שתף קטע נבחר

אבטחה לא ממומשת: הנשק עדיין נלקח הביתה

המצלמה הנסתרת של ynet תיעדה מאבטחים שלא מפקידים את כלי הנשק בכספות בתום יום העבודה. מאבטח: "המדינה בבלגן". הרשויות: "חברות ביקשו ארכה". חברת אבטחה: "התקנת כספות אורכת זמן"

מחדל מתמשך ברפורמת הפקדת כלי הנשק: למרות ריבוי מעשי הרצח באמצעות "נשק אבטחה" וההנחיה המפורשת שבאה בעקבותיהם, ממשיכים מאבטחים לקחת את כלי הנשק שלהם לבתיהם ולא מפקידים אותם בבתי העסק. כך עולה מבדיקת ynet. "אין שום מקום להפקיד את הנשק, אז אני לוקח אותו הביתה", הודה מאבטח בקניון בירושלים.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

למרות הבלבול הסלולרי, שעון הקיץ עדיין כאן

אותרו בני זוג שנעלמו במדבר יהודה 

בארגון חברות האבטחה אישרו כי "חלק מחברות האבטחה לא עומדות בתקנות החדשות" ובבדיקה התברר כי כמה חברות שמאבטחיהן היו אמורים להפקיד את כלי הנשק שלהם בתום יום העבודה כבר למן תחילת שנת הלימודים החדשה, הוחרגו לתקופה נוספת ונמנעות מהפקדת כלי הנשק. הסיבה: היעדר כספת לשמירת כלי הנשק.

 

ריבוי מעשי הרצח והביקורת הציבורית שהושמעה בנושא הניעו את השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' להורות באפריל השנה לגורמי המקצוע במשרדו כי החל ממאי יופקדו כלי הנשק של כ-40 אלף מאבטחים בבתי עסק טעוני רישוי המחויבים באבטחה חמושה, כמו בתי מלון, בנקים או קניונים.

 

אולם בעקבות עבודת מטה של המשרד לביטחון הפנים ולחצים של חברות האבטחה, יישום הרפורמה נדחה ממאי עד לשנת הלימודים שנפתחה ב-27 באוגוסט. ביולי נחשף ב-ynet כי בעקבות עבודת מטה שנערכה במשרד ובשל התנגדות במרכז השלטון המקומי, הוחלט בקיץ להחריג את 4,500 מאבטחי בתי הספר מהרפורמה והיא נכנסה לתוקפה במתכונת מצומצמת עם פתיחת שנת הלימודים.

 

גם מאבטחים בבתי הספר הוחרגו (ארכיון) (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
גם מאבטחים בבתי הספר הוחרגו (ארכיון)(צילום: חגי אהרון)

 

בדיקה שערכנו השבוע מול שש חברות אבטחה גדולות ושבעה בתי עסק שונים גילתה כי מאבטחים ממשיכים לקחת כאמור את כלי הנשק לבתיהם בתום יום העבודה. רק בחברת אבטחה אחת העידו כי המאבטחים מפקידים את כלי הנשק שלהם בכספות בבתי העסק ולא לוקחים אותם לבתיהם.

 

"המנהלים לא יידעו אותנו על שינוי בתקנות", סיפרו שני מאבטחים של חברת "שיאון", שמועסקים בסניפי "רמי לוי" באזור התעשייה תלפיות בירושלים. מאבטחי מודיעין אזרחי המוצבים ב"גן הטכנולוגי" בבירה ניסו לשכנע ש"התקנות החדשות עדיין לא נכנסו לתוקף".

 

מאבטח של חברת "מיקוד אבטחה" המוצב בקניון "לב תלפיות" בירושלים הסביר כי התקנות החדשות "לא חלות על מאבטחים בקניונים". מאבטח של חברת "אבידר" באוניברסיטת תל-אביב הודה כי הנשק אינו מופקד בסוף המשמרת וכך גם מאבטח של חברת "בן ביטחון" שמועסק בקניון בירושלים.

 

"מי יישא בעלויות?" 

מנהל אזורי של אחת מחברות האבטחה טען ש"ההנחיה לא חלה על מאבטחי הבנקים". רק בקניון "מלחה" בירושלים מקפידים על מימוש ההנחיה. במקביל, בכל המקומות האחרים שבדקנו המאבטחים סיפרו כי הם לוקחים את כלי הנשק לבתיהם והסבירו כי המנהלים לא עדכנו אותם בדבר הצורך בהפקדה.

 

יצוין כי לפי הנהלים החדשים, האחריות אינה מוטלת על המאבטחים אלא על חברות האבטחה שמחויבות להתקין כספות בבתי העסק או לחלופין לאסוף את כלי הנשק מהמאבטחים. "יש חוק חדש", הודה אחד המאבטחים, "אבל כל המדינה הזאת בלגן ולאף אחד לא אכפת".

