שתף קטע נבחר

צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

העולם כולו נגד. את מי מעניינת סוריה?

נשיא ארה"ב מבקש מהקונגרס אישור לתקוף בסוריה בגלל הטבח הכימי, אך מתקשה למצוא שותפים. רוב בני ארצו מעדיפים להישאר ניטרלים, הבריטים עוד נושאים את צלקות המלחמות הקודמות והצרפתים לא סומכים על נשיאם

הקונגרס האמריקני יחל בשבוע הבא לדון בבקשת הנשיא ברק אובמה לתקוף בסוריה. אובמה הסביר שלשום (יום שבת) שהוא פנה לאישור הקונגרס כי הוא מאמין שרק כך ישיג לגיטימציה רחבה למבצע צבאי במדינה הערבית. אך בעוד יועציו מנסים להשיג את הרוב הדרוש בגבעת הקפיטול, דעת הקהל בארה"ב ממש לא ששה אלי קרב - והמצב לא שונה בהרבה במדינות אחרות בעולם.  

 

לקראת תקיפה בסוריה - כותרות אחרונות:

ארדואן נגד מבצע מוגבל: צריך להפיל את אסד

קרי: תקפו בסארין. שהקונגרס יעשה עבודתו

נשיא איראן לשעבר: אסד תקף בנשק כימי

עיתוני אסד חוגגים: נסיגה היסטורית לארה"ב

 

ארה"ב: לא רוצים מלחמה חדשה

סקר חדש של סוכנות הידיעות רויטרס מצא כי תמיכת הציבור האמריקני בהתערבות צבאית בסוריה עלתה מ-9 אחוזים ל-20 אחוזים. אלא שעדיין רוב האמריקנים לא רוצים לצאת למלחמה חדשה אחרי שחוו על בשרם מלחמות עקובות מדם בווייטנאם, בעיראק ובאפגניסטן.

 

בסקר שנערך השבוע אמרו 53 אחוזים מהאמריקנים שארצות הברית צריכה להישאר מחוץ למלחמת האזרחים בסוריה. בסקר שנערך בשבוע שעבר עמד השיעור על 60 אחוזים.

 

בסקרים אחרים המצב לא ממש שונה. בסקר של רשת NBC עלה כי 50 אחוזים מהאמריקנים מאמינים שארה"ב לא צריכה להתערב נגד משטרו של בשאר אסד שהשתמש בנשק כימי נגד אזרחים ורצח לפחות 1,429 בני אדם. ההתנגדות הציבורית למעורבות צבאית במדינה הערבית דועכת אם מדובר בפעולה שמוגבלת לירי טילי שיוט ממשחתות אמריקניות. 50 אחוזים מהנשאלים תמכו בפעולה מסוג זה ו-44 אחוזים התנגדו לה.

 

שלשום הטיל הנשיא אובמה פצצה כשהודיע שיבקש את אישור הקונגרס לצאת לתקיפה צבאית בסוריה. הנשיא האמריקני הצהיר כי צבא ארה"ב אמנם מוכן ל"פעולה מיידית", אך החליט לבקש קודם את אישור הפוליטיקאים בגבעת הקפיטול. "התקיפה אפקטיבית מחר, בשבוע הבא או בעוד חודש מעכשיו", אמר ברומזו על דחייה בהוצאת התוכנית לפועל.

 

לא תצא למלחמה במדינה זרה בתקופת בחירות. מרקל (צילום: AP) (צילום: AP)
לא תצא למלחמה במדינה זרה בתקופת בחירות. מרקל(צילום: AP)

 

אובמה הוסיף: "רבים יעצו לי לא לקחת את ההחלטה לקונגרס, ללא ספק הם הושפעו ממה שקרה בבריטניה כאשר הפרלמנט נכשל בניסיון להעביר הצעה עם מטרה דומה. למרות זאת, בעוד אני מאמין שיש בסמכותי להוציא לפועל את הפעולה הזאת ללא אישור ספציפי של הקונגרס, אני יודע שהמדינה תהיה חזקה אם נפנה בנתיב הזה והפעולות שלנו יהיו אפקטיביות יותר".

