שתף קטע נבחר

הלילה: ליקוי ירח צל-חלקי בשמי ישראל

בליקוי מסוג זה, רק חלק מקרני השמש נמנע מפני הירח, ולכן רק בשיא הליקוי תיראה ירידה קלה באור הירח. באיזו שעה יגיע השיא? כל ההסברים בפנים

הלילה, בין שישי לשבת, ייראה בישראל ליקוי ירח צל-חלקי (פנאומברה). בליקוי מסוג זה, בכל שלב משלבי הליקוי, רק חלק מקרני השמש נמנע מפני הירח, ולכן קשה להבחין בירידה כלשהי באורו של הירח למעט ירידה קלה בשיא הליקוי.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

הסיבה היא שבליקוי מעין זה הירח אינו נכנס לחרוט הצל המלא ולכן הירידה באורו לא תהיה משמעותית ויהי קשה להבחין בה בעין, למעט הצללה קלה בחלקו הדרומי של הירח בסביבות שיא הליקוי. הליקוי יחל לקראת חצות ב-19 באוקטובר ושיאו יהיה בשעה 2:50 לאחר חצות.

 

הירח מקבל את אורו מהשמש. כאשר הירח במילואו, כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש. אולם, כדי שיתרחש ליקוי, שלושת הגופים צריכים להימצא על אותו המישור. על פי רוב, בעת שהירח מלא הוא מצוי מעל או מתחת למישור שבו כדור הארץ סובב סביב השמש.

 

מתי חל ליקוי?

 

כל הגופים במערכת השמש מקבלים את אורם מהשמש. כאשר הירח נכנס לצלו של כדור הארץ, חל ליקוי. צלו של כדור הארץ נחלק לשני חלקים:

 

הצל המלא - אזור שבו נמנע כל אורה של השמש. צורתו של הצל היא חרוט שבסיסו בכדור הארץ והוא נמשך ממנו והלאה בניגוד לכיוון השמש. עבור מי שמצוי באיזור הצל המלא, כל השמש תוסתר על ידי כדור הארץ.

 

הצל החלקי - אזור סביב חרוט הצל המלא, שבו רק חלק מקרני השמש מוסתרות. ככל שאנו קרבים לשולי הצל החלקי, יותר קרני שמש מצליחות לחדור אליו. עבור מי שמצוי באזור הצל החלקי, רק חלק מהשמש יוסתר על ידי כדור הארץ. בליקוי הנוכחי הירח יעבור רק באזור הצל החלקי.

 

כאמור, הליקוי יהיה ליקוי צל חלקי ובשיאו 0.765 מקוטר הירח יהיה בתוך איזור הצל החלקי. אז, בשעה 02:50 אחר חצות, יהיה שיא הליקוי וזו תהיה הנקודה שבה הירח יהיה קרוב ביותר לחרוט הצל המלא. במילים אחרות - בשלב זה, עבור צופה דמיוני המצוי סמוך לשולים הדרומיים של הירח, חלק גדול מפני השמש יוסתר מכדור הארץ. אז יהיה אפשר לראות מעין הצללה של האזור הדרומי של הירח.

 

בשיא הליקוי, הירח יהיה מרוחק 0.272 קוטרי ירח משפת חרוט הצל המלא ובמרחק של 380 אלף ק"מ מכדור הארץ.

 

הליקוי ייראה מכל הארץ ולמעשה מכל נקודה בחציו של כדור הארץ שבו הירח נראה מעל האופק בעת הליקוי. אלו הם זמני הליקוי:

מגע ראשון (הירח נכנס לחרוט הצל החלקי. נקודת צל חלקי ראשונה בצדו הצפון מערבי של הירח) - 00:50:38

שיא הליקוי - 02:50:18

מגע אחרון (הירח יוצא מחרוט הצל החלקי) - 04:49:50

 

כאמור, קשה מאוד עד בלתי אפשרי להבחין בשלבי ההתחלה והסוף של הליקוי, למעט סביב השיא. אין צורך בשום אמצעי עזר לראות את הליקוי, אפשר בהחלט להשתמש במשקפת או בטלסקופ קטן, אז אפשר יהיה להבחין טוב יותר בהצללה. לתיאור גרפי של היראות הליקוי מישראל לחצו כאן.

 

כיוון שהליקוי הוא ליקוי צל-חלקי, לא יתקיימו תצפיות בו ממצפי הכוכבים הציבוריים בישראל. ליקוי הירח הבא שייראה מישראל יהיה ליקוי מלא,

ב-28 בספטמבר 2015, שייראה ברוב שלביו. שבועיים לאחר הליקוי הנוכחי, ב-3 בנובמבר בעת מולד הירח, הירח לא יספיק להתרחק מהמישור שבו כדור הארץ סובב את השמש ואז יתרחש ליקוי חמה מלא שייראה באפריקה כאשר בישראל ייראה ליקוי חמה חלקי.

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת, אירועים אסטרונומיים נוספים ולוח שנה אסטרונומי לשנת 2013 ראו את לוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
את הליקוי נראה, במידת מה, רק בשיאו
צילום: AFP
מומלצים