שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    ללטף ולא לשסף: מתכוני מחילה ליום כיפור

    קצת לפני יום הכיפורים, אורי שביט מבקרת ברפת, מלטפת פרה טובת עיניים ונזכרת בעצב בכל אחיותיה שגמרו אצלה בצלחת. השנה היא מפצירה בכם לבקש מהחיות מחילה ומגישה מתכוני סליחה וכפרה טבעוניים: תבשיל קוסקוס עם סלרי ופיסטוק, חסה ממולאת בסלט עדשים וקדרת חבושים

    בלוח השנה שלי ישנם שני מועדים שמוקדשים לחשבון נפש - האחד מתרחש בראש השנה הפרטי - יום ההולדת שלי - זמן שבו אני מתבוננת לאחור על השנה שחלפה ורוקמת תכניות לעצמי לשנה הבאה. את חשבון הנפש השני אני עורכת כמו רובנו ביום כיפור, ומקדישה אותו למחשבה על מה שמכונה במקורות "בין אדם לחברו".

     

    עוד בערוץ האוכל:

     

    בשנתיים האחרונות - מאז המהפך שעברתי מאכילה חסרת גבולות לתזונה צמחית - המושג "חברו" הפך להיות הרבה יותר רחב בשבילי, שכן ה"אחרים" שאנחנו עלולים לפגוע בהם במעשינו לא חייבים להיות בני אדם. הרי ההשלכות של הבחירות וההתנהגויות שלנו משפיעות לא רק על המין האנושי, אלא גם על יצורים חיים אחרים שנמצאים סביבנו בהמוניהם.

     

    מהרגע בו התחלתי להסתכל לבעלי החיים בעיניים, הבנתי שמה שאני מניחה בצלחת שלי ונהנית ממנו במקום אחד - הוא תוצאה של סבל גדול שמתרחש במקום אחר, רחוק מהעין. החיבור הזה, שהיה עבורי שקוף ובלתי נראה, התבהר והפך למוחשי ומיידי. לכן כשאני עורכת את חשבון הנפש שלי אני לא חושבת רק על חבריי ובני משפחתי - מכרים קרובים ורחוקים - אלא גם על בעלי החיים. 

     

    כמה ימים לפני ראש השנה האחרון הזדמן לי לבקר ברפת באחד המושבים בצפון. הפרות קצת פחדו, ורק אחת היתה קצת יותר אמיצה. היא התקרבה אלי, התמסרה לליטופים, ליקקה את היד שלי בלשון הענקית והמחוספסת שלה והביטה בי בעיניה התמימות והטובות. היא היתה שחורה כמעט לגמרי, אבל באמצע המצח שלה זהר כתם לבן בצורת לב מושלם.

     

    עמדתי שם כמה דקות, מלטפת אותה, צוחקת ודומעת בו זמנית. לא יכולתי שלא לחשוב באותו רגע על חברותיה וצאצאיה, שבמקום ללטף באהבה, שיספתי בסכין חדה. שבמקום לכבד ולאהוב - כפי שראוי וחובה עלינו לנהוג בין אדם לחברו - בחרתי לפגוע בהם ולהתעלם. בראשי עלתה באותו רגע רק מילה אחת - סליחה.

     

    כמי שהמטבח הוא היכל הקודש שלה - רק טבעי שאת הסליחה שלי לא אבקש בבית הכנסת, אלא אכניס לסירים ולצלחות. אבל איך לעזאזל מבשלים סליחה? החלטתי לעשות את זה באמצעות משחק קטן: בחרתי מילים שאני רוצה להביע במנות שאכין והתאמתי חומר גלם לכל אות במילה, כך שהאותיות הראשונות של כל מרכיב יצרו יחד את המילה שאני רוצה לומר. החיבור הניב מתכונים חדשים וסופר-טעימים שאני לא יודעת אם הייתי חושבת עליהם בדרך אחרת.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

    ממליצה בחום לאמץ את השעשוע הנפלא הזה לא רק לבקשת סליחה, אלא למשל במפגש חברים - שכל אחד יביא מאכל שמכיל את אותיות שמו. או לחילופין לערוך ערב של חידון בשלנים, כשהמשתתפים מנחשים איזו מילה מסתתרת בכל מנה לפי המרכיבים.

     

    אני נהניתי מכל רגע, ואם בזכות זה הצלחות שלי התמלאו בירקות, פירות, דגנים וקטניות של חמלה לאחר - זכיתי.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

    כ.פ.ר - כרפס, פיסטוק, רימון: תבשיל קוסקוס מלא עם סלרי צלוי, פיסטוק ורימונים

    הסלרי הצלוי משתלב בהרמוניה מושלמת עם הפיסטוק והרימונים ויוצר חגיגה של טעמים וצבעים.  

     

    הצעות לגיוון:

    את הקוסקוס ניתן להחליף בקינואה או בבורגול.

     

    המרכיבים:

    1 חבילה קוסקוס מלא, מוכן לפי הוראות היצרן

    2 ראשי סלרי שטופים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות של 1 ס"מ

    1 כוס גרגירי רימון טריים

    1/2 כוס פיסטוקים טבעיים (לא קלויים)

    2-3 גבעולי סלרי, פרוסים דק

    2-3 גבעולי בצל ירוק, פרוסים דק

     

    למרינדה:

    2 כפות שמן זית

    1 כף סילאן

    מיץ מחצי לימון או ליים

    מלח

    פלפל שחור, גרוס

     

    לרוטב:

    2-3 כפות שמן זית

    1 כף רכז רימונים

    מיץ מ-1/2 לימון או ליים

    מלח

    פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה: 

    1. מכינים את הסלרי: מניחים את קוביות הסלרי בקערה ומוסיפים את חומרי המרינדה. מערבבים היטב כך שכל הקוביות מצופות במשרה, ומשטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. צולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 10-15 דקות או עד שהסלרי מתרכך ומשחים.
    2. מרכיבים את הסלט: מעבירים את הקוסקוס המוכן לקערה גדולה, מוסיפים פיסטוקים, גרגירי רימון, גבעולי סלרי, בצל ירוק וסלרי צלוי. מתבלים בחומרי הרוטב, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
    3. הגשה: מעטרים בגרגירי רימון ופיסטוקים ומגישים.

     

    מ.ח.ל - מנגו, חסה, לוז: עלי חסה ממולאים בסלט עדשים שחורות, מנגו ואגוזי לוז

    מנה ראשונה, מפתיעה ומרעננת. אפשר לאכול את הסלט מתוך עלה החסה או לגלגל אותו לרול ולאחוז ביד.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

    המרכיבים ל-4-6 מנות:

    1 ראש חסה אייסברג שטוף - אפשר להחליף בעלים פנימיים של חסה ערבית.    

    1 כוס (200 גרם) עדשים שחורות, שטופות

    1 מנגו גדול, בשל ומוצק, חתוך לקוביות קטנות

    1/2 כוס אגוזי לוז, שבורים גס

    חופן עלי נענע, קצוצים גס

    2 כפות שמן זית

    1-2 כפות מיץ תפוזים טרי

    מיץ מ-1/2 לימון או ליים

    קליפה מגורדת מחצי לימון או ליים

    מלח

    פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את העדשים: מניחים את העדשים בסיר, ממלאים בהרבה מים (לא ממליחים), מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה, עד שהעדשים רכות אך מוצקות. מסננים ומצננים.
    2. מעבירים את העדשים לקערת ערבוב. מוסיפים את קוביות המנגו, אגוזי הלוז השבורים והנענע ומתבלים בשמן זית, מיץ תפוזים, מיץ לימון, קליפת לימון, מלח ופלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
    3. מרכיבים את המנה ומגישים: מניחים על כל צלחת הגשה עלה חסה, וממלאים בכמה כפות מתערובת העדשים. מעטרים בעלי נענע שלמים.

      

    ס.ל.ח – סלק, לפת, חבושים: קדרת חבושים מתובלת 

    יסלחו לי אלוהי הריבות - זאת הפעם הראשונה שאני נוגעת בבישול של חבושים. תודה לאל על משחק האותיות שלי, איזה תענוג של פרי!

    טיפ: אם רוצים רוטב סמיך יותר - מסירים את המכסה ברבע השעה האחרונה של הבישול, ומניחים לחלק מהנוזלים להתאדות. אפשרות נוספת היא לסנן בעדינות את הירקות והחבושים בסיום הבישול, ולצמצם את נוזלי הרוטב בנפרד לסמיכות הרצויה.

     

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    המרכיבים ל-4-6 סועדים:

    2-3 סלקים בינוניים, קלופים וחתוכים לפלחים

    3-4 לפתות קטנות, קלופות וחתוכות לפלחים

    2-3 חבושים, קלופים וחתוכים לפלחים

    1 בצל סגול גדול, חצוי ופרוס

    4-5 שיני שום שלמות, מעוכות

    5-6 עלי מרווה טריים

    1-2 כפות סילאן (לא חובה)

    1/2 כוס יין לבן יבש

    1/2 ליטר מים, או ציר ירקות

    מלח

    פלפל שחור גרוס

    שמן זית

     

    לתערובת התבלינים:

    1 כפית זרעי כוסברה

    1/2 כפית זרעי כמון

    1/2 כפית זרעי שומר

    4-5 תרמילי הל

    1/2 פלפל צ'ילי יבש

     

    אופן ההכנה: 

    1. כותשים קלות במכתש ועלי את התבלינים השלמים (אפשר לחלץ החוצה את קליפות תרמילי ההל). אם אין מכתש - אפשר להכניס לשקית ולחבוט בהם במערוך.
    2. יוצקים שמן זית לסיר רחב, מוסיפים את התבלינים ומאדים עד שהם מתחממים מעט ומעלים ניחוח (לא לשרוף!). מוסיפים את עלי המרווה הטריים ורצועות הבצל ומאדים-מערבבים במשך 5 דקות או עד שהבצל מתרכך והופך שקוף.
    3. מוסיפים לסיר סלק, לפת, חבושים ושיני שום ומערבבים עד שהירקות עטופים בתערובת השמן, הבצל והתבלינים. יוצקים לסיר את היין והסילאן (לטעם מתקתק יותר וצבע עמוק יותר), מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים. מניחים להתבשל יחד כ-5 דקות נוספות.
    4. מוסיפים מים או ציר ירקות רק עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך שעה או עד שהירקות מתרככים.  
    5. הגשה: מניחים את תערובת הירקות על אורז לבן או מלא, ומעטרים בפטרוזיליה קצוצה.

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורי שביט
    מפתיעה ומרעננת. חסה ממולאת בסלט עדשים שחורות, מנגו ואגוזי לוז
    צילום: אורי שביט
    מומלצים