שתף קטע נבחר

נישאה בגיל 13: "רציתי שהצירים ייגמרו כבר"

חלימה מניגריה, נשואה טרייה, הובהלה לבית חולים לאחר 3 ימים של צירים. עיישה בת ה-9, מאושפזת אחרי שבעלה "עשה לה משהו כואב מאחורה". נישואי ילדות במדינה האפריקנית אסורים ע"פ חוק אך מותרים לפי השריעה

עיישה, נשואה טרייה בת ה-9, הובהלה לפני כחודש לבית החולים בזמפרה שבניגריה. סיפורה מגלם את אחת הזוועות העולות מנישואי ילדות הרווחים במדינה. לפי קרן החירום הבינלאומית של האו"ם לילדים, יוניצ"ף, 39% מהנערות בניגריה מתחתנות לפני גיל 18. לרופאים היא לא הסבירה בפירוט מה קרה לה, אך הצליחה לומר כי "בעלה עשה לה משהו כואב מאחורה".  

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

53 שעות במים: שחתה מקובה לפלורידה

אסד לקונגרס: אל תמשיכו את דרכו של בוש

 

איברהים קאנומה משחזר את הרגע שבו גבר בן 63 ביקש ממנו להתחתן עם בתו. לדבריו, שהובאו בעיתון ה"גרדיאן" הבריטי, המחזר היה מבוגר מדי לבתו, זיינב בת ה-13. "בן 63? עוד מעט הוא ימות וישאיר אותה בודדה", אמר. לכן, החליט האב לאפשר לבתו להתחתן עם מישהו "צעיר יותר", עמיתו בן ה-40.

 

נישואי ילדות אסורים על פי החוק, לאגוס, ניגריה (צילום: AP) (צילום: AP)
נישואי ילדות אסורים על פי החוק, לאגוס, ניגריה(צילום: AP)

נערות רבות נישאות לגברים כשהן מגיעות לבגרות מינית (צילום: AP) (צילום: AP)
נערות רבות נישאות לגברים כשהן מגיעות לבגרות מינית(צילום: AP)

הדאגה העולמית נגד נישואי ילדות מפתיעה את קאנומה ורבים אחרים בצפון ניגריה. נישואיה של זיינב אסורים לפי החוק להגנת ילדים באבוג'ה, האוסר על נשים להינשא מתחת לגיל 18. עם זאת, החוק לא נאכף בכל 36 מחוזותיה של ניגריה, ולטענת פעילי זכויות אדם כלות צעירות מתחתנות בקהילות מוסלמיות מיד לאחר קבלת הווסת הראשונה. "לעולם לא אכריח את בתי להתחתן עם מישהו שהיא לא מחבבת, אך הילדה צריכה להתחתן לפני שהיא מגיעה לבגרות", אמר קאנומה ל"גרדיאן".

 

בבית החולים בזמפרה מאושפזת גם חלימה בת ה-13. מדובר באשפוז השלישי שלה בשלוש השנים האחרונות. "אני אוהבת להיות כאן, זה המקום היחיד שבו אני יכולה לצפות בטלוויזיה", היא מתנחמת. חלימה נישאה לא מזמן וסיפרה ל"גרדיאן" על תסכוליה מהלידה שעברה. "חשבתי שהצירים לא ייגמרו לעולם", העידה.

 

נשים רבות חוות בעיות רפואיות בשל הריון בגיל מוקדם (צילום: AP) (צילום: AP)
נשים רבות חוות בעיות רפואיות בשל הריון בגיל מוקדם(צילום: AP)

 

באזורים מסורתיים בניגריה מצופה מנשים ללדת בבית. זעקות השבר של נשים או במקרה זה ילדות מכאבי הצירים נחשבות סימן לחולשה. חלימה הובהלה לבית החולים לאחר שלושה ימים של צירים בביתה שבכפר, שבהם כמעט איבדה את חייה. כשהגיעה לחדר הטיפולים, תינוקה נולד מת.

 

הצירים הממושכים גרמו לחלימה לפיסטולה, שיכולה להביא לבעיות רפואיות כמו בריחת שתן וצואה. ד"ר מוטיה, כירורג המתמחה בפיסטולה, אמר כי "פיסטולה יכולה לקרות לכל אחד, עם זאת היא שכיחה בקרב נערות שצוואר הרחם שלהן עוד לא הותאם לגמרי ללידה". עם זאת, ציין כי "הבעיה אינה נישואים מוקדמים. אלא לידה ביתית".


ארבע מתוך 10 מדינות עם שיעור נישואי הילדות הגבוה ביותר נמצא במערב חבל סאהל ובמדבר סהרה באפריקה. בשנות בצורת מספר הבנות שמתחתנות עם גברים מבוגרים עולה שכן נישואיה של הילדה לגבר אחר מורידה מנטל המשפחה להאכיל אותה.

 

ביולי האחרון, ניסו מחוקקים במדינה להעביר סעיף בחוק המגדיר כי אזרחות ניגרית תוענק למי שהגיע/ה לגיל 18 או למי שרשומה נשואה. צעד שככל הנראה היה מאפשר חוקית לנשים להתחתן מתחת

לגיל 18.

 

מנגד, הציעו סנאטורים תיקון לחוק לפיו גיל האזרחות יהיה 18 ללא קשר לנישואים. אך לפי ה"גרדיאן", היה זה סנאטור אחמד סני ירימה שטען כי התיקון סותר את חוקי האיסלאם. לא הייתה זו הפתעה שדווקא ירימה הוא שהביא להפלת התיקון. הסנאטור התחתן ב-2010 עם נערה בת 13 ממצרים. אז טען ירימה כי הנערה בוגרת יותר תחת פרשנויות מסוימות של האיסלאם.

 

הסאנטור עצמו סירב להתייחס לגילה של אשתו בראיון לרדיו. "כמוסלמי אני כל הזמן אומר, אני מחשיב את החוק של אלוהים ושל נביאו מעל לכל חוק אחר". הוא לא הרגיש צורך להתנצל והוסיף: "מי שרוצה להעניש אותי על כך מוזמן לעשות זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ילדה היא לא כלה. מחאה נגד נישואי ילדות בניגריה
צילום: AP
מומלצים