שתף קטע נבחר

מורסי מהכלא: "ישראל לא רוצה בטובתנו"

העיתון "אל-ווטן" פרסם תמונות ראשונות המתעדות, לכאורה, את נשיא מצרים המודח בבית הכלא. בכתבה פורסמו תמלילים של שלוש שיחות שכביכול קיים מורסי: "איני מעורב בהרג של המפגינים ואגיד זאת לשופטים"

יום לפני תחילת משפטו של נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי מפרסם היום (א') העיתון המצרי "אל-ווטן" תמונות המתעדות אותו לכאורה במתקן שבו הוא מוחזק על ידי הצבא. מאז הדחתו של מורסי ב-3 ביולי לא התפרסמה תמונה שלו עצור. בתמונה שפורסמה, שאין לה אימות ממקור אחר, נראה מורסי לובש טרנינג ויושב על כורסה מעור.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

'ה-NSA עקבה אחר מטרות צבאיות ישראליות'

10 דקות בטרמינל: היורה שחיפש מאבטחים

  

בעיתון המצרי פורסמו תמלילים משלוש שיחות שערך מורסי לכאורה עם אישים זרים ופוליטים בולטים במתקן שבו הוא מוחזק, שגם לתוכנן אין אישור משום מקור אחר. העיתון, הנוטה נגד תנועת האחים המוסלמים, דיווח כי מורסי נמצא במצב של הכחשה ברורה וכי יש סתירות ברורות בדבריו ביותר משיחה אחת, ושניכרים עליו סימני המתח והעצבנות.

מורסי במתקן הצבאי ()
מורסי במתקן הצבאי
  

אחד הנושאים שעליו, לפי העיתון, דיבר מורסי בשיחות ממקום מעצרו הוא יחסו לישראל, סוגיה שבמהלך כהונתו ניסה להתרחק ממנה ככל האפשר. באחת מהשיחות צוטט מורסי אומר: "ילדיכם ישלמו את המחיר". לנוכחים בשיחה, שחשבו שהוא התכוון למצב במצרים, הבהיר: "ילדיכם בסכסוך שבינינו לבין ישראל".

 

בתמליל אחר דיבר מורסי על הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס שנחתם בערבות מצרית מלאה. מבלי להתייחס לתוכן ההסכם, אמר מורסי: "ישראל הזאת, אם היא מוזכרת, השטן נותר פחות אכזרי. היא לא רוצה בטובתנו בכלל. ייתכן שימים יוכיחו כי הם עומדים מאחורי הצרה שאנחנו נמצאים בה עכשיו. ייתכן, ואין לי ידיעה ודאית כדי להאשים מישהו, שהמצב שאנחנו שרויים בו משרת את ישראל".

 

בהמשך השיחה, כפי שהיא מתוארת בעיתון, קטע אחד מהנוכחים את מורסי ושאל אותו מדוע לא אמר את הדברים בזמן שהיה נשיא, שכן בכל נאומיו לא הזכיר כמעט את ישראל. אך מורסי התעלם מהשאלה.

  

בסוף חודש יולי נפגשה שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון עם מורסי במתקן שבו הוא מוחזק. "אל-ווטן" טוען כי בשיחתם עלו כמה סתירות. לפי העיתון, מורסי הביע בפניה את מורת רוחו מכך שהוא עצור ותהה כיצד ייתכן שנשיא מדינה מוחזק במעצר. הוא אף אמר לה כי מתקיים משא ומתן בין האחים המוסלמים לבין חלק מהגורמים הפוליטיים לפתרון המשבר תוך ימים.

 

הפגנת תמיכה במורסי שנערכה בחודש יוני (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת תמיכה במורסי שנערכה בחודש יוני(צילום: AP)

על פי העיתון, מורסי ביקש מאשטון שהאיחוד האירופי וארצות הברית יתערבו כדי להחזירו ללשכת הנשיאות והבטיח לה שיתקן את הטעויות שביצע במהלך הקדנציה שלו. כשנשאל על ידי אשטון מדוע לא פיטר את ממשלת מצרים בזמנו או את התובע המצרי ומדוע לא הסכים לערוך בחירות מוקדמות לנשיאות, ענה מורסי: "אם למדינה יש נשיא, יש להניח שהוא זה שמקבל את ההחלטות והוא האחראי. לא ייתכן שכל אחד שישמיע את דעתו - נבצע אותה".

 

"אל-ווטן" מדווח עוד כי נשיא מצרים המודח הודה לראשונה בפני אשטון כי הייתה מחאה עממית נגדו. "כן, יצאו המיליונים. הם אומרים 30 מיליון בני אדם. הם היו צריכים לחכות לבחירות החדשות לפרלמנט, כי מי שיש לו 30 מיליון אזרחים ינצח כל בחירות לפרלמנט". אשטון ענתה לו כי העניין הוא לא הבחירות לפרלמנט, אלא הבחירות המוקדמות לנשיאות, ומורסי לא נותר חייב: "כן... אמרו שנערוך משאל עם על הישארותו של נשיא מצרים או עריכת בחירות מוקדמות לנשיאות", השיב לה.

 

"החוקה לא אומרת את זה. אלה מלים שאינן נכונות", אמר. לאחר מכן, סתר את עצמו שוב מורסי בשיחה עם אשטון כשאמר כי המפגינים עזבו את הרחובות בליל 1 ביולי, כלומר יום מתחילת ההפגנות, מה שהותיר, לפי העיתון, את אשטון בתדהמה.

  

בתמלול נוסף של שיחה עם משלחת שביקרה אותו סופר על סיטואציה שבה אחד המאבטחים שאל את מורסי אם הוא רוצה לשתות משהו וכינה אותו "דוקטור". "למה אתם לא קוראים לי נשיא?", תהה מורסי. "אתם רואים. הם לא מכירים בי כנשיא מצרים. כל הזמן אומרים לי דוקטור. זוהי באמת הפיכה". גם לאחר שניסו הנוכחים להסביר לו כי הוא לא הנשיא, התעקש ואמר: "אני נשיא מצרים לפי החוקה התקפה במדינה. מקור הסמכות של כולנו זו החוקה. אני בהיותי נשיא המדינה עד כה דבק בחוקה הזו".

 

מורסי גם התייחס באותה שיחה להעמדתו לדין. "אני מסרב להיקרא נאשם כיוון שהפרוצדורות של העמדתו לדין של נשיא מדינה שונות לגמרי על פי החוקה. איני מעורב בהרג של המפגינים ואגיד זאת לשופטים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים