שתף קטע נבחר

יש לכם ראיון עבודה? זהירות עם האפטרשייב

אם רוצים להגדיל את הסיכוי שתשאירו רושם טוב על המראיין - הכינו עט בשלוף, השתמשו במי פה, אל תציפו את עצמכם בבושם והשאירו את כוס הקפה בחוץ. 5 דברים שכדאי לעשות - ו-5 שממש לא

ראיון עבודה הוא מצב מלחיץ עבור צעירים ובוגרים כאחד, נשים וגברים, עובדים חדשים ועובדים ותיקים. כל אחד מעוניין להרשים את המראיינים, להפגין ידע ובקיאות מקצועית בתחום הרלוונטי, לעשות רושם טוב ולומר את הדברים הנכונים.

 

 

לצד הלחצים המקצועיים קיימים גם לא מעט לחצים אישיים, הנובעים מהמראה החיצוני של המרואיין, המוצא והלאום שלו, גיל, מגדר, קשרים אישיים ועוד. כל אלו משפיעים על הקבלה לעבודה.

 

עם זאת, יש כמה דברים בסיסיים שעשויים לשדרג את ראיון העבודה ולשפר את התחושה של המרואיין והביטחון שהוא מקרין, לצד דברים שלא כדאי להביא עמכם ורצוי לנסות ולהמנע מהם. אז מה חשוב לדעת?

 

מה כן לעשות בראיון עבודה?

הביאו עט: נשמע פשוט, מובן מאליו ולעיתים אף מיותר בעידן הסמארטפונים והטאבלטים של היום, אך תופתעו לגלות כמה עט במקום נגיש לשליפה יכול להיות חשוב בראיון עבודה. הוא יכול לעיתים להראות את ההבדל בין עובד מאורגן ומסודר שחושב צעד קדימה לבין עובד שאינו מגיע מוכן.

 

רשמו שאלות: הכינו לעצמכם רשימת שאלות שחשוב לכם לברר במהלך ראיון העבודה. שאלות אלה לא צריכות לעסוק בשכר, אלא בארגון ומהות עבודתו, שעות העבודה, אופי העבודה עם המנהל הישיר, פרויקטים לדוגמה וכל דבר שיראה על העניין שלך בארגון ובפעילותו - תוך דאגה וחשיבה על עצמך כעובד בו. מלבד הבעת סקרנות ועניין, שאילת שאלות מצדכם מאפשרות לכם לנוח מעט מהראיון ולהפוך לרגע לצד השואל.

 

הכינו שאלות שעוסקות בארגון ובמהות העבודה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכינו שאלות שעוסקות בארגון ובמהות העבודה(צילום: shutterstock)

 

הכינו ממליצים: מרבית ראיונות העבודה מסתיימים בבקשה לקבלת פרטי ממליצים אודות המרואין. בכדי לא להיראות מופתע, להתחיל לגמגם ולחפש אנשים שיכולים להתאים, עדיף להכין מראש שמות ומספרי טלפון של אנשים שאתם סומכים עליהם, שיכולים להמליץ עליכם בצורה מקצועית ואישית חיובית וכמובן רלוונטיים למקצוע אליו אתם מתראיינים. כדאי לנסות ולגבש ממליצים ממקומות שונים, לדוגמא: מנהל ישיר שלכם, עובד שעבד תחתיכם, לקוח שהיה לכם וכדומה.

 

רעננו את הנשימה: לא כולנו מודעים לריח שיוצא לנו מהפה, במיוחד אם אנחנו אחרי ארוחה וצריכים כעת לשבת ולדבר מול מראיינים. לכן כדאי לצחצח שיניים או להשתמש במי פה כפתרון להפגת ריח לא נעים מהפה.

 

אמנם לא תמיד יש לנו אפשרות ומקום לצחצח שיניים, אך אפשר להיעזר בתכשירים זמינים בבתי מרקחת, שאינם מסטיק שעוזר לטווח קצר ושאנו עלולים לשכוח לזרוק אותו לפני הראיון. כך למשל אפשר להשתמש בסוכריות לייק המטפלות בבעיית הריח רע מהפה לזמן ארוך יותר של 4 שעות לפחות.

 

הכינו עצמכם לשאלה "למה את/ה?" והצטיידו בדוגמאות: הכינו עצמכם לשאלה בה תתבקשו לשכנע את המראיינים מדוע כדאי להעסיק דווקא אתכם לתפקיד המוצע. חשבו במונחים של תועלות, קרי "מה הארגון ירוויח אם יבחר בי", הציגו חוזקות, אישיות ותכונות אופי בולטות שלכם.

 

הכינו גם דוגמאות לניסיון המקצועי שלכם שיעניקו לכם נקודות נוספות אצל המראיינים, כל עוד הן בגבול הטעם הטוב. מה זה אומר? הביאו תיק עבודות קטן, כתבה שהבאתם לפרסומה, הסבר על תיק בו ניצחתם במשפט, דו"ח שהכנתם וכדומה. אל תעמיסו בדוגמאות, תנו למראיינים לראות חלק קטן אך משמעותי מהיכולות שלכם, כדי שיסתקרנו, יתרשמו ויתעניינו.

 

מה לא לעשות בראיון עבודה?

כוס קפה: אל תיכנסו לראיון עבודה עם כוס קפה. יכול להיות שתשתדלו מאוד, אבל המראיין לא ישים לב וישפוך את הקפה עליכם, על הניירת ובמקרה הגרוע ביותר - על עצמו. אפשרות נוספת היא שתלגמו מהקפה הרותח ותקבלו כוויה בלשון שתוציא אתכם מריכוז ותפריע לכם להתבטא כראוי, או שתסבלו מריח רע מהפה לאורך כל הראיון.

 

קעקועים בולטים: השתדלו להסתיר קעקועים שיש לכם. בין אם נרצה או לא, מרבית מקומות העבודה מונעים מרושם ראשוני, שבחלקו נובע ממראה חיצוני. קעקועים גדולים ובולטים על חלקים רחבים של הגוף יוצרים אסוציאציה שלילית ועלולים לגרום למראיינים להתייחס אליכם מראש באנטי מסוים, למרות חוסר הצדק הקיים בכך.

 

כובע: להיכנס לראיון עבודה עם כובע מייצר את הרושם שאתם בריחוק מסוים, מסרבים להיות חשופים ומסתתרים. יתכן שזו פרשנות שגויה, אך מאחר שמדובר ברושם הראשוני שאתם יוצרים, שמרו את חבישת הכובע ליציאה מראיון העבודה.

 

משקפי שמש: אנשים רבים הסובלים מבעיות ראייה נוטים להמשיך ולהרכיב את משקפי השמש גם כשנכנסו לראיון העבודה, מאחר 'אלו משמשים גם כמשקפי ראייה. לצערכם, הדבר לא יועיל לכם ועדיף שתביאו עמכם גם את משקפי הראייה הרגילים. משקפי שמש נותנים תחושה של ריחוק ולעתים של ארשת חשיבות עצמית גבוהה, כזו שעלולה להזיק לתדמית שאתם מעוניינים לשדר.

 

עודף ריח: הימנעו מלהתיז על עצמכם בושם, אפטרשייב או כל ריח אחר בצורה חזקה ומוגזמת מידי. גם אם נדמה לכם שעוד קצת ריח טוב לא יכול להזיק, עבור הסובבים אתכם עודף הריח יהפוך למעיק, לא נעים ויהווה הסחת דעת של ממש שתגרום להם לרצות לסיים את הראיון כמה שיותר מהר.

 

הכותבת היא יועצת ארגונית ומנחת קבוצות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים