שתף קטע נבחר

מחפשים עבודה בטוחה? תלמדו הנדסה

למרות הודעות על קיצוצי עובדים בחברות גדולות, שוק התעסוקה בהיי-טק ובביו-טק ממשיך לצמוח, עם עלייה משמעותית בדרישה למהנדסים. מה היו התחומים המבוקשים ביותר, האם יש מספיק משרות לכל בוגרי הפקולטות להנדסה ומה פוטנציאל ההשתכרות בתחום? לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית - כנסו וגלו אם לתחום שבחרתם יש ביקוש בחוץ

השנה החדשה של עובדי ההיי-טק הישראלים החלה ברגל שמאל: יצרנית השבבים האמריקנית קוואלקום הודיעה 100 עובדים בזרוע הישראלית שלה; חברת HP הודיעה כי תקצץ עד 30 אלף עובדים ברחבי העולם, בניסיון לשפר את רווחיה הרבעוניים - וחברות רבות נוספות נאלצות לקצץ במצבת העובדים שלהן. אז מה יש כיום לעולם ההיי-טק הישראלי להציע לאלפי בוגרי הפקולטות להנדסה ומדעים מדויקים?

 

 

על פי נתוני חברת אתוסיה, העוסקת בהשמה להיי-טק - השנה החולפת התאפיינה בהמשך צמיחת שוק התעסוקה בהיי-טק ובביו-טק, עם גידול משמעותי בדרישה למהנדסים. במקביל - רמות השכר צמחו על פי נתוני החברה, בכ-6% לרוחב כל התעשייה, בהשוואה לתקופה המקבילה בתשע"ד. 

 

טווחי שכר בתפקידים נבחרים בהיי-טק בשנת תשע"ה (נתוני חברת אתוסיה): 


 

רון שטרן, סמנכ"ל לקוחות בחברת ההשמה להיי-טק, אתוסיה, מציין כי עיקר הביקוש בשוק ההיי-טק השנה היה לבוגרי תוכניות מדעי המחשב והנדסת תוכנה, בעיקר מהאוניברסיטאות המובילות. במקביל, התחזק הביקוש לבוגרי לימודי מתמטיקה, פיזיקה ומדעים מדויקים, להשתלבות בתפקידי מחקר ופיתוח. "לעתים, עקב מחסור במהנדסים בוגרי אוניברסיטאות, יפתחו בפני בוגרי המדעים המדויקים דלתות, שבשנים הקודמות היו סגורות בפניהם", הוא מסביר.

 

השכר המוצע לאותם בוגרים, גבוה מזה שמוצע לבוגרי מוסדות אקדמיים אחרים או מכללות. עם זאת שטרן מוסיף, כי חברות סטארט-אפ בתחילת דרכן, שמות פחות דגש על הרקע האקדמי של המועמדים ויותר על הניסיון המעשי שלהם ועל הוורסטיליות שלהם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עינת חצבני, מנהלת יחידת ההשמה וייעוץ קריירה באפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב, מציינת כי "הביקוש הגבוה ביותר כיום הוא לבוגרי הנדסת תוכנה ומדעי המחשב, לתפקידי פיתוח, אבל יש ביקוש גם לעובדים בתפקידים מסביב לליבת הפיתוח, למשל לבוגרי תעשיה וניהול עם התמחות במערכות מידע, למנהלי פרויקטים או למהנדסי חשמל. תחומים חזקים נוספים קשורים לתעשיות מתפתחות, למשל מדפסות תלת מימד או מכשור רפואי".

 

המקצועות הנדרשים

על פי בדיקת אתוסיה, התחומים שבהם נרשמו הביקושים הערים ביותר לעובדים היו סייבר, Big Data IOT (אינטרנט של הדברים) ו-FinTech (טכנולוגיות פיננסיות). גם תחום התקשורת, שספג גלי פיטורים גדולים וירידה בכמות הגיוסים, שב להראות נתונים חיובים, בעיקר בשל האצת הגיוס בחברות העוסקות בפיתוח תשתיות חדשניות בתחום ה-Networking, ה-Storage וה-Data Centers. תחום החומרה לעומת זאת, ממשיך להיחלש בביקושים ובשכר.

 

גידול בביקוש לתפקידי פיתוח נבחרים בתשע"ה:


בתחום התוכנה, הטכנולוגיות המבוקשות ביותר בגיוס אנשי פיתוח ותמיכה נשארו C, JAVA, PHP, Python ו- C++. לצד זאת, בולט גידול של בדרישה למפתחי מובייל ולמהנדסי RT Embedded. תפקיד נוסף שזכה לביקושים ערים ואינו נחשב כתפקיד פיתוח תוכנה קלאסי הוא DevOps. "זהו תפקיד חדש יחסית ומבוקש, המהווה פונקציה חשובה כגורם מקשר בין תחום המחקר והפיתוח לממשקים האחרים בארגון", מסביר שטרן.

 

לעומת זאת, מהנדסי חומרה המתמחים בפיתוח כרטיסים, סבלו מהקפאה בשכר ומירידה של 20% בהיצע המשרות. "תחום החומרה נחלש מאוד בשנתיים האחרונות", מסביר שטרן, שמזכיר לצד הודעתה של חברת קוואלקום השבוע, את הפיטורים בחברת סרגון ופיטורי עובדים מחברת מיקרון לאחר שזו נרכשה על ידי אינטל. "ענקיות החומרה עברו למזרח הרחוק, בעיקר לטאיוואן, בשל המחסור במומחים בארץ, לצד עלויות הייצור הגבוהות; בארץ משלמים 16-17 אלף שקל לאיש חומרה בוגר אוניברסיטה, ולעובד מנוסה - מעל 35 אלף שקל לחודש, אז משתלם יותר לגייס מהנדסים מחו"ל".

 

יותר משרות מעובדים

בדיקה שערכו באתר הדרושים AllJobs העלתה כי כמות מחפשי העבודה בהיי-טק זינקה בשנתיים האחרונות. בתוך כך, כמות מחפשי העבודה בתפקידי פיתוח תוכנה, הכפילה את עצמה - אבל היצע המשרות נותר כמעט ללא שינוי. תחומים שכן רשמו עליות בביקוש לעובדים בקיץ האחרון לעומת קיץ 2013, הם ממשק-לקוח (UI, UX), שטיפסו ב-26% וכן מהנדסי מערכת, שעלו ב-26%. מנגד, בתפקידי בדיקת תוכנה נרשמה ירידות בהיצע המשרות. 

 

ביקוש למשרות מצד מחפשי העבודה (נתוני אתר AllJobs)

היצע משרות בהיי-טק המחפשות עובדים

 

היצע משרות (נתוני אתר AllJobs)

ביקוש למשרות מצד מחפשי העבודה

 

עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר של AllJobs, מציינת כי יש עדין כמות גדולה בהרבה של משרות המשוועות לידיים עובדות, לעומת עובדים שיכולים לאייש אותן. "הביקושים למשרות בענף מצד מחפשי העבודה עלו באופן ניכר בשנתיים האחרונות, במקביל למדד די יציב מבחינת היצע המשרות, אבל מבחינה מספרית יש עדין כמות רבה יותר של משרות שמוצעות, מאשר של מבקשי עבודה".

 

נתוני חברת עוקץ מערכת - העוסקת באספקת פתרונות בתחום כוח האדם והנוכחות, מאששים את המשכורות הגבוהות בענף, כאשר  בראש הרשימה ממוקמים מהנדסי מערכת, שמרוויחים שכר של 19-29 אלף. בתפקידי פיתוח, השכר נע בין 16-24 אלף לעובדים עם פחות מ-5 שנות ניסיון, וכשהממוצע עומד על 11 אלף.

