שתף קטע נבחר

אף ילד, אף שר: בודדים באזכרה למשה דיין

רגע לפני שעדותו בוועדת אגרנט נחשפת, 24 איש באו לאזכרת שר הביטחון במלחמת יום כיפור. ראש לשכתו לשעבר גינה את "השנאה והשטנה"

בצל חצי הביקורת הנוקבים שהוטחו בו שוב בחודש האחרון במלאות 40 שנים למלחמת יום הכיפורים, התקיימה הערב (יום ג') בבית העלמין בנהלל האזכרה השנתית לשר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, משה דיין. 24 בני אדם השתתפו באזכרה הצנועה, בהם רעייתו השנייה רחל ואחיינו, האלוף במיל' עוזי דיין.

 

40 שנה למלחמה: פרויקט מיוחד ב-ynet

 

מרבית קרובי משפחתו של דיין נעדרו. איש מהנכדים לא בא. בתו, חברת הכנסת לשעבר יעל דיין, עשתה את דרכה לאזכרה אך שבה על עקבותיה מסיבות בריאותיות. עם מיעוט המשתתפים נמנו נציגים שהתחייבו להגיע מתוקף היות האזכרה רשמית: ארבעה נציגי צה"ל, בראשות מפקד הגיס הצפוני אלוף נועם תיבון, לצד ארבעה נציגי משרד הביטחון וארגון גמלאי צה"ל. אף נציג מהכנסת או מהממשלה לא הופיע, וגם לא מהמפלגה שאליה השתייך דיין, העבודה. בעשרים השנים הראשונות וגם אחרי כן הגיעו מאות משתתפים, כולל פוליטיקאים מכהנים, כך העידו קרובים.

אלוף תיבון באזכרה. "דיין עשה חשבון נפש אמיתי" (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
אלוף תיבון באזכרה. "דיין עשה חשבון נפש אמיתי"(צילום: יואב זיתון)

 

שופט העליון אליקים רובינשטיין היה בנוכחים. הוא ליווה את דיין לקראת ועדת אגרנט שחקרה את המחדל - וניקתה את הדרג המדיני. אגב, עדותו בוועדת החקירה הממלכתית  צפויה להיחשף בשבועות הקרובים. רובינשטיין היה צמוד לדיין גם בהמשך כשכיהן דיין כשר החוץ בממשלת בגין. היום הוא הזכיר כי דיין הקדיש כל רגע מכהונתו כשר חוץ, בין 77' ל-79', לקידום השלום עם מצרים.

 

עד לפרסום גרסתו ההיסטורית למחדלי המלחמה, הערב ניסו קרוביו לומר דברים בזכותו. "אם מלחמה שבה סוריה ומצרים מפתיעות אותנו יחד נגמרת בניצחון צבאי שלנו, אז זה סימן שהם לא יכולים עלינו. אי אפשר לקחת את זכויותיו של דיין. המלחמה הזו חיזקה את קיר הברזל של ישראל", אמר אחיינו עוזי, שכיהן כסגן הרמטכ"ל, והקריא באזכרה את תפילת הקדיש בנוסח חלופי.


 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)
 

 

האלוף במיל' מרדכי בראון, שהיה ראש לשכתו של דיין, גינה את "השנאה והשטנה שעלתה נגד דיין לאחרונה. המחדל המודיעיני היה של כולם, גם של הפיקוד העליון ושל העיתונות ולא רק של דיין. ביום השלישי למלחמה דיין אמר לגולדה - הגיע הזמן להפסיק לשקר ולומר את האמת לעם".

 נציג צה"ל האלוף תיבון הוסיף כי "הימים שאחרי המלחמה היו הקשים ביותר בחייו של דיין. עבר עליו צער אחרי שהצליח כמצביא במבצע קדש ובששת הימים. הוא עשה אחרי המלחמה חשבון נפש אמיתי והיה מהמובילים להסכם השלום עם מצרים".

 

דיין נפטר ממחלה קשה באוקטובר 1981, ונטמן לפי בקשתו בבית העלמין האזרחי במושב שבעמק יזרעאל ולא בחלקה צבאית, אך בקבר של חלל צה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
על הקבר, היום בנהלל
צילום: יואב זיתון
מומלצים