שתף קטע נבחר

מנסים להתחמק ממזונות, ובדרך מעלימים מס

רשות המסים מנסה להילחם בתופעת ההון השחור? אולי כדי להעיף מבט להליכי הגירושין, שמשמשים חלק מהציבור כאמצעי להסתרת הכנסות. עו"ד רות דיין-וולפנר מסבירה

ההון השחור, בו מנסה רשות המיסים להילחם ללא פשרות בתקופה האחרונה, מגיע גם לבתי המשפט לענייני משפחה. בגירושין, כמו במלחמה, לעיתים קרובות כל האמצעים כשרים. וכשמורידים את הכפפות, הדבר הראשון שעושים הוא להחביא את הכסף.

 

 

אין גבול לדימיון הפרוע ולכושר ההמצאה, כאשר המטרה היא לסתיר רכוש מפני מי שחי לצידך שנים רבות, ולהתחמק מתשלום דמי מזונות לילדים.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

במקרים רבים, עולה תמונה של הכנסה לא מדווחת שמשפיעה על התנהלות המשפט, ובמיוחד על קביעת גובה המזונות וחלוקת הרכוש באופן שווה. כאשר גבר מנהל עסקים בהם מעורב כסף שחור, המפסידים העיקריים לעת פרידה הם בדרך כלל האישה והילדים. הבעיה צצה כאשר זוג שחי חיי פאר ומותרות, עם הוצאה של עשרות אלפי שקלים מדי חודש, מגיע לבית משפט - ושם הבעל מצהיר על הכנסה קטנה של כמה אלפי שקלים בלבד.

 

דוגמאות לא חסרות: עצמאי שגלגל עשרות אלפי שקלים בחודש, מציג עצמו כאומלל ובעל חובות רבים, כאשר בני משפחתו הקרובה הופכים להיות "נושים". או שיפוצניק שסיפר כי סכום של 300 אלף שקל בחשבונו הם בכלל של אמו, שהועברו אליו לאחרונה כדי לסגור חובות.

 

במצב כזה, אם האישה לא מצליחה להוכיח שלבעלה יש כסף שחור, היא עלולה להיות המפסידה הגדולה בהליך הגירושים, ופסיקת המזונות תתבסס על ההכנסות המדווחות. ובמילים אחרות, עליה להוכיח שהמשפחה ניהלה אורח חיים מהכנסות בלתי מדווחות של בעלה.

 

כדי לעשות זאת, מומלץ תמיד לצלם ולתעד מותגים שיש לאישה בארון, חשבוניות מטיסות ומבתי מלון בחו"ל, צילומים של הדרכונים המוכיחים כניסות ויציאות מהארץ, תמונות מנופשים וחופשות בחו"ל - וכל דבר שיכול להעיד על רמת החיים שמנהלת המשפחה. בנוסף, כדאי תמיד להצטייד בקבלות על רכישות שבוצעו במזומן, כגון: קניות גדולות, תשלום חשבונות וכדומה.

 

בתי המשפט מודעים לחלק גדול מהשיטות. ובודקים את רמת החיים של המשפחה, והאם הוברחו נכסים וכספים. מצד שני, השופטים לא מאפשרים בקלות לחשוף צדדים שלישיים שאליהם הועבר כסף מחשש לפגיעה בפרטיותם. למשל, היה מקרה בו אישה טענה כי ההכנסות של בעלה הועברו לחשבונות של אימו ובת זוגו הנוכחית, וביקשה מבית המשפט צו המורה על חשיפת דפי החשבון של האם ובת הזוג. בית המשפט העליון קבע כי מאחר שהאם ובת הזוג אינן צד למשפט, יש לנהוג בזהירות יתרה בכל הנוגע לשמירה על פרטיותן.

 

בעיה נוספת היא מעורבות רשויות המס. הגם שההליכים מתנהלים בדלתיים סגורות, כבר נתקלתי במקרים שהשופט עצמו הודיע לצדדים שאם לא יגיעו להסכם, לא יהיה מנוס מהודעה לרשויות המס של ההתנהלות הכלכלית. מנסיוני, מרבית ההלשנות לרשויות המס בדבר הכנסות לא מדווחות, מגיעות מנשים שמבקשות לנקום בבעל.

 

נשים אלה צריכות לזכור שמהלך כזה הוא חרב פיפיות, כיוון שפנייה לרשויות המס ופתיחת חקירה בעקבותיה, עלולות להכניס גם אותה כחייבת כיוון שההכנסות הן משותפות. משמעות הדבר היא שבסיום ההליך היא תיוותר עם פחות רכוש ודמי מזונות מוקטנים.

 

סיכומו של דבר, הדרך לחשיפת האמת זרועה בקשיים רבים, אך לא בלתי אפשרית. מאידך, "שקרן טוב" לא בהכרח יתגלה, ועם כאלו מוטב להגיע להסכם פשרה מחוץ לבית המשפט - ויפה שעה אחת קודם.

 

  • עו"ד רות דיין-וולפנר, בעלת משרד העוסק בדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן כרמל
עו"ד רות דיין-וולפנר
צילום: שירן כרמל
מומלצים