 

בסקר שערכה רשת NBC אמרו 80 אחוזים מהנשאלים שהנשיא חייב לבקש את אישור הקונגרס לפני כל שימוש בכוח בסוריה.

 

גרמניה: לא מתלהבים מפעולות במדינות זרות

בסקר שערך בסוף השבוע ערוץ הטלוויזיה הגרמני ZDF עלה כי רוב הגרמנים (58 אחוזים) מתנגדים להתערבות צבאית מערבית בסוריה וגם לא רוצים שארצם תעניק סיוע כלשהו למתקפה בהובלת ארה"ב. 33 אחוזים תמכו בפעולה צבאית ו-9 אחוזים לא השיבו. עוד עלה כי 41 אחוזים חושבים שגרמניה צריכה לסייע כלכלית או חומרית לפעולה צבאית בהובלת ארה"ב בעוד 55 אחוזים מתנגדים לכך. בסקר השתתפו 1,348 בני אדם וטעות הדגימה עמדה על שלושה אחוזים.

 

באופן כללי, הגרמנים לא נלהבים להיכנס למבצעים צבאיים במדינות זרות ולא בטוח שיעשו זאת בקרוב, דווקא בשעה שהקנצלרית אנגלה מרקל נערכת לבחירות שייערכו במדינה ב-22 בספטמבר.

 

בריטניה: טראומה ממלחמות העבר

הפרלמנט בלונדון דחה בשבוע שעבר ברוב של 13 קולות את הצעת ראש הממשלה דיוויד קמרון לתקוף בסוריה ונראה שההצבעה שיקפה מאוד את רחשי הלב של הציבור הבריטי. בסקר שערכו העיתון "אובזרבר" ומכון הסקרים Opinium עלה כי 60 אחוזים מהבריטים מתנגדים למעורבות ארצם בסוריה. 24 אחוזים אמרו שהם תומכים במבצע.

 

בקרב תומכי השמרנים שהשתתפו בסקר תמכו 34 אחוזים במעורבות בריטניה במדינה הערבית ו-50 אחוזים התנגדו לה. בקרב תומכי מפלגת הלייבור מהאופוזיציה 24 אחוזים תמכו בתקיפה בריטית ו-59 אחוזים התנגדו לה. בקרב תומכי המפלגה הליברלית-דמוקרטית שבקואליציה נרשמה תמיכה גדולה למבצע צבאי בסוריה (50 אחוזים) מול התנגדות של 36 אחוזים.

 

בניגוד לקמרון ואובמה, הולנד לא יבקש את אישור בית הנבחרים שלו לתקיפה בסוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בניגוד לקמרון ואובמה, הולנד לא יבקש את אישור בית הנבחרים שלו לתקיפה בסוריה(צילום: AFP)

 

מלחמות העבר שבהן השתתפה בריטניה הותירו בה צלקות רבות ו-71 אחוזים מהנשאלים בסקר אמרו שהפעולות הצבאיות האחרונות בלוב, אפגניסטן ועיראק גרמו להם לתמוך פחות בהתערבויות בריטיות ברחבי העולם.

 

צרפת: לא סומכים על הנשיא

נשיא צרפת פרנסואה הולנד נחוש להשתתף בתקיפה אמריקנית בסוריה בגלל הטבח הכימי שביצע משטרו של אסד. הולנד הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים של ארצו ובסמכותו לצאת למלחמה מבלי לבקש את אישור הפרלמנט בפריז. אלא שבציבור הצרפתי לא ממש סומכים עליו שיבצע את העבודה על הצד המוצלח. בסקר שערך מכון הסקרים BVA עבור העיתון הצרפתי "לה פריזיאן" עלו תוצאות מדאיגות ביותר מבחינתו של הולנד.

