שתף קטע נבחר

במקום משכנתא: החברים עוזרים לבנות בית

האושפיזין של משפחת ציפורי מחבל אשכול: במקום לשבת בסוכה, מנצלים את החופש ובונים יחד עם החברים בית מגורים - כדי להוזיל עלויות. צפו בתמונות

כולם יודעים שכיום קניית בית זה עסק יקר מאוד: רק אתמול (א') פרסם משרד הבינוי והשיכון דו"ח, לפיו כדי לקנות דירה בישראל יש צורך ב-135 משכורות; ובסוף השבוע פרסמנו את סיפוריהן של לא מעט משפחות שמעדיפות להוזיל עלויות ולהתגורר במגורים אלטרנטיביים כמו אוהל, מכולה או אוטובוס - על פני רכישת דירה מקבלן.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

גם בני משפחת ציפורי, המתגוררים במושב תלמי יוסף שבמועצה האזורית אשכול, ביקשו למצוא אלטרנטיבה. לדבריהם, הם אינם מוכנים להשתעבד למשכנתא "ולהפוך לעבד של הבנק". בני הזוג איתי (35) ומור (27) ציפורי, הורים לילדה בת 3.5 ולילד בן שנה ו-10 חודשים ומצפים לילד שלישי, החליטו להפשיל שרוולים ולבנות את ביתם במו ידיהם. לצורך כך הזעיקו בני משפחה וחברים - והתחילו לצקת את הבטון בעצמם.

 

כיום מתגוררת משפחת ציפורי בקראוון באתר הבנייה במושב, ואיתי, חבריו ובני משפחתו משמשים כפועלים. השבוע, במקום לצאת לטייל ברחבי ישראל בחג ובחול המועד כמו שאר עם ישראל, החליטה משפחת ציפורי שבחג הסוכות הזה היא תעבוד בלי הפסקה.

 

המשפחה והחברים מפשילים שרוולים. הבית בבנייה (צילום: משפחת ציפורי) (צילום: משפחת ציפורי)
המשפחה והחברים מפשילים שרוולים. הבית בבנייה(צילום: משפחת ציפורי)

ציפורי והחברים בפעולה (צילום: משפחת ציפורי) (צילום: משפחת ציפורי)
ציפורי והחברים בפעולה(צילום: משפחת ציפורי)

 

"מה שנהיה מהרעיון של בית - זה פסיכי" 

"קשה לי מאוד להשתעבד לבנק", מסביר איתי ציפורי, "זה פסיכי בעיני מה שנהיה מהרעיון של בית. זה אמור להיות המקום שמשרת אותך, נותן לך הגנה, וזה נהיה מטורף. מה שנדרש מאיתנו היום במדינה הזו כאזרחים, כדי שיהיה לנו בית לגור בו, הוא לא הגיוני בעיני".

 

לדבריו, "הבנקים שנותנים הלוואות די חוגגים עליך. אתה לוקח משכנתא ומחזיר פי 1.5 ממה שלקחת. זה לא הגיוני. אלה כמויות אדירות של כסף. לשמחתי אני יכול, מבחינה טכנית, לבנות את הבית. זה ייקח לי יותר זמן - אבל יחסוך לי המון כסף".

 

ציפורי, סטודנט למינהל ולמדיניות ציבורית במכללת ספיר ומנהל מחוז דרום בתנועת בני המושבים, מנצל כל זמן פנוי לעבודה על הבית. "התחלנו לפני חצי שנה. אני עובד כשיש זמן, ואני מאמין שייקח לנו עוד שנה וחצי עד שנתיים לגמור את הכל בשיטת הבנייה הקלה. אנחנו עובדים בחופשים ובסופי שבוע".

 

את סופי השבוע והחופשים המוקדשים לבנייה מכנה ציפורי "הפנינג". "בכל פעם לפני הפנינג בנייה, אנחנו מפיצים את זה בפייסבוק. כל מי שרוצה לבוא מוזמן לבוא ליומיים-שלושה, ולקבל פנסיון מלא כולל לינה בסלון, בתמורה לעזרה".

