שתף קטע נבחר

יום הכיפור של המחשבים

שגיאות תוכנה יכולות להרוג. וגם לחבל, לדפוק את התוכניות של נאסא ולהרוס לגיימרים את החיים. קבלו באגים שדורשים התנצלות

כמו בני אדם, גם מחשבים עושים שגיאות. אנחנו מכנים אותם "באגים בתוכנה". לתוכנות יוצאות לשוק כשהן מכילות באגים שלא תוקנו. יש תוכנות גדולות, שיוצאות עם עשרות אלפי באגים כאלה - וזה בסדר. זה בסדר כי יש באגים שלא צריך לתקן. דוגמה? בבקשה. אם יש באג שגורם לתוכנה לקרוס אחרי שהיא רצה 365 ימים ברציפות, סביר להניח שלא צריך לתקן. למה? כי רוב המחשבים לא פועלים 365 ימים רצוף מבלי שלפחות פעם אחת במהלך התקופה יכבו אותם וידליקו שוב.  אבל לעתים, שוב כמו בני אדם, השגיאה גדולה מדי, בלתי ניתנת לתיקון. קבלו כמה מקרים שכאלה. סליחה באמת שלא בטוח שתעזור.  

 

 

 (Shutterstock) (Shutterstock)
(Shutterstock)

 

1) מחלה אוטואימונית – תוכנות אנטי-וירוס מתעדכנות באופן קבוע ויום-יומי, באינפורמציה שמאפשרת להן לגלות ולהסיר וירוסים חדשים. ב-21 לאפריל 2010 בשש בבוקר, קיבלו תוכנות האנטי-וירוס של McAfee בכל העולם עדכון, שגרם להן לחשוב שאחד מהרכיבים של מערכת ההפעלה Windows הוא וירוס. תוכנת האנטי-וירוס "טיפלה" באותו רכיב והתוצאה הייתה מאות אלפי מחשבים שהפסיקו לתפקד בכל רחבי העולם, ביניהם 8,000 מחשבים של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מישיגן. בצהריים של אותו יום שיחררה McAfee פיתרון לבעיה והודעה לעיתונות, בו מביעה החברה התנצלות והסבר טכני על הבאג.

 

2) מה כמה? מה שבע? – כל מי שחושב שאנחנו, הישראלים, אלופי העולם בלעשות שטויות חייב, אבל חייב לקרוא יותר לעומק על הבאג הזה, זה פשוט יעשה לו טוב. ב-23 לספטמבר 1999, אבד הקשר עם חללית, שהגיעה לכוכב הלכת מאדים במטרה להיות לווין שיסתובב סביב הכוכב, יאסוף מידע על האקלים בו ויהיה תחנת קשר עם מכשירים שהונחתו עליו. הקשר אבד כי אותה חללית סטתה ממסלולה המתוכנן, נכנסה לאטמוספרה של מאדים והתפרקה. אחרי תחקיר מעמיק התגלה שהסיבה לסטייה הייתה שרכיב אחד של תוכנת השליטה ביצע חישוב ביחידות מסוג אחד – פאונד – ואילו רכיב אחר חישוב ביחידות מסוג אחר - ניוטון. התוצאה גרמה למנועי החללית פשוט לדחוף אותה חזק מדי מחוץ למסלול המתוכנן, אל עבר מותה המוקדם והמאוד מביך.

 

3) שב בשקט ואל תזוז – בין השנים 1985 ו-1986 נפגעו שישה חולי סרטן בזמן טיפול בקרינה ע"י מכונה שנקראה "Therac-25". לאותה מכונה היו שתי אפשריות לטיפול בקרינה: אחת חלשה, והשנייה חזקה שדרשה דיוק וסינון שהושג ע"י שימוש בחלק אחר של המכונה. עקב באג בתוכנת הבקרה, במקרים נדירים, אם המפעיל של המכונה העביר אותה מאפשרות הטיפול החלש לאפשרות הטיפול החזק, החלה הקרינה החזקה לפעול לפני שהחלק המאפשר דיוק וסינון נכנס לפעולה. תקלה זו גרמה לאותם שישה מטופלים לחטוף קרינה חזקה מדי גם בחלקים בריאים בגוף, וכתוצאה מכך נפטרו חמישה מהם. בתחקיר שנעשה אחרי שהוחלט להפסיק את השימוש במכונה, נתגלה כי שימוש חוזר בקוד תוכנה של מכונה קודמת, שלא הייתה בה אופציה לטיפול החזק, לא נבדק כראוי וגרם לתקלה המצערת.

 

4) מגפה וירטואלית – ב-13 לספטמבר 2005 התפשטה מגפה ברחבי המשחק המקוון ורב משתתפים World of Warcraft וחיסלה, וירטואלית, שחקנים רבים. עקב באג בתוכנה, כישוף בשם "דם מורעל" שאמור היה לפעול רק לכמה שניות ורק באזור חדש של המשחק, החל להתפשט לאזורים אחרים. האפקט של התפשטות המגיפה והתנהגות השחקנים נתנו לאפידמיולוגים (אנשים שחוקרים מחלות) אפשרות נדירה לחקור התנהגות אנושית בזמן מגיפה. בסופו של דבר, כדי להחזיר את המצב לקדמותו נאלצה חברת Blizzard Entertainment, שיצרה ומנהלת את המשחק, לא רק לתקן את הבאג אלא גם לעשות אתחול מחדש לעולם הווירטואלי.

 

 (Shutterstock) (Shutterstock)
(Shutterstock)

 

5) ובעתיד? האסטרואיד באנדרואיד, החלונות השבורים, הפינגווין הנוקם או התפוח המורעל – כך יקראו השורדים לבאג שחיסל את מרבית תושבי כדור הארץ. תוכנות (שחלקן באיכות נמוכה) שרצות כמעט בכל מכשיר יחד עם קישוריות מלאה לאינטרנט מהווים קרקע פורייה שעלולה לאפשר לבאג (שלא לדבר על וירוס), אפילו הכי "קטן", להשפיע על מיליארדי בני אדם. מה כל אחד מאיתנו יכול לעשות כדי למנוע את זה? האמת - כלום. זה כנראה המחיר של קידמה טכנולוגית. אתם יודעים מה, לפחות תשטפו ידיים טוב טוב לפני השימוש.

 

אתם מוזמנים לנסות למצוא באגים בבלוג של ניר כץ שנקרא החיים על פי ניר . אה, ויש לו גם תחביב לצלם את כבישי ישראל.  

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים