שתף קטע נבחר

מהציור ועד לדוגרי. מה מכין נתניהו הפעם?

רה"מ יישא היום עוד נאום קריטי באו"ם, וידרוש מהעולם שלא להתפתות ל"מתקפת הקסם" האיראנית. בשנים האחרונות שלף כמה גימיקים כדי למשוך את תשומת הלב: מלשון סלנג ועד מפות של אושוויץ. מה יעשה הפעם?

איזה שפן הוא ישלוף הפעם מהכובע? אשתקד הוא הוציא איור של פצצה ושרטט קו אדום, לפני שנתיים קרא לאבו מאזן לדבר דוגרי וב-2010 הציג תרשימים של מחנה ההשמדה אושוויץ. לקראת נאומו היום (יום ג') בעצרת הכללית של האו"ם הנה תזכורת מהנאומים הקודמים של ראש הממשלה בנימין נתניהו בניו-יורק.

 

בספטמבר 2012, באחד מנאומיו החשובים אי פעם, הציג נתניהו באו"ם את הקו האדום נגד פצצה גרעינית של איראן. הוא שלף איור של פצצה עם פתיל, ועליו שלושה שלבים בדרך לנשק הגרעיני. נתניהו, שזכה למחיאות כפיים באולם, אמר כי האיראנים שועטים לעבר פצצה גרעינית וכי עד האביב ב-2013 - או לכל המאוחר עד הקיץ - יהיה בידם די אורניום לפצצה גרעינית, ולכן יש לעצור אותם עד אז. "קו אדום לא מוביל למלחמה, קו אדום מונע מלחמה", אמר אז נתניהו.

 

ראש הממשלה אמר בספטמבר 2012 כי הוא מדבר על הצורך למנוע מאיראן נשק גרעיני כבר 15 שנה. "דיברתי על כך בכהונתי הראשונה, כשסיימתי את כהונתי, כשזה היה באופנה וכשזה לא היה באופנה. אני מדבר על זה עכשיו כיוון שהשעה כבר מאוחרת. מאוחרת מאוד. אני מדבר על כך עכשיו כיוון שלוח הזמנים האיראני אינו מחכה לאף אחד. אני מדבר על כך כיוון שזה חשוב להישרדות של המדינה שלי, לקיומה. זו לא רק זכותי לדבר, זו חובתי לדבר".

 

בנאומו בשנה שעברה השיב נתניהו לטענות נשיא ארה"ב ברק אובמה, שסירב עד כה לבקשתו להציב לאיראן קו אדום ברור. ראש הממשלה אמר: "קו אדום אינו מוביל למלחמה, הוא מונע מלחמה". נתניהו הזכיר את התנהלות העולם מול אדולף היטלר, ואמר כי לו היה העולם מציב קו אדום לצורר הנאצי, ניתן היה למנוע את מלחמת העולם השנייה. ראש הממשלה הדגיש כי המדיניות שהנהיגה ארה"ב מול ברית המועצות לא תצלח במקרה האיראני: "לסובייטים לא היו מחבלים מתאבדים, האיראנים הם ג'יהאדיסטים".

 

לפני שנתיים: אבו מאזן, Let's talk Dugri

בספטמבר 2011 התמקד נאומו של נתניהו בנושא הפלסטיני. אחרי שתקף את הפנייה הפלסטינית לאו"ם בבקשה להכיר במדינה פלסטינית, קרא נתניהו ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לפתוח במשא ומתן באופן מיידי וללא תנאים מוקדמים: "שנינו טסנו לניו יורק, שנינו באותה עיר, למעשה באותו בניין", אמר ראש הממשלה לפני שנתיים, "בוא ניפגש היום, בבניין האו"ם. מי יהיה כאן כדי לעצור אותנו? אם אנחנו באמת רוצים שלום, מה ימנע מאיתנו להיפגש היום ולהתחיל בשיחות השלום? אני מציע שנדבר בפתיחות, let's talk דוגרי".

 

"לא באתי כדי לזכות לתשואות, באתי לכאן לומר את האמת", אמר נתניהו בנאומו, "האמת היא שישראל רוצה שלום, האמת היא שאני רוצה שלום, והאמת היא שבמזרח התיכון בכל עת ובוודאי בימים כאלה חייבים לעגן שלום בביטחון. האמת היא שאי אפשר להשיג שלום דרך החלטות האו"ם אלא רק דרך משא ומתן ישיר בין הצדדים". נתניהו הזכיר את הטרור האיסלאמי ודיבר על "המילים השערורייתיות של נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד בדוכן הזה יום קודם לכן. הוא רמז ש-11 בספטמבר היה קונספירציה אמריקנית. חלקכם יצאתם מן האולם - כולכם הייתם צריכים לצאת מן האולם".

 

שנה לפני כן, בספטמבר 2010, ייצג את ישראל שר החוץ דאז, אביגדור ליברמן. בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם הוא אמר כי למרות התקדמות המגעים הישירים בין ישראל לפלסטינים באותה תקופה והציפייה כי אלה יולידו הסדר בתוך שנה, הוא מעריך כי הדבר אינו בר-ביצוע. "יש להגיע להסכם ביניים ארוך-טווח, משום שהשגת הסכם שלום כולל בשנים הקרובות איננה ריאלית", קבע ליברמן לפני שלוש שנים. "הסכם ארוך-טווח יאפשר לפלסטינים צמיחה כלכלית וחופש תנועה, ויאפשר לדורות חדשים של ישראלים ופלסטינים שלא התחנכו על ערכים של שנאה להשיג שלום מלא בתוך כמה עשורים". 

 

הנאום הראשון של נתניהו באו"ם, ב-1998 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
הנאום הראשון של נתניהו באו"ם, ב-1998(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
 

שר החוץ אמר כי רק תוכניתו המדינית היא שיכולה לבסס הסדר בין הצדדים, שיהיה חייב להתבסס על תוכנית לחילופי שטחים ואוכלוסיות. "לא מדובר בתוכנית להעברת אוכלוסיות, אלא לקביעת הגבולות כך שאלה ישקפו באופן הטוב ביותר את המציאות הדמוגרפית", הבהיר ליברמן. זמן קצר לאחר נאומו של ליברמן, נמסר מלשכת ראש הממשלה כי "נאום ליברמן לא תואם עם נתניהו" וש"נתניהו הוא זה שמנהל את המשא ומתן בשם ישראל".

 

הנאום הראשון: "אני כן רוצה שלום"

בשנת 2009 פתח נתניהו את נאומו באזכור הזכות ההיסטורית של העם היהודי על ארץ ישראל והזכיר את הקשר בין זוועות מלחמת העולם השנייה והקמת האומות המאוחדות. "העם היהודי אינו כובש זר - זו ארץ אבותינו", הוא אמר. הוא הציג את התוכניות המקוריות של בניית מחנות הריכוז אושוויץ-בירקנאו, שקיבל זמן קצר קודם לכן בברלין, ושאל את הנוכחים: "האם התוכניות האלה, של מחנות הריכוז אושוויץ-בירקנאו שבהם נרצחו מיליוני יהודים - הן שקר?"

 

נתניהו פונה לפלסטינים בנאום הבכורה שלו בעצרת האו"ם (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
נתניהו פונה לפלסטינים בנאום הבכורה שלו בעצרת האו"ם(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

מעל דוכן הנואמים באו"ם קרא נתניהו לפני ארבע שנים לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית. "האיום הגדול ביותר על העולם היום, הוא השילוב בין קיצונים דתיים לנשק להשמדה המונית. האתגר הגדול בפני הגוף הזה, האו"ם, הוא למנוע מהדיקטטורים של טהרן לשים יד על הנשק הגרעיני. האם חברי האו"ם יכולים לעמוד באתגר הזה?". בהקשר הפלסטיני, דילג נתניהו מעל כל המשוכות הפוליטיות, והקדיש חלק ניכר מנאומו לתקיפת דו"ח גולדסטון, שבדק את אירועי מבצע עופרת יצוקה. באמצע הנאום נטשה את האולם בהפגנתיות הנציגה הפלסטינית היחידה שישבה בו.

 

הנאום הראשון של נתניהו באו"ם כראש ממשלת ישראל היה בשנת 1998, לאחר שבשנתיים הראשונות לכהונתו נשלח לייצג את ישראל בניו-יורק שר החוץ דאז, דוד לוי. "לעתים קרובות מאשימים אותי שאיני רוצה בשלום", אמר נתניהו לפני 15

שנה בעצרת הכללית, "דבר אינו רחוק יותר מהאמת". הוא קרא: "בואו נבחר בשלום".

 

באותו נאום יצא נתניהו במסר תקיף לפלסטינים: "הצהרה אקראית וחד-צדדית על מדינה פלסטינית תהווה הפרה עקרונית של הסכמי אוסלו". ראש הממשלה הוסיף: "הצהרה כזו תגרום להתמוטטות מוחלטת של התהליך. אני מפציר ברשות הפלסטינית שלא ללכת בדרך זו. פעולות מעין זו יגררו בהכרח תגובות חד-צדדיות מצדנו". נתניהו סיים את נאומו באיחולי "שנה טובה" בעברית. בניגוד לשנים קודמות, לא הייתה נדידה גדולה של משלחות אל מחוץ לאולם בעת נאום הנציג הישראלי. מי שכן יצאו היו חברי משלחות לוב ואיראן.


פורסם לראשונה 30/09/2013 23:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אובמה ונתניהו, אתמול
צילום: AP
מומלצים