שתף קטע נבחר

שמאים: לחייב קבלנים לחזק מבנים בפריפריה

לשכת שמאי המקרקעין תגיש לממשלה הצעה לתוכנית חירום ליישום פרויקטים של תמ"א 38 בפריפריה. לפי התוכנית, הקבלנים שבונים באזורי הביקוש יהיו מחויבים לבצע חיזוק מבנים מחוץ לאזורי הביקוש, או לחלופין להפריש כספים לקרן שתממן פרויקטים כאלה. במקביל, יזורז הליך הוצאת היתרים לתמ"א 38

את רעידות האדמות האחרונות צלחה ישראל, למרבה המזל, ללא נזקים. אך העובדה שהרעש הבא עלול להיות מסוכן וכואב בהרבה לא מסבה נחת ליזמים, שמנסים לתת פתרון ליישום תמ"א 38 - התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה - גם באזורי הפריפריה.

 

כתבות נוספות על רעידות אדמה בערוץ הנדל"ן :

 

בשבוע שעבר היה זה תורם של נציגי התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) להציע לרשות המסים לבחון אפשרות למתן הטבות מס ליזמים שבונים במרכז, בתמורה לחיזוק מבנים בפריפריה. זאת משום שהוצאה לפועל של תוכנית תמ"א 38 בערי הספר אינה כדאית מבחינה כלכלית.

 

כעת יוצא גם ארגון השמאים בהצעה לקדם פרויקטים של חיזוק מבנים מחוץ לאזורי הביקוש. לדברי אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, הוכנה תוכנית חירום מפורטת להוצאה זריזה של פרויקטים לחיזוק מבנים בפריפריה.

 

על פי התוכנית, זכויות של קבלנים לבניית דירות באזור המרכז ייגרעו לטובת מימון פרויקטים בפריפריה, כך שקבלנים שיבנו פרויקטים באזורי הביקוש יחויבו לבצע גם פרויקטים בערים כמו טבריה, בית שאן וקריית שמונה; לחלופין, יפקידו הקבלנים כספים בקרן ממשלתית שתסייע במימון פרויקטים באזורים שייקבעו ככאלה שבהם חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה הוא אקוטי.

 

במקביל, מציעים השמאים לממשלה לרענן ולהרחיב את רשימת האזורים שעלולים להיפגע מרעידת אדמה בצורה משמעותית, ולהגדירם כאזורי עדיפות לחיזוק מבנים. "בעניין זה כבר נערכה עבודת מטה מקיפה, וניתן לייצר באופן מהיר יחסית את מפת הרעש של ישראל", אומר דנוס.

 

"אם, לפי התחשיבים, יהיה צורך להפקיד 200 אלף שקל, אז זה אומר שדירות שמקבלות היום 25 מ"ר תוספת במסגרת תמ"א 38 באזור המרכז, יקבלו 20 מ"ר", מסביר דנוס. "זאת הדרך היחידה להוציא פרויקטים של תמ"א 38 בפריפריה. אם שלושה פרויקטים במרכז יממנו פרויקט אחד, אז זה מצב טוב. תוספות בנייה של פחות מ"ר במרכז הן נכונות יותר תכנונית, ולא יצרו מפלצות צפופות ועמוסות".

 

"המודל הכלכלי הכי צודק שיש"

במסגרת התוכנית, חיזוק המבנים בפריפריה יהיה רק לצורך חיזוק המבנה ומיגונו, ללא תוספת יחידות מגורים מעליו, ללא שיפוץ חיצוני וללא מעלית. עלות כזאת עומדת, להערכת השמאים, על סכום שנע בין 500 אלף שקל למיליון שקל. "מדובר במודל כלכלי הכי צודק שיש. כיום תמ"א 38 מביאה למצב שבו החיים של תושבי הפריפריה שווים פחות כי יש להם פחות כסף", מוסיף דנוס.

 

התוכנית מציעה להקים ועדות להוצאה לפועל של פרויקטים לחיזוק מבנים, שיהיו מורכבות מאדריכל או מתכנן, שמאי מקרקעין, יועץ תנועה, נציג של הקבלנים, יועץ בטיחות, יועץ נוף ונציג לשכת המהנדסים.

 

מטרת הוועדות תהיה לקדם תוכניות מפורטות בתחום המחוז להגדלת זכויות הבנייה מכוח התמ"א, עד להכפלת מספר הקומות במבנה המחוזק. על פי התוכנית של השמאים, חוות דעת הנדסית תיתן את הדעת לעניין חיזוק המבנה ותבחן את סוגיית הכדאיות הכלכלית, כלומר את מספר הקומות הנדרש עבור חיזוק ושיפוץ הבניין.

 

גם חברת התיווך ושיווק הנדל"ן רשף נכסים החליטה לפעול בנושא רעידות האדמה והודיעה על שירות שיאפשר מימון הון ראשוני לפרויקטים מסוג תמ"א 38 שנתקלים בקשיי מימון. רשף חברה לקרן מימון, שגייסה עד כה 20 מיליון שקל לטובת מימון פרויקטים של תמ"א 38. "הקרן מהווה מנוע פיננסי, שמאפשר ליזמים לבנות פרויקטים ויחידות דיור נוספות, ובכך להגדיל במידה רבה את היצע הדירות שכולם כל כך משוועים לו", הסבירה ל-ynet עליזה כהן, מנכ"לית רשף נכסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רעידת אדמה. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים