שתף קטע נבחר

ארה"ב: יכולות הריגול אדירות, מגבילים אותן

מדינות אירופה הזועמות דורשות הסכם למניעת ריגול והיועצת של אובמה מנסה להסביר: יש לנו אפשרויות בלי אח ורע, אבל הנשיא הנחה לבחון מחדש את המעקב גם אחרי בעלות ברית. "לא מאזינים לכל שיחה או קוראים כל מייל", כתבה. בגרמניה דווח שהציתות נעשה מהשגרירות בברלין

ארצות הברית מודה שנוצרו "אתגרים משמעותיים" ביחסים עם ידידותיה מעבר לים, בזמן שצל פרשת הציתותים למנהיגי העולם ממשיך לרחף מעל האוקיינוס שבין אירופה לוושינגטון חרף ההרגעות מכיוון הבית הלבן. "אנחנו יכולים לעשות הרבה יותר - אבל מגבילים את עצמנו", הסבירה העוזרת הקרובה לנשיא אובמה לענייני מלחמה בטרור וביטחון פנים.

 

עוד בעולם:

 

"בחודשים האחרונים, סדרת חשיפות לא מורשות של מידע מסווג הובילה לביקורת על פעילות המודיעין שלנו", כתבה העוזרת, ליסה מונקו, בטור בעיתון "יו.אס.איי טודיי". "הגילויים הללו הובילו לאתגרים משמעותיים ביחסינו עם כמה מהפרטנרים הקרובים ביותר שלנו בעולם".

 

השבוע נרשם מתח שיא ביחסי גרמניה וארה"ב, עם קבלת המידע ולפיו ייתכן שארה"ב צותתה לטלפון האישי של הקנצלרית אנגלה מרקל. לפי דיווח בגרמניה, הציתות נעשה משגרירות ארה"ב בברלין. לציתות אחראי "שירות האיסוף המיוחד" (SCS), הנתון לפיקוד משותף של ה-NSA וה-CIA ופועל בנציגויות של ארה"ב בעולם. צרפת גם חוותה פרשה דומה לאחר שנחשף השבוע כי ה-NSA (סוכנות הביטחון הלאומית) יירטה כ-70 מיליון שיחות טלפון ומסרונים של אזרחים צרפתים במהלך חודש אחד. אמש פורסם מהמסמכים שהדליף איש הביון האמריקני לשעבר אדוארד סנואודן, כי לא פחות מ-35 מנהיגים בעולם היו תחת האזנה.

 

מרקל מתייחסת לפרשה:

 

אובמה ומרקל (ארכיון). ריגול בין חברים?                   (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ומרקל (ארכיון). ריגול בין חברים? (צילום: AFP)

המסמך המעיד על האזנה ל-35 מנהיגים. ברקע: מטה ה-NSA            (צילום: AP) (צילום: AP)
המסמך המעיד על האזנה ל-35 מנהיגים. ברקע: מטה ה-NSA (צילום: AP)

העוזרת של אובמה ביקשה להבהיר: "ליכולות המודיעין שלנו אין אח ורע. תרומתם של אנשינו וההקרבה שלהם הם סיבה משמעותית לכך שנהנינו משקט יחסי אחרי פיגועי 11 בספטמבר. אין זה סוד שאנו אוספים מידע על מה שקורה ברחבי העולם כדי להגן על אזרחינו, על בעלות בריתנו. כך עושה כל שירות מודיעין.

 

"אך הממשל האמריקני לא פועל ללא מגבלות", המשיכה מונקו,

 "אנחנו לא מאזינים לכל שיחה או קוראים כל אי-מייל. רחוק מזה. יש מגבלות חוקיות למה שה-NSA יכולה ולא יכולה לעשות, והגילויים האחרונים ומסמכים נוספים שחשפנו בעצמנו מוכיחים עד כמה המגבלות נלקחות ברצינות".

 

העוזרת של הנשיא הזכירה שהנשיא ביקש לבחון מחדש את יכולות המעקב, "כולל בנוגע לבעלות ברית. אנחנו רוצים להבטיח שאנו אוספים מידע כי אנחנו צריכים, ולא רק כי אנחנו יכולים". היא סיכמה את המאמר בכך ש"נמשיך לאסוף מידע כדי לשמור על עצמנו ועל בעלות בריתנו, בד בבד עם התמקדות יתרה בשמירה על איזון בין צורכי הביטחון ודאגות לפרטיות שהן נחלת הכלל".

 

בינתיים נראה שאירופה לא מוותרת, והסדק ביחסים טרם אוחה. במסיבת עיתונאים שהתקיימה בבריסל הלילה אמרה אנגלה מרקל כי היא דורשת מארה"ב להגיע להסכם על "איסור ריגול" עם גרמניה וצרפת. מרקל אמרה כי היא מצפה מאובמה שיגיע עמה ועם עמיתה הצרפתי פרנסואה הולנד להסכם עד סוף השנה האזרחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Amanda Lucidon, EPA
אובמה ומרקל
צילום: Amanda Lucidon, EPA
מומלצים