שתף קטע נבחר

זבל אמנותי

פסולת בנייה מהשיפוצים של מבנה בית הכנסת "בית ישראל" מוצגת בתערוכה בוונקובר

בימים אלה מוצגת תערוכה חדשה באתר החוץ של "וונקובר ארט גלרי", המורכבת כולה מפסולת בנייה של בית הכנסת הקונסרבטיבי "קהילת בית ישראל" בוונקובר.

 

החברה שמפנה את פסולת הבנייה מבית הכנסת היא שאחראית גם על העברתה לחלל החיצוני של אתר הגלריה, שנמצא ברחובות ג'ורג'יה וטרלו בדאון-טאון (בסמוך למלון הדירות המפואר "שנגרילה"). לדברי מנכ"ל בית ישראל, שאנון אטקין, "להנהלת בית הכנסת אין שום קשר לשימוש בפסולת לשם הצגתה בתערוכה".

 

קולקטיב של 30 אמנים סינים בשם "מדלן" הוא שעיצב את התערוכה שנקראת "מראה של רגיעה" באתר החוץ של הגלריה, שתימשך עד סוף ספטמבר. אין ספק שמדובר בתערוכה יוצאת דופן ביותר שהוצגה עד כה באתר שנפתח לציבור ב-2009.

 

 

לדברי המציגים, השימוש בפסולת נעשה כדי ליצור פיקציה של טעות בזיהוי ולאפשר לעוברים ושבים לידה לשקול מחדש את תפיסת העולם שלהם. פסולת הבניין שמוצגת לראווה בשקט ושלווה ואפילו בדממה מפיקה חיים חדשים. הפסולת, שנמצאת על בד שהונח על מים, נעה באיטיות ובעדינות ויוצרת אפקט של חיזיון תעתועים, שמרמז על מצב של דממה לאחר אסון ומגלמת איום של סכנה אפשרית הממשמשת ובאה וחוזה אסון חדש. היא מזכירה נוף עירוני שמשתנה ללא הרף ואופייני למרכזים עירוניים רבים בעולם, בין אם מדובר בסין של ימינו או נקובר. השאלות הלא ברורות בנוגע למיצג יוצא הדופן מעוררת את הצופים לשאול שאלות על דרכי ההתבוננות שלהם מתוך אמונה והבנת העובדות והיא מזכירה בפניהם כי האמת איננה תמיד מה שאנו רואים.

 

ליד התערוכה נכתב בבירור שהמתבוננים מתבקשים שלא ללכת על המיצג. ולמרות זאת, מישהו הלך על הפסולת ומעשיו תועדו בסרטון שהועלה באתר של יוטיוב וקיבל כניסות רבות, ובכך זיכה את התערוכה בפרסום רב.

מדלן (שהוקמה ב-2009) היא קבוצה סאטירית משנחאי וחבריה מתארים את עצמם כ"תאגיד אמנות עכשווי המתמקד בייצור יצירתיות". מדלן עוזרת גם בהקמת תערוכות והקבוצה תומכת בפרויקטים אמנותיים שונים. הקבוצה השתתפה לאחרונה בתערוכות חשובות במספר מקומות בעולם.

 

צילום: רוני רחמני (צילום רוני) (צילום רוני)
צילום: רוני רחמני

 

עבודות השיפוץ הנרחבות בבית ישראל כוללות שיפוץ יסודי והרחבת בית הכנסת, והן צפויות להסתיים לקראת עונת החגים בשנה הבאה. העבודות שעלותן מוערכת ב-18 מיליון דולר החלו לפני כשנה ובמסגרתן נהרסו הקירות ורק השלד של המבנה נשאר. השיפוץ יהפוך את המבנה של בית ישראל למודרני והוא יוכל להכיל עד 1,400 איש (במקום 1,000). שאנון מציין כי "עם סיום העבודות בית ישראל יהפוך להיות לבית הכנסת היפה ביותר בוונקובר".

 

בית ישראל שהוקם ב-1932 עבר למשכנו הנוכחי ב-1944, והוא משרת כיום בממוצע כ-700 משפחות מאזור ונקובר. הנהלת בית הכנסת מנהלת קמפיין להשגת המימון לעבודות השיפוצים ועד כה גוייסו כ-15 מיליון דולר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוני רחמני
אמנות יוצאת דופן
רוני רחמני
מומלצים