 

64 אחוזים מהמשתתפים בסקר "עוינים" את הרעיון של השתתפות צרפת במבצע צבאי בסוריה ו-58 אחוזים לא סומכים על הולנד בכל הקשור לניהול מבצע שכזה. מה מרתיע את הצרפתים מהתערבות בסוריה? רוב הנשאלים בסקר אמרו שפעולה בסוריה רק תגדיל את גילוי הברבריות במלחמת האזרחים הסורית, שכבר גבתה את חייהם של יותר מ-110 אלף בני אדם.

 

לרוב הרוסים לא אכפת ממה שקורה בסוריה. פוטין ואסד (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
לרוב הרוסים לא אכפת ממה שקורה בסוריה. פוטין ואסד(צילום: AP, רויטרס)

 

עוד עלה כי 37 אחוזים מאמינים שפעולה צבאית בסוריה תהפוך את המדינה מרפובליקה חילונית למדינה איסלאמית. 35 אחוזים חושבים שתקיפה מערבית בהובלה אמריקנית תבעיר את האזור בלהבות ו-22 חושבים שהיא לא תשנה את חייהם של האזרחים הסורים הפשוטים. 17 אחוזים הביעו דאגה מכך שאין מספיק ראיות לכך שמשטר אסד השתמש בנשק כימי נגד בני עמו ו-18 אחוזים חושבים שתהיה פעולת תגמול נגד אינטרסים צרפתיים בעולם.

 

אך למרות ממצאי הסקר, האנליסטית סלין בראק ממכון BVA אמרה שדעת הקהל תשתנה אם צרפת תצטרף לארה"ב בפעולה צבאית. בראיון לעיתון "לה מונד" אמר הנשיא הצרפתי כי הצבעת הפרלמנט הבריטי נגד תקיפה בסוריה לא תשפיע על החלטת מדינתו להעניש את שלטונו של אסד בתגובה לשימוש בנשק כימי. הולנד הבהיר אחרי ההתקפלות של לונדון, כי צרפת תומכת ב"צעד ענישה תקיף" בתגובה לפגיעה בעם הסורי.

 

רוסיה: אדישים למלחמה בסוריה 

שאלת ההשתתפות של רוסיה בתקיפה צבאית בסוריה מעולם לא עמדה על הפרק, בעיקר משום שמוסקבה נחשבת לבעלת ברית קרובה ביותר של המשטר בדמשק ומנהלת עמו עסקות נשק רבות בשווי מיליארדי דולרים. בכל מקרה, את האזרח הקטן ברחוב, סוגיית מלחמת האזרחים בסוריה ממש לא מעניינת. כך עולה מסקר שבוצע בסוף השבוע ברוסיה.

 

על פי הסקר, מרבית הרוסים לא מקדישים תשומת לב למה שקורה בסוריה השסועה, לא תומכים בממשלת סוריה וגם לא באופוזיציה. שמונה אחוזים מהנשאלים בסקר אמרו כי הם עקבו מקרוב אחר האירועים האחרונים בסוריה בעוד 52 אחוזים אמרו שהם יודעים "מעט" על מה שקורה במדינה הערבית. 39 אחוזים אמרו שהם לא יודעים כלום. מי שערך את הסקר הוא מכון הסקרים העצמאי "לבאדה".

 

51 אחוזים מהנשאלים אמרו שהם לא תומכים בשום צד בסכסוך בסוריה. שיעור התמיכה בנשיא הסורי אסד עלה מ-11 ל-19 אחוזים ושיעור התמיכה באופוזיציה עמד על 9 אחוזים - ירידה של שני אחוזים מסקר קודם שנערך בנושא. 34 אחוזים אמרו שרוסיה לא צריכה לתמוך בשום צד, אבל צריכה לנצל את הסכסוך לטובתה. מספר דומה של נשאלים אמר כי אין לו שום דבר לומר בנושא. 21 אחוזים אמרו שרוסיה צריכה לתמוך בסוריה ו-11 אחוזים אמרו שהיא צריכה לעמוד לצד המערב.

פורסם לראשונה 01/09/2013 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לבד במערכה. אובמה
צילום: AFP
מומלצים