 

פיני שיף, מנכ"ל ארגון חברות האבטחה, אמר בתגובה כי "חלק מחברות האבטחה לא עומדות בתקנות החדשות. לא כל הבעיות נפתרו ואנחנו עדיין מחכים לתשובה מהמשטרה בחלק מהנושאים כמו בשאלה מי אמור לשאת בעלויות, בתי העסק או חברות האבטחה".

 

שיף אמר עוד כי הוא מקווה שבסוף התהליך "כמות כלי הנשק שיילקחו הביתה תהיה מצומצמת. חלק מהפתרון הוא צמצום במספר המאבטחים החמושים. אם זה יקרה הרווחנו שינוי חשוב".

 

33 הרוגים מנשק מאבטחים 

לפי נתוני קואליציית "האקדח על שולחן המטבח" שפועלת לצמצום תפוצת כלי הנשק, מספרם של הקורבנות מירי של מאבטחים מגיע ל-33 מאז 2002. בארגון טוענים כי מספר הקורבנות אף גבוה יותר מאחר שהנתונים לא כוללים הרוגים מירי במרחב הציבורי.

 

לפי נתונים שמסר בסוף יולי השר לביטחון הפנים אהרונוביץ' לוועדת הפנים של הכנסת, 11 בני אדם נרצחו מתחילת השנה וחמישה נוספים שמו קץ לחייהם באמצעות נשק הנמצא ברישיון בידי מאבטחים.

 

הכשל במתווה הרפורמה מצטרף לכשלים נוספים בתחום רישוי כלי הנשק בעשור האחרון. הוועדה לבדיקת מערך רישוי כלי הירייה לשומרים ("ועדת ברינקר") המליצה כבר ב-2005 להפסיק או לצמצם את "תופעת נטילת כלי הירייה על ידי השומרים לבתיהם".

 

הוועדה מנתה אז גם שורת פעולות מעשיות ליישום והמלצותיה תורגמו כעבור שלוש שנים ל"חוק כלי ירייה", שקבע שרישיון נשק שניתן למאבטח במסגרת עבודתו יוגבל לאזור העסקתו.

 

למרות ממצאי הוועדה והחוק שתוקן בעקבותיהם, העניקו משרדי הפנים וביטחון הפנים לחברות האבטחה את הסמכות להשאיר בידי המאבטח את כלי הנשק גם אחרי סיום עבודתו למטרות עתודה או כוננות. במקרה זה הפכה ההנחיה לנורמה הכוללת את רוב חברות האבטחה שאפשרו למאבטחיהם לשאת עמם את הנשק לבתיהם.

 

תגובות 

מהמשרד לביטחון הפנים והמשטרה נמסר בתגובה משותפת כי "הגורמים האחראים לאכיפת הרפורמה בסוגיית נשק האבטחה הם האגף לרישוי ופיקוח כלי ירייה במשרד לביטחון הפנים, משטרת ישראל וחברות האבטחה. אכיפת הרפורמה מתבצעת באמצעות ביקורות שנערכות על ידי עשרות אנשי משטרה ועובדי האגף לרישוי ופיקוח על כלי ירייה במשרד לביטחון הפנים".

 

עוד נאמר בתגובה כי "העובדים מוודאים כי חברות האבטחה מבצעות את הפעולות הנדרשות למימוש ההחלטות שהתקבלו במסגרת הרפורמה, שכחלק ממנה נדרשו החברות, בין היתר, לרכוש ולהתקין כספות. מאחר שמדובר בתהליך המצריך זמן להיערכות פנו חלק מהחברות בבקשות למתן ארכת זמן ובקשות אלו מטופלות על ידי הגורמים הרלוונטיים תוך ביצוע בקרות ראשוניות וביצוע מדורג. המשרד לביטחון הפנים ומשטרת ישראל עושים וימשיכו לעשות את מרב המאמצים ליישום הרפורמה בנושא החזקת כלי ירייה".

 

איתן רבני, סמנכ"ל חברת "שיאון", מסר בתגובה כי "אנחנו פועלים

 לפי הנחיות משטרת ישראל לאחר שקיבלנו החרגה ממשטרת ישראל עד ל-20 באוקטובר. לא אנחנו ביקשנו את ההחרגה".

 

מחברת "אבידר" נמסר בתגובה כי "החברה פועלת לפי החוק. החברה קיבלה ארכה מהאגף לכלי ירייה במשרד לביטחון הפנים לחודש ימים ליישום ההחלטה. התקנת הכספות אורכת זמן נוסף".

 

רן סיסו, מנכ"ל "מודיעין אזרחי", ביקש שלא להגיב לדברים. מהחברות "בן ביטחון" ו"מיקוד אבטחה" לא נמסרו תגובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
התקנות לא מיושמות (ארכיון)
צילום: חגי אהרון
מומלצים