שתף קטע נבחר

לקראת כיפור - איך לבחור אופניים חדשים לילד

לצד הצטיידות במארזים מיוחדים של כל הופעות הגשש החיוור, גם קדחת האופניים השנתית נכנסת להילוך גבוה - כחלק מההכנות המשפחתיות ליום הכיפורים. רוני נאק ממליץ איך לבחור זוג אופניים מתאים לצעירים במשפחה, ומעניק לכם עצה קטנה, יעילה וחשובה

קניית אופניים אינה דבר כה פשוט כפי שהיא נראית בהתחלה. עולם האופניים התפתח משמעותית בשנים האחרונות, וכיום ניתן למצוא אופניים ייעודיים כמעט לכל נישה בעולם הרכיבה, לכל גיל וגודל, סגנון רכיבה מועדף או עומק כיס. ובאופן טבעי, במצב דברים שכזה לא ניתן להמליץ על זוג שיהיה מקובל ונכון ל"כולם". עם זאת, קווים כלליים, כללי אצבע מקובלים ומספר עקרונות מנחים תמיד יעזרו לכם לעשות את הבחירה היותר-נכונה.

 

  • לאתר שטח ברשת

 

הילדים רוכבים? הקפידו על הבחירה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הילדים רוכבים? הקפידו על הבחירה(צילום: מוטי קמחי)

 

אבל עוד קודם לכן, ולטעמינו חשוב עוד יותר, שימו טוב-טוב לב לאביזר הבטיחות החשוב מכולם. אז נכון, בתל אביב למשל, מקום בו מקדם הקוליות חשוב יותר מהבטיחות, קסדה עדיין אינה אביזר חשוב מספיק. אבל הגיע הזמן לשינוי קיצוני, בעיקר כאשר מדברים על אופני ילדים ונוער. אף פעם, אבל בפירוש אף פעם, אל תוותרו עליה. בחרו קסדה תקנית שמתאימה לראש הילד, נרכסת בצורה בטוחה עם ארבע רצועות והפכו אותה לחלק בלתי נפרד מכל רכיבה.

 

מדובר פה בפיקוח נפש, לא פחות. אתם הרי לא מוותרים על חגירה גם מאחור ברכב המשפחתי, נכון?

 

מדוושים לראשונה

"אופני צעידה" או "אופני הליכה" תפסו בשנים האחרונות את מקומם של גלגלי העזר, כאופניים ראשונים לילדים. אלו אופניים זעירים ללא דוושות, שתפקידם ללמד בצורה המהירה והיעילה ביותר את הילד (אפשרי כבר מגיל שנתיים-שלוש) את רזי שיווי המשקל וההיגוי. וכמובן, גם כאן חייבים להקפיד על קסדה מתאימה - שכן מדובר בחינוך בסיסי בעל חשיבות קריטית.

 

אופני הליכה - עדיפים על זוג עם גלגלי עזר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אופני הליכה - עדיפים על זוג עם גלגלי עזר(צילום: מוטי קמחי)

 

מותגים ואבזור היקפי לא ממש חשובים כאן כמובן, וטווח המחירים נע בין 200 ל-500 שקלים, מיצרנים שונים ובמשקל קל למדי. זכרו בכל מקרה לכוון את גובה המושב כך שרגלי הילד יונחו בבטחה על הקרקע. אחרי הכול, את מערכת הבלימה מספקות הנעליים. ולכן גם זכרו להימנע ממורדות תלולים מדי.

 

אופניים עם גלגלי עזר - עליהם אנחנו פחות ממליצים - יאפשרו לילד ללמוד דיווש נכון, שימוש במעצורים והיגוי. מצד שני, עניין שיווי המשקל מקבל משנה חשיבות וגם הטיות הגוף וההיגוי (בתנועה) אינן נכונות לרכיבה ללא העזרים העגולים. אם כן החלטתם לרכוש זוג כזה, בחרו בגלגלי עזר בעלי ציפוי גומי ולא פלסטיק, והתקינו אותם כך שהאופניים מעט מוטים הצידה, כדי לאפשר רכיבה על שני גלגלים בקו ישר.

 

ההיצע עצום - הישארו ממוקדים (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
ההיצע עצום - הישארו ממוקדים(צילום: מאיר אוחיון)

 

במקרה זה אפשר לוותר על רגליים המגיעות באופן מלא לקרקע, שכן ממילא - במצב עמידה - האופניים נשענים על גלגל עזר, והבלימה נעשית עם המעצורים. אלו אופניים נפוצים יותר, וחלקם לא מאד איכותיים וכבדים מדי. המחירים ינועו סביב ה-300 שקלים.

