שתף קטע נבחר

נתניהו: יתוקן החוק המפלה נשים בשטחים

החוק שיזמה ח"כ סטרוק לתיקון האפליה בין נשים המתגוררות בשטחים לבין תושבות בתחומי הקו הירוק יתוקן עד תחילת אוקטובר, כך התחייב ראש הממשלה, אך לא אמר כיצד יעשה זאת

האם תחת ממשלת נתניהו יוחל החוק הישראלי בשטחי יהודה ושומרון? ראש הממשלה הודיע היום (א') בישיבת הממשלה כי עד תחילת מושב החורף הקרוב של הכנסת בחודש אוקטובר יתוקן החוק המפלה בין נשים המתגוררות בתחומי הקו הירוק ובין תושבות השטחים.  

 

עוד דיווחי חדשות ב-ynet:

מנקים בקניון ממילא תכננו פיגוע בראש השנה

"רועה בשטחים הותקף בראשו במוט ברזל"

 

ועדת השרים לענייני חקיקה כבר אישרה חוק ברוח זו, אך יו"ר הוועדה שרת המשפטים ציפי לבני הודיעה כי היא מסתייגת ממנו, ושר המדע יעקב פרי אף הגיש ערר נגדו. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הביע התנגדותו לחוק בחוות דעת שפרסם. לדבריו, "מהבחינה המשפטית להצטברות של החלת חקיקה ישראלית בעלת אופי טריטוריאלי באזור עלולות להיות השלכות במישור המשפטי הבינלאומי. בהקשר זה לקידומן של הצעות ברוח זו תהיינה השלכות רוחב". בכך למעשה מסביר וינשטיין כי מדובר בפעולות שמשמעותן סיפוח, אשר אינן מקובלות בדעת הקהל הבינלאומית.

 

תיקון האפליה. מעלה אדומים (צילום: AP) (צילום: AP)
תיקון האפליה. מעלה אדומים(צילום: AP)

נשים בשכם. חוקי העבודה ייאכפו? (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
נשים בשכם. חוקי העבודה ייאכפו?(צילום: אוהד צויגנברג )
 

וינשטיין הוסיף כי עמדתו באשר לערר היא כי יש "לקבלו מבחינה משפטית ולהתנגד להצעת החוק. יש דחיפות בהסדרת המצב המשפטי ביהודה ושומרון".

 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, ליקוי בחוק חושף את הנשים שאינן גרות בתחומי ישראל לפיטורים במקרה של הריון ובמקרים נוספים הנוגעים לנשים ואמהות. על פי הודעת ראש הממשלה, התיקון לחוק יבוצע או באמצעות חתימה על צו אלוף שהוא הריבון על חוקים ותקנות בשטחים, או באמצעות חקיקה בכנסת שתתקן את האפליה השוררת בין נשים משני עברי הקו הירוק. במקרה של חקיקה שתיאכף בשטחים מדובר יהיה בתקדים שכן עד כה תושבי יהודה ושומרון כפופים לחוקי המנהל הצבאי.

  

כפי שפורסם ב-ynet, לפני כחצי שנה הגישה חברת הכנסת אורית סטרוק (הבית היהודי) הצעה לתיקון החוק, לאחר שהתברר כי נשים המתגוררות בהתנחלויות ובערים פלסטיניות אינן נהנות מהגנה של חוקי עבודה במדינת ישראל. אחת מהנשים שפנתה לקבלת סיוע ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, לאחר שפוטרה בהיותה בהריון, נענתה כי אין בסמכות המשרד לסייע לה מאחר שהיא מתגוררת בשומרון.

 

בעקבות זאת כונס דיון מיוחד בוועדות הכנסת, שם בחנו את האפליה שנוצרה בחוק. היום כאמור הודיע ראש הממשלה כי העניין יתוקן תוך חודש ימים. לדברי נתניהו, "אזרחיות ישראל, כולל אלו שגרות ביו"ש, חייבות לקבל זכויות שוות ואני מחויב לכך". הוא גם הורה לבחון פערי חקיקה נוספים בדיני עבודה בין ישראלים שגרים בשטחים ובין אלו שגרים בתחומי מדינת ישראל. 

 

סטרוק: "דרישת וינשטיין צבועה"

ח"כ אורית סטרוק כתבה אמש מכתב לראש הממשלה וביקשה לקדם את החוק. לאחר הדיון היום בירכה "על מחויבותו של ראש הממשלה לשוויון זכויות הנשים ביו"ש, אך מצרה על שהסכים לדרישת היועץ המשפטי וינשטיין לעשות זאת דווקא בצו צבאי. כל בר דעת מבין שמדובר בדרישה צבועה וחסרת שחר שאינה עולה בקנה אחד עם הכלל שווינשטין עצמו הגדיר, ולפיו חקיקה פרסונלית ביהודה ושומרון היא בגדר הנורמה. גם נתניהו מבין זאת וחבל שלא דחה את הדרישה".

  

בישיבת הממשלה התפתח דיון סוער על הערר שהגיש השר פרי נגד החוק. שר השיכון, אורי אריאל, אמר כי בחודשים הקרובים תיעשה עבודה במשרד המשפטים על מנת להחיל את כל החקיקה הפרסונלית על התושבים ביהודה ושומרון. "תושבי יהודה ושומרון ממלאים את חובותיהם למדינה כמו כל אזרח אחר. לא יעלה על הדעת שכל פעם הם ייאלצו להיאבק על זכויות בסיסיות שלהן זוכה כל אזרח על פי חוק".

 

השר פרי אמר: "נוסח ההצעה מחיל בצורה גורפת את הדין הישראלי על שטחי האזור ויש לה השלכות מרחיקות לכת על סמכויותיהם של פקידי ממשלה ושל רשויות המדינה והחלתם באזור, גם כלפי מי שאינם אזרחי ישראל, באופן שאינו נדרש לצורך יישום מטרות הצעת החוק. הסיבה היחידה לבחירה בפתרון של הצעת החוק הזו, היא ניסיון לבצע סיפוח זוחל של שטחי יהודה ושומרון תוך החלת החוק הישראלי - וכך הדבר ייתפס גם על ידי בעלי בריתנו בעולם ועל ידי הצד השני למשא ומתן".

 

הוא הזהיר: "הבעת תמיכה של הממשלה בהצעת החוק תתפרש כניסיון לתקוע מקל בגלגלי המשא ומתן, תאותת לעולם כולו כי כוונת ישראל לבסס את שליטתה, עד כדי סיפוח, בשטחים שעליהם מתקיים המשא והמתן, ותציג את הממשלה כמי שמקיימת משא ומתן בחוסר תום לב".

  

גם במרצ תקפו את החוק. ח"כ עיסאוי פריג' אמר: "יפה באמת שח"כ אורית סטרוק וחבריה מהבית היהודי הפכו לאבירי שלטון החוק וזכויות האישה הפלסטינית. באמת מחמם את הלב. אבל אין בושה ואין גבול לצביעות. אבירת זכויות האדם בשטחים, שבדרך כלל לא מחשיבה את הפלסטינים כבני אדם, נזכרה פתאום בהפרת חוקי העבודה כלפי הנשים הפלסטיניות. מה עם עוד כמה חוקים שמופרים בשטחים, כמו הזכות לשוויון בפני החוק? חופש התנועה? זכות הקניין של הפלסטיני על אדמתו וביתו? הזכות שלא יפרצו לך חיילים הביתה באישון לילה?".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו. לבטל האפליה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים