שתף קטע נבחר

ברלוסקוני, הסוף? התרגיל נגמר בתבוסה

4 ימים אחרי שהורה לשריו להתפטר מממשלת האחדות בראשות אנריקו לטה, ושעה קלה לפני הצבעת אי אמון בפרלמנט שרבים מאמינים כי נועדה לנקום את הרשעתו בפלילים, נכנע "האיש החזק של איטליה" למורדים במפלגתו והודיע שיתמוך בממשלה. האם הקריירה שלו מחוסלת?

ראש ממשלת איטליה לשעבר והפוליטיקאי החזק ביותר בארץ המגף ב-20 השנים האחרונות, סילביו ברלוסקוני, ספג בצהריים (יום ד') את אחת התבוסות הדרמטיות שלו אי פעם, שבאירופה יש המאמינים כי עשויה גם לסמן את שקיעת הקריירה הפוליטית שלו. שעה קלה לפני הצבעת האי-אמון שבה קיווה ברלוסקוני להפיל את ממשלתו של איש מפלגת השמאל הדמוקרטית אנריקו לטה, נאלץ ברלוסקוני להודיע כי מפלגתו תצביע אמון בממשלה. הודעתו זו באה אחרי הודעת בכירים במפלגתו, "מורדים", כי לא יצביעו בעד הפלת הממשלה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

"איטליה צריכה ממשלה שתוכל לייצר רפורמות מבניות ומוסדיות שלהן זקוקה המדינה כדי לעבור מודרניזציה", אמר ברלוסקוני בהודעה בצהריים, "החלטנו, ללא מאבק פנימי, להצביע אמון בממשלה". אלא שמאבק פנימי - יודעים כולם - היה גם היה. עוד לפני הודעתו של ברלוסקוני היום הסתמן כי עשרות סנאטורים החברים במפלגת "עם החירות" שלו, מפלגת ימין-מרכז, צפויים למרוד בו, לא למלא את הוראותיו ובמקום זאת להצביע בעד הממשלה כדי למנוע את הפלתה. מספרם עמד לפי הערכות על 25 עד 40 סנאטורים.

 

אנריקו לטה. "כנשיאי האיחוד האירופי נצטרך ממשלה יציבה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אנריקו לטה. "כנשיאי האיחוד האירופי נצטרך ממשלה יציבה"(צילום: EPA)

 

רק ביום שבת הורה ברלוסקוני לחמשת שריו החברים בממשלת האחדות להתפטר מתפקידם, לכאורה על רקע התנגדותו למסים הכבדים המוטלים על האיטלקים. אלא שבפועל רבים באיטליה מאמינים כי הייתה זו נקמה של ברלוסקוני על הרשעתו המהדהדת והסופית במשפט שחיתות והיוזמה להרחיק אותו בשל כך מהפרלמנט. ברלוסקוני טוען כל העת כי המשפטים המתנהלים נגדו באיטליה הם קונספירציה שמאלנית שנועדה להפילו.

 

זמן קצר לפני הודעת ברלוסקוני הזהיר בסנאט ראש ממשלת איטליה, אנריקו לטה, כי המדינה עלולה להישאר ללא ממשלה יציבה אם יפסיד בהצבעת האי-אמון שאליה הוביל ברלוסקוני את הפרלמנט. "איטליה ניצבת בפני סיכון שעלול להיות קטלני ובלתי הפיך. הימנעות מהסיכון הזה תלויה בבחירות שנעשה בבית הזה. היא תלויה ב'כן' ו'לא'", אמר לטה. עבור לטה, שהמפלגה הדמוקרטית (PD) מהמרכז-שמאל שממנה הוא בא מחזיקה ברוב גדול בבית התחתון, ההצבעה בסנאט בן 315 המושבים הייתה מכרעת. הוא יכל להסתמך על 138 קולות לפחות ממפלגתו וממפלגות המרכז, אולם כדי להיות בטוח בניצחונו ובשרידות ממשלתו היה לו צורך ב-20 קולות נוספים לפחות.

 

הסוף של ברלוסקוני?

טלטלה פוליטית באיטליה עלולה הייתה להשפיע באופן חמור על יציבותה של כלכלת האיחוד האירופי ולפיכך גם על כלכלת העולם. רק לפני שנתיים נחלצה איטליה בעור שיניה ממשבר כלכלי קשה, הרבה הודות לצעדי הצנע שהנהיג ראש הממשלה הטכנוקרט מריו מונטי שהחליף את ברלוסקוני בתפקיד. אלא שאשתקד הסיר ברלוסקוני את תמיכת מפלגתו בממשלת מונטי וכתוצאה מכך נערכו בפברואר האחרון בחירות חדשות, שבהן הושג שוויון כמעט מוחלט בין הגוש של ברלוסקוני - שקם מהקרשים והשיג תמיכה גדולה מהבוחרים באיטליה - לבין גוש המרכז-שמאל.

 

ברלוסקוני. בעיתון שלו הכתירו את מי שסומן כיורשו לבוגד (צילום: AP) (צילום: AP)
ברלוסקוני. בעיתון שלו הכתירו את מי שסומן כיורשו לבוגד(צילום: AP)

 

רק אחרי שבועות ארוכים, בפשרה בין שני הצדדים בהובלת הנשיא ג'ורג'ו נפוליטנו, הוקמה ממשלת האחדות בראשות איש השמאל אנריקו לטה, שמנעה את שיתוק מערכות השלטון באיטליה והבטיחה להמשיך לקדם את הרפורמות שהאיחוד האירופי תבע ממנה לבצע. כעת ערעור היציבות באיטליה עלול היה לגרום למדינה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, להיכנס שוב לסחרור כלכלי. בשעות האחרונות הגיבו השווקים באופן חיובי לסימנים לכך ש"מורדים" בגוש המרכז-ימין יבטיחו את הישרדות ממשלת איטליה ויאפשרו להימנע מהליכה לבחירות חדשות.

 

המרד בתוך מפלגתו של ברלוסקוני מסמן רגע שהוא בבחינת "קו פרשת המים" עבור ברלוסקוני בן ה-77, שהיה במשך שני עשורים המנהיג הבלתי מעורער של המרכז-ימין באיטליה. הוא פותח פרק חדש בתולדות הפוליטיקה האיטלקית, שאת תוצאותיו קשה מאוד לחזות. אנג'לינו

אלפנו בן ה-42, מזכיר מפלגת ה-PDL של ברלוסקוני שנתפש בעבר כיורשו, יצא נגד הפטרון שלו וקרא לחברי המפלגה לתמוך בממשלת לטה, שממנה הוא עצמו התפטר ביום שבת האחרון. בעיתון "איל ג'ורנלה" של משפחת ברלוסקוני התנוססה לאחר מכן הכותרת: "אלפנו בוגד".

 

בסקר דעת קהל של מכון Ipsos שנערך אתמול התברר כי 61% ממצביעי מפלגתו של ברלוסקוני חשים שהמפלגה צריכה לתמוך בממשלתו של לטה, ו-51% סבורים כי עליה לבחור מנהיג חדש שייקח את המושכות מברלוסקוני ויזרים דם חדש למפלגה. כך או כך, גם אם ממשלתו של לטה תשרוד בהצבעה כלל לא בטוח שהיא תוכל לקדם את הרפורמות העמוקות, המסים הכואבים וצעדי התקציב הנחוצים, שנדרשים ממנה כדי לשים קץ לעשור של קיפאון כלכלי, ולקצץ את החוב הציבורי שלה, ששוויו 2.7 טריליון אירו.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 02/10/2013 13:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צרות מבית. ברלוסקוני
צילום: AP
מומלצים