שתף קטע נבחר

פגישה משולשת: עוד ניסיון במו"מ בז'נבה

דיפלומטים מערביים בשיחות הגרעין עם איראן בז'נבה מסרו שהשיחות עשויות להסתיים הערב ללא הסכם בגלל המבוי הסתום. בערב נקרא שר החוץ האיראני לשיחה עם עמיתו הרוסי ושרת החוץ של האיחוד. אם לא יהיו תוצאות יתחדשו השיחות תוך 10-7 ימים. התקשורת בארה"ב נגד נתניהו: "נשאר לו רק לקטר"

המשא ומתן שמתקיים בז'נבה בין המעצמות לבין איראן הגיע למבוי סתום והשיחות עשויות להסתיים היום ללא הסכם - כך מדווחת הערב (שבת) סוכנות רויטרס מפי דיפלומטים מערביים בז'נבה. "המאמצים נמשכים", מסרו. אחר הצהריים, בתום השעתיים הראשונות של הפגישה בין שר החוץ האיראני מוחמד זריף לבין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, יצא זריף להפסקה וציין שאם לא יגיעו להסכמות בסבב הנוכחי, השיחות יתחדשו בעוד 10-7 ימים. מקורות מערביים מסרו שאם ייכשל הסבב הנוכחי יחודשו השיחות תוך כמה שבועות.

בשעות הערב, אולי בניסיון אחרון להציל את סבב השיחות, החלה פגישה נוספת בין זריף, שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב.

 

שיחות הגרעין, כותרות אחרונות

אובמה לנתניהו: מחויב למנוע גרעין מאיראן

"ארה"ב מקלה בסנקציות מאז בחירת רוחאני"

ארה"ב: עוד אין הסכם. איראן: זה שלב רגיש

נתניהו: העסקה רעה מאוד, ישראל לא מחויבת

חילוקי הדעות עם ארה"ב: "חשש מכדור שלג"

 

השיחות סביב תוכנית הגרעין של טהרן הוקפאו מוקדם יותר על רקע הספק שההסכם המתגבש אכן יעצור את העשרת האורניום ואת פעילות הכור לייצור פלוטוניום. ההתנגדות העיקרית היא של צרפת, שאותה מייצג שר החוץ לורן פביוס, והיא עלתה על פני השטח כבר הבוקר. היה זה הסימן הראשון למחלוקת בין האמריקנים - שבתחילה תמכו בהסכם - לבין חמש המעצמות האחרות המשתתפות במו"מ. שר החוץ האיראני ציין: "הגענו להסכמה על כמה סוגיות, אבל על אחרות אין כל הסכמה".

 

למרות זאת, שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה אמר בז'נבה שהקהילה הבינלאומית קרובה להסכם הגיוני אם איראן יותר משהייתה במשך שנים. אבל וסטרוולה הוסיף ש"פצצה גרעינית איראנית תהווה איום ענק, גם מעבר למזרח התיכון, לביטחון הבינלאומי". הוא ביטא "הבנה גדולה" לדאגות שהביעה ישראל לגבי ההסכם המתגבש.

השיחות בז'נבה. חיוכים רק למצלמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השיחות בז'נבה. חיוכים רק למצלמה(צילום: EPA)

"נתניהו יכול רק לקטר". כותרת מ"ניו יורק טיימס" ()
"נתניהו יכול רק לקטר". כותרת מ"ניו יורק טיימס"

"נתניהו נשאר בשוליים"

בינתיים, בתקשורת האמריקנית מוצג ראש הממשלה בנימין נתניהו כמי שאיבד את עמדת הלחץ שלו על האמריקנים ועל המעצמות. הוא לא נמצא

בחדר המו"מ והאיומים של תקיפה צבאית ישראלית על אתרי הגרעין אינם מתקבלים ברצינות.

 

כותרת ב"ניו יורק טיימס" קבעה שמה שנותר לנתניהו זה לקטר. ההערכה היא שהן הסדר דיפלומטי והן תקיפה צבאית ישראלית ירחיקו את איראן שנים ספורות בלבד מפצצה גרעינית. העיתון ניתח את הביקורת שהטיח נתניהו בהסכם המתגבש ואת הרטוריקה שבה השתמש: "הדברים של נתניהו הבליטו את הפער המתרחב והמתח הגובר בין ארה"ב וישראל סביב שיחות הגרעין... הדברים רמזו על הכלים המוגבלים שנותרו לנתניהו, שנותר בשוליים במו"מ על תוכנית הגרעין של איראן".

 

הבית הלבן עושה מאמצים להסתיר את הקרע שנפער בנושא בין ברק אובמה לבין נתניהו. בימים האחרונים נתבקשו סנאטורים וחברי בית נבחרים לעצור חקיקה להחרפת הסנקציות נגד איראן, ומנהיגים יהודים הוזמנו לבית הלבן בבקשה להעניק לממשל מרחב וזמן לקדם מהלך דיפלומטי. אבל הדברים הקשים של נתניהו והאיום שלו שהסכם של המעצמות עם איראן לא יחייב אותו, משאיר אותו לפחות כשחקן בעל השפעה על הקונגרס והיהודים.

קתרין אשטון ומוחמד זריף. הסכמה רק על חלק מהסוגיות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קתרין אשטון ומוחמד זריף. הסכמה רק על חלק מהסוגיות(צילום: EPA)

הדבר גרם לסוגיה לעלות בתדרוך של הבית הלבן לכתבים שליוו את אובמה בטיסה לניו אורלינס – תדרוך שאמור היה לעסוק בנושאי כלכלה ורפורמת הבריאות. סגן הדובר ג'וש ארנסט נשאל בנושא וענה כצפוי בדיפלומטיות ש"אסור לשכוח שארה"ב וישראל מסכימות לחלוטין לגבי הצורך למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני" – תשובה שנשמעה תלושה על רקע הדיווחים מז'נבה וההתבטאות של נתניהו.

 

התמיכה שלה זוכה נתניהו בסנאט מתבטאת אצל יו"ר ועדת החוץ, הדמוקרטי רוברט מננדז, שלא יחכה זמן רב לפני שישוב ויעלה את הצעת החקיקה להחרפת הסנקציות. ביום שישי הוא כתב מכתב ל"ניו יורק טיימס" וקבע: "בשעה שנשיא איראן נראה כמי שתומך בשיחות מועילות, הצנטריפוגות ממשיכות להסתובב ותוכנית הגרעין להתרחב. באותו זמן איראן מחרחרת חוסר יציבות בעירק, בסוריה ובאזור". מננדז אומנם מסכים לתת הזדמנות לדיפלומטיה, אבל במקביל "הקונגרס צריך להראות לאיראן מה מחכה לה אם היא תמשