שתף קטע נבחר

"החלקיק האלוהי" קטף את פרס נובל לפיזיקה

פרס נובל בפיזיקה הוענק למדענים פיטר היגס מבריטניה ופרנסואה אנגלר מבלגיה שהגו את תיאוריית ה"החלקיק האלוהי". החלקיק, בוזון היגס, נחשב אבן פינה חסרה בעולם הפיזיקה ויכול להסביר מדוע לחומר יש מסה

המכון האקדמי למדעים בשבדיה הכריז היום (יום ג') כי פיטר היגס מבריטניה ופרנסואה אנגלר מבלגיה הם הזוכים בפרס נובל לפיזיקה לשנת 2013 על תיאוריית "החלקיק האלוהי". החלקיק התת אטומי, בוזון היגס, נחשב אבן פינה חסרה בעולם הפיזיקה, ויכול להסביר מדוע לחומר יש מסה.

 

עוד על פרס נובל 2013 ב-ynet:

גיבורה בת 16: מללה מועמדת לנובל לשלום

אכזבה: הישראלים לא זכו בפרס נובל

היגס מציץ מבעד לווילון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היגס מציץ מבעד לווילון(צילום: רויטרס)

היגס ואנגלר אחרי ההכרזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היגס ואנגלר אחרי ההכרזה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שני המדענים היו המובילים בהערכות לקבלת הפרס היוקרתי הטומן גם פרס כספי העומד על 1.25 מיליון דולר לאחר שהעבודה התיאורטית שלהם אוששה על ידי החוקרים במתקן המחקר CERN. "התיאוריה שזכתה היא חלק מרכזי במודל הסטנדרטי בפיזיקה המתאר את האופן שבו העולם בנוי", כך נאמר בהכרזה של המכון האקדמי למדעים בשבדיה. 

 

"לפי המודל הסטנדרטי, כל דבר, החל מפרחים לבני אדם ועד כוכבים, מכיל כמה

 אבני בניין: חלקיקי מסה". צוואתו של המיליונר השבדי, אלפרד נובל, מגביל את הפרס לשלושה בני אדם. עם זאת, שישה מדענים פרסמו מאמרים ב-1964 ואלפים עבדו כדי למצוא את בוזון היגס.

 

פרס הנובל בפיזיקה הוא השני שהוענק השנה. אתמול הוענק פרס נובל ברפואה לג'יימס רותמן מאוניברסיטת ייל, רנדי שקמן מאוניברסיטת קליפורניה ותומס דוהדוף מאוניברסיטת סטנפורד, על תגליתם כיצד מתנהלת תעבורת החומרים בתא פנימה והחוצה. תגלית זו קשורה כמעט בכל מחלה אפשרית, ותאפשר להבין טוב יותר את התנועה בתוך התא, ובכך אולי למנוע את היווצרותן והחמרתן של מחלות שונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היגס ואנגלר, זוכי פרס נובל
צילום: רויטרס
מומלצים