 

אז איזה גודל?

ילדים גדלים מהר, ויחד עם מידת הנעליים והבגדים, גם מידות השלדה והגלגלים צריכים לגדול איתם. אופניים קטנים מדי יקשו על דיווש נכון, ועשויים לגרום נזק לברכיים. אופניים גדולים מדי יקשו על השליטה. ולכן, בדיוק כמו שרוכשים מכנסיים בחנות, יהיה עליכם להושיב את הילד-נער על אופניים במידות שונות בחנות, עד שיסתדרו הפרמטרים הבאים:

  • מרווח בין מושב לכידון, לדוושות ולרצפה. שכן כך מתאפשרת שליטה טובה בכל מצבי הרכיבה, כולל עמידה.
  • למעט אצל רוכבים ממש צעירים, חשוב לזכור כי הרגל לא צריכה להגיע לקרקע במצב ישיבה.
  • בדקו כי קיים טווח לכיוון המושב והכידון (כולל אפילו החלפת מוט הכידון אם צריך), המאפשר תנוחת רכיבה נכונה.
  • בדקו כי הרגליים לא יתקפלו ביותר מ-90 מעלות בעת דיווש (בתנועה למעלה) מחמת נזק
  • בדקו כי יש כיפוף קל בגב, המאפשר ספיגת זעזועים יעילה.
  • שימו לב למרווח בעמיה בין השלדה למפשעה מעל צינור השלדה העליון (stand over), כאשר הרגליים איתנות על הקרקע.

 

ומה עם גודל החישוק? אופני ילדים קיימים באין ספור מידות ותצורות, ולכן נתייחס למידת החישוק כאינדיקציה ליחס בין גודל האופניים וגובה הילד. עזבו התאמה לפי גיל, שכן לכל אחד קצב התפתחות משלו כמובן.

  • "12 - עד 90 ס"מ
  • "14 - עד 100 ס"מ
  • "16 - עד 110 ס"מ
  • "18 - עד 120 ס"מ
  • "20 - עד130 ס"מ
  • "24 - מ-130 ס"מ ומעלה

 

למה ג'יפה?

נזכיר שוב, חובה להגיע לחנות ו"למדוד" את ההיצע, להתייעץ עם מוכרים מקצועיים ולחוות בעצמכם את האופניים, עד שתמצאו את הזוג המושלם. אל תתפתו לקנות אופניים "גדולים רק במידה אחת שיספיקו לעוד שנתיים-שלוש", שכן תסכנו כך את הילד. מעבר לכך, אתם עלולים להפוך חוויה חיובית לאירוע קשה, עם תוצאה הפוכה ממה שרציתם.

 

נסו למקד את הילד, עוד לפני ההגעה לחנות, על זוג בעל אופי מסוים: BMX, כביש או הרים. אופניים שיתאימו לסביבת המגורים ולבילוי המשפחתי על שניים. ומעבר לכך, האם הילד ימשיך וירכב על אופניו גם לבית הספר? האם הוא בקבוצת רכיבה לנוער, האם לכל חבריו יש אופני הרים והאם אתם נוהגים לפצוח במסעות רכיבה משפחתיים ללב המדבר.

 

בחרתם? עכשיו בקשו כבר בחנות למלא את הצמיגים ב"ג'יפה" - נוזל נגד תקרים האוטם את הפנימית-צמיג במקרה תקר. אפשרות אחרת היא להתקין כבר פנימית המכילה את הנוזל הזה. למה לעשות כך? כי אתם לא רוצים לקבל באמצע יום כיפור טלפון מכביש מרוחק, בו הילד תקוע צמיג ללא אוויר במקרה הטוב, או ע פנימית קרועה במקרה הרע.

 

ועוד טיפ קטן. רוצים מידע בלתי תלוי? קראו אותנו, או אתרים רציניים ובלתי תלויים. הימנעו מבלוגים שונים, פורומים ציבוריים או "מבינים" חסרי רקורד. מדובר במידע שמקורו לא ברור, ולעיתים קרובות (מדי) עלול להיות מוטה ו"מטעם".

 

וכמובן, רכבו בזהירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך בוחרים אופניים מתאימים
צילום: shutterstock
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים