  

  

מאוחר יותר בליל שישי הסביר אובמה ליועציו כי ההחלטה משקפת את התסכול הגובר מהביקורת המשפטית שמוטחת בו במקרים שבהם קיבל החלטות מבלי לבקש את אישור הקונגרס, ומצד אחר מבקרים גם החלטות שהוא מקבל בעזרת הרשות המחוקקת. אובמה הבהיר כי החלטתו סופית, והוסיף כי יועציו קיבלו אותה.

 

היסטוריה של קבלת החלטות

בתחילה טענו אמנם אנשיו של אובמה שאין צורך לבקש אישור מהקונגרס לתקיפה מוגבלת של משטר אסד, אך דרישת סנאטורים בכירים ממפלגתם הכריעה אותם לבסוף. אובמה צפוי לקבל רוח גבית מהסנאט שבו יש רוב דמוקרטי של 54 לעומת 46 רפובליקנים, אך בבית הנבחרים הוא עומד בפני משימה קשה בהרבה. להערכת פרשנים, אובמה עלול לספוג תבוסה שתכלול התחשבנות על פעולות שנעשו ללא אישור מוקדם בלוב.  

 

מנגד, בבית הלבן מאמינים שלמרות כל הקשיים והמהמורות שבדרך, הקונגרס יצביע בעד תקיפת סוריה בשל האיום שהנשק הכימי מהווה על ישראל ועל יתר בנות בריתה של ארצות הברית במזרח התיכון. כך לפי גורמי ממשל שתדרכו כתבים בוושינגטון.

 

לא בטוח שההסבר הזה של הבית הלבן ישכנע את חברי הקונגרס שצפויים לחזור מחופשתם ולהתכנס לדיון סוער בנושא רק ב-9 בספטמבר. בבית הנבחרים יש רוב של 233 רפובליקנים לעומת 200 דמוקרטים, שכולל גם בדלנים מתנועת "מסיבת התה" וליברלים שמתנגדים למלחמות. בסוף השבוע התנהל ויכוח חריף במועצה לביטחון לאומי. סביב השולחן ישבו ארבעת האישים הבכירים ביותר בממשל - הנשיא אובמה, סגנו ג'ו ביידן, מזכיר המדינה ג'ון קרי ושר ההגנה צ'אק הייגל - שכולם דרשו כסנאטורים מנשיאי ארצות הברית להביא החלטות דומות להצבעה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
התייעצויות בבית הלבן
צילום: AFP
מומלצים