 

בחופשת סוכות ציפורי מתעורר ב-6:00 בבוקר ועובד כמעט ברציפות עד 18:00 בערב. "אחר כך מקלחת, ארוחת ערב, קצת ילדים וחוזר חלילה. זה לא אנושי הקושי להשיג כיום בית. זה דבר בסיסי. אנחנו בונים בית קטן, 130 מ"ר, שיתאים לצרכים שלנו", הוא מספר.

 

החברים שמסייעים בבנייה מקבלים "פנסיון מלא" (צילום: משפחת ציפורי) (צילום: משפחת ציפורי)
החברים שמסייעים בבנייה מקבלים "פנסיון מלא"(צילום: משפחת ציפורי)

 (צילום: משפחת ציפורי) (צילום: משפחת ציפורי)
(צילום: משפחת ציפורי)

 

"יש גבול כמה אפשר לשתות את הדם"

טל טביב, תושב רחובות, הגיע בסוף השבוע לסייע למשפחת ציפורי לבנות את בית החלומות שלה. "אני בא בעיקר בחופשים, בפסח ובסוכות, כי כל אחד עסוק. אני חבר של איתי מזה 20 שנה ויודע שתמיד הייתה לו פנטזיה לבנות את הבית שלו. אני מבסוט על זה", הוא מספר.

 

לדבריו, "יש לאיתי את האומץ לעשות את זה - וזו חתיכת משימה. זה אחלה רעיון אם אתה יכול לעמוד בזה - מאז שהתחיל בבנייה, לא ממש הייתה לו שבת חופשית. זו מחויבות והמון זמן. בסוף השבוע הזה עבדנו על הגג, בפעם הקודמת עבדנו על בניית הקירות".

 

"אני הובלתי למקום הזה, אז אני שלמה עם הפרויקט הזה לחלוטין", מוסיפה אשתו של איתי, מור ציפורי. "לא קל לנו, מדגדג לנו לקחת משכנתא ולבקש ממישהו - 'בוא, תסיים עם הבית ונגמור עם זה'. אבל הלכנו על זה מתוך אמונה שלמה שאנחנו יכולים לעשות את זה אחרת, בלי משכנתא".

 

מחירי המגרשים באזור מושב תלמי יוסף, שבו התושבים בונים את הבתים בשיטת "בנה ביתך", נעים סביב 150 אלף שקל, כולל עלויות פיתוח (לא כולל עלויות בנייה), עבור מגרש בשטח של חצי דונם. התושבים אף מקבלים מענק בגובה 90 אלף שקל ממשרד השיכון. באזורים הנחשבים אטרקטיביים יותר, דוגמת מושב עין הבשור, המחירים מאמירים מעלה לכיוון 500 אלף שקל. לשם השוואה, בית מקבלן בסביבה יכול לעלות בין 700 אלף שקל למיליון שקל - תלוי בגודל.

 

בניית הבית של משפחת ציפורי, על פי הערכות גסות של המשפחה, תחסוך לה כ-40% מהצעת קבלן - חיסכון של כ-350 אלף שקל. "אנחנו אוהבים לעשות את הדברים לבד, אוהבים את האתגר ורוצים לומר שיש גבול לכמה אפשר לשתות את הדם. הגיע הזמן שנביא את השינוי במעשים, לא רק במחאות. אם מחירי העראק עלו - שייצרו עראק לבד. ואם אנשים יכולים - שיבנו את הבית שלהם לבד", מסכם ציפורי.

בני הזוג ציפורי והילדים. בונים את בית החלומות (צילום: משפחת ציפורי) (צילום: משפחת ציפורי)
בני הזוג ציפורי והילדים. בונים את בית החלומות(צילום: משפחת ציפורי)

 

 (צילום: משפחת ציפורי) (צילום: משפחת ציפורי)
(צילום: משפחת ציפורי)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משפחת ציפורי
משפחת ציפורי וחברים בפעולה
צילום: משפחת ציפורי
מומלצים