שתף קטע נבחר

פיצוי למורה שהתנגד להנחלת "מורשת רבין"

המורה ישראל שירן טען לפני 13 שנה כי יש להפריד במערכת החינוך בין יום הזיכרון לראש הממשלה המנוח לבין מורשתו "השנויה במחלוקת". משרד החינוך השעה אותו וניהל מולו מאבקים ממושכים. המורה תבע את המשרד ובית המשפט קבע לו פיצויים חלקיים בסך 450 אלף שקל

משרד החינוך ישלם 450 אלף שקל למורה שניזוק מהשעיה מהמוסד שבו לימד לאחר שמתח לפני 13 שנה ביקורת על הנחלת מורשתו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין במערכת החינוך. במשרד החינוך התרעמו על פרסום המכתב, הורו על השעיית המורה, ישראל שירן, וניהלו מולו מאבק ממושך. היום (ה') קבע בית המשפט המחוזי בירושלים שיש לפצותו בסכום ניכר.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

האונס שלא היה: "הצעירה פצעה את עצמה"

מחאת המורים: "בלי היסטוריה אין עתיד"

 

במכתב שהופנה לאנשי חינוך קרא להם שירן להביע מחאה בפני ראש הממשלה דאז ושר החינוך דאז על לימוד מורשתו של רבין בבתי הספר. שירן טען כי יש להפריד בין יום הזיכרון לבין העיסוק במורשת השנויה במחלוקת לטעמו של רבין, וגינה חד-משמעית את הרצח. בעקבות המכתב, שירן הושעה מעבודתו כמדריך תוכניות לימודים בנושא יהדות. בשלב מסוים הוא הוחזר לעבודתו אך נאבק במערכת פעם אחר כדי לזכות במעמדו הישן, שקדם להשעיה.

 

לאורך הדרך זכה שירן בכמה הכרעות בבתי משפט, אולם הוא נאלץ להתמודד שוב ושום עם קשיים שמשרד החינוך הערים. ב-2009 הוא החליט להגיש תביעת נזיקין נגד משרד החינוך בסך 2.8 מיליון שקלים והיום הורה כאמור בית המשפט המחוזי לפצות אותו ב-450 אלף שקל.

 

המורה טען בכתב התביעה כי מאז שהמכתב ששלח התפרסם בפומבי, משרד החינוך פעל כדי להכשילו ואף לא אפשר לו ללמד בבית הספר "מוריה ברקאי" בחיפה, זאת אף על פי שהורי התלמידים שכרו את שירותיו של המורה במסגרת עמותה שניהלו.

 

כבר בשנת 2001 תבע שירן את משרד החינוך וטען כי השעייתו נעשתה שלא כדין. התביעה אז התקבלה חלקית והוא פוצה בעשרות אלפי שקלים. ב-2007 החתימו ההורים את שירן על חוזה חדש, אולם במשרד החינוך הודיעו אז להורים שאין בסמכותם להעסיק אדם על דעת עצמם וכי נוכח התנהלות המורה, אין המשרד מאשר את ההעסקה.

 

בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה שאליו פנה אז שירן, קבע כי ההורים לא פעלו כשורה, אך מנגד ציין כי על משרד החינוך היה להעניק לשירן את זכות השימוע. ועדה שערכה את השימוע הנוסף ציינה כי נמחל לשירן על המכתב הנוגע למורשת רבין, אך קבעה כי הוא אינו בעל השכלה פדגוגית מתאימה לתפקיד, שאותו כבר מילא בעבר.

 

"אין בסיס לטענה" 

המורה וההורים התנגדו לפסיקת הוועדה וב-2008 הגישו תביעה נוספת בנושא לבית המשפט המחוזי בירושלים. נשיא בית המשפט דאז, השופט דוד חשין, ביטל את החלטת משרד החינוך והדגיש כי אין בסיס לטענה ששירן מנוע מלכהן בתפקיד בגלל היעדר השכלה מתאימה ושהסיבה האמיתית להחלטה היא "פרשת מכתב רבין".

 

בהתאם להחלטת בית המשפט המחוזי, חתמו ההורים עם שירן ב-2009 על הסכם העסקה חדש, אולם משרד החינוך שב והערים קשיים וטען כי הוא מחויב להעסיק את המורה יומיים בשבוע בלבד ושהוא לא יוכל לשמש כמורה ישיר, אלא רק ללמד לצד מורה שנמצא בכיתה. ההחלטה הביאה לכך שהעסקתו של שירן הופסקה שוב.

 

בעקבות כך הגיש שירן את התביעה שפסיקתה התקבלה היום וטען שמשרד החינוך פעל נגדו לאורך כל הדרך משיקולים פסולים, בתחילה בשל המכתב ולאחר מכן מתוך נקמנות שנבעה מההליכים המשפטיים שבהם נקט.

 

השופט אריה רומנוב קיבל את טענותיו של שירן לגבי שנת 2008 וביסס את החלטתו על פסיקת השופט חשין, שקבע כי "מכתב רבין" היה המניע האמיתי שאותו ניסה משרד החינוך להסתיר תוך מתן הסברים אחרים.

 

"התובע 'העז' לנקוט צעדים משפטיים" 

לעניין העסקתו המצומצמת של המורה ב-2009, קבע השופט אחריות

חלקית של משרד החינוך וציין כי לצד שיקולים ענייניים היו גם שיקולים פסולים, "שעיקרם התרעומת שהייתה למשרד החינוך על כך שהתובע 'העז' לנקוט נגדו בהליכים משפטיים, כמו גם למשקעים שהיו לאנשי משרד החינוך כתוצאה מההתדיינות וההתנצחות בינם לבין התובע לאורך השנים". הפיצוי למורה ניתן על הפסד השתכרות ועוגמת נפש.

 

שירן מסר בתגובה להחלטה כי הוא "שמח על עצם פסק הדין, אך לא ראוי שהתנהגות ומניעים של אנשים בכירים במערכת החינוך יהיו זרים כפי גם שקבע בית המשפט. פסק הדין מצטרף לפסיקות שמראות שצריך לעשות הפרדה בין יצחק רבין המנוח והרצח הנורא, לבין דרכו ומורשתו שהינם שנויות במחלוקת. אסור שאנשים יתנהלו בצל חשש ממשטר כזה או אחר ופגיעה בחופש הביטוי".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב סער, לע"מ
יצחק רבין ז"ל
צילום: יעקב סער, לע"מ
"שמח על עצם פסיקת הדין". ישראל שירן
מומלצים