 


שכר מהנדסים - הייטק (נתוני עוקץ מערכות)

שכר מהנדסים בהיי-טק - עד 5 שנות ניסיון (נתוני עוקץ מערכות)
תפקיד טווחי שכר שכר ממוצע
פיתוח 16-24 אלף שקל 19,5 אלף שקל
בדיקות תוכנה 8-16 אלף שקל 11 אלף שקל
מהנדס מערכת 19-29 אלף שקל 21 אלף שקל
מהנדס תהליך 12-17 אלף שקל 14.5 אלף שקל
תפקידי ממשק לקוח 13-17 אלף שקל 14.7 אלף שקל

 

הבדיקה נערכה באמצעות בחינת תלושי שכר של 380 מהנדסים המועסקים ב-174 חברות ועסקים בתחום ההיי-טק. עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברה, מציין כי קיימים משמעותיים בין הבוגרים הטריים שאינם מחזיקים בניסיון, לעומת עובדים בעלי ותק של שנתיים ומעלה, שנהנים משכר גבוה בכ-20%-30%. "התקוות של בוגרי לימודים טריים לקבל שכר גבוה במיוחד, מתנפצות בדרך כלל, לאחר שהם מבינים כי הדרך לקבלת השכר הגבוה מצריכה לרוב שנות ותק נוספות", הוא אומר.

 

משרות בתחומי הנדסה

לכל מי ששוקל או שוקלת ללמוד מקצוע בתחום - או שסיימו זה עתה את לימודיהם ומתחילים במרוץ אחר המשרד הראשונה בתחום - חצבני ממליצה לבצע בשלב הראשון ניתוח של העיסוקים והתפקידים בתחום. "עולם ההנדסה והמקצועות הטכנולוגיים הוא בעל מאפיינים ייחודיים, עם רשימה הולכת וגדלה של מקצועות ועימה גם דרישות המעסיקים", היא מסבירה.

 

"ניתוח העיסוקים בשוק חשוב על מנת לדעת מה מגוון התפקידים הקיימים והדרישות המצופות מהמועמדים לעבודה", היא מוסיפה. "בנוסף יש לבחון את החברות מבחינת תרבות ארגונית, דוגמת פעילות החברה ביחס לשוק מקומי או גלובלי, מידת המורכבות הטכנולוגית של המוצרים בפיתוח ומספר העובדים בארגון". בסיועה של חצבני, פילחנו את התפקידים העיקריים אותם ניתן למצוא כיום בשוק ההנדסה: 

 

  • פיתוח: עיקר הדרישה בתחום זה תתמקד ביכולת תכנות גבוהה והתמחות ספציפית באחד מתחומי המשנה: פיתוח ליבה, פיתוח לאחר בדיקות, פיתוח שמטרתו התאמת המוצר לצורכי הלקוח ועוד.

 

  • בדיקות תוכנה: מעסיקים בתחום מחפשים עובדים בעלי אופי שמסוגל לעמוד מול אנשי הפיתוח, לבקר את תוצרתם ולקבוע כי צריך לחזור ולפתח מההתחלה. מלבד ידע מקצועי - רצוי לפנות למשרות אלה אם אתם אנשים שיודעים לחשוב בצורה שיטתית ויסודית.

 

  • הנדסת מערכת והעברה מפיתוח לייצור: אלה תפקידי ה"קמב"ץ" של כל מערכת, בעלי אופי רוחבי מערכתי ולרוב מאופיינים בעבודה מול ממשקים רבים בארגון, עבודה עם ספקים ויכולת תקשורתית גבוהה.

 

  • הנדסת תהליך והנדסת תחזוקה: אנשי ביצוע, שמסוגלים להיות הסמכות המקצועית מול עובדי הייצור ובעלי יכולת הבנה של ייעול תהליכים. לצד זאת נדרשת הבנה של ניהול התהליך ועבודה מרובת ממשקים: ספקים, אנשי המערכת ועבודת שטח.

 

  • תפקידי ממשק לקוח: תחום זה כולל משרות של הנדסת מכירות, תמיכה, הנדסת אפליקציה, יישום, ניתוח מערכות ועוד. עיקר הדגש של המעסיקים בתחום זה, הוא על שילוב יכולות בינאישיות גבוהות, ייצוגיות, תפיסה שירותית ויכולת ללמוד אפליקציות וגישה טכנית מעולה. גם יכולות הדרכה מסייעות מאוד, לצד עצמאות ומסוגלות לעמוד בין הלקוח לבין גורמים פנים ארגוניים.

 

היכן מסתתרות המשרות?

חצבני מציינת כי סטודנטים נוהגים לשלוח קורות חיים למשרות המתפרסמות באתרי האינטרנט לחיפוש עבודה או לחברות השמה. "70% מהמשרות לסטודנטים בהנדסה אינן מגיעות כלל לפרסום", היא מסבירה. אז כיצד אפשר לצוד את המשרות הפנויות? בנוסף לדרכים מסורתיות של השתתפות בירידי התעסוקה במוסד האקדמי, פנייה לחברות השמה טכנולוגיות וחיפוש באתרים ועיתונים רלוונטיים - חצבני הציגה מספר אפשרויות נוספות שיסייעו בחיפוש:

 

  • רשתות חברתיות - בתחום זה חלה פריחה בשנים האחרונות, שכן עלות איתור מועמד בדרך זו נמוכה במיוחד. יש לפתוח בהקדם פרופיל בלינקדאין - הרשת החברתית המובילה לניהול קשרים אישיים. סטודנטים סבורים כי הרשת מיועדת לבעלי ניסיון אך מדובר בטעות חמורה - בעת כתיבת שורות אלה ניתן למצוא בלינקדאין מעל ל-50 משרות סטודנט בחברות המובילות.

 

  • חבר מביא חבר - המעסיקים מבינים שפרסום משרה באינטרנט יוביל ל"הפצצה" של קורות חיים, כך שמתבקש לשאול את העובדים מי מכיר סטודנט שיוכל להצטרף לצוות. התשובה ברוב המקרים היא שכולם מכירים אחד כזה וכך באמת נתפסות מרבית המשרות. על כן יש חשיבות גבוהה לבניית נטוורקינג, בין היתר באמצעות השתתפות בכנסים מקצועיים והגדלת מעגל המכרים.

 

  • פניות יזומות לחברה - חשבתם לבצע פנייה יזומה לחברה? רעיון טוב, אלא שעבור רובנו ההכרות עם חברות מוגבל לעד 30-20 חברות שאנו מכירים. בישראל קיימות כ-5,000 חברות רק בתחומי התכנון והפיתוח, כ-500 בתחומי המדיקל, כ-500 נוספות בתחומי אפליקציות מובייל, 192 חברות בתחומי האנרגיה ועוד. קיימים מאגרי מידע חינמיים שמספקים מידע בנושא ושמאפשרים לבדוק את הפוטנציאל לגיוס בחברות אלה.

 

  • פרסום בהכוון תעסוקתי של מוסדות אקדמיים ומכללות - ברוב המוסדות האקדמיים קיימות יחידות להכוון תעסוקתי, שמנהלות סל משרות עבור הסטודנטים. אל תחכו לשנה האחרונה על מנת להשתמש בשירותים אלה - הרוב המכריע של המשרות מגיע מתוך קשרי המוסד עם הבוגרים, עם אנשי גיוס ופונקציות אחרות בארגון, שישמחו להיות אלה שיפתחו עבורכם את הדלת הראשונה בתחום.

פורסם לראשונה 26/09/2015 17:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: חזי רגב
רון שטרן
צילום: חזי רגב
צילום: שמרית אסף
עינב בוימפלד
צילום: שמרית אסף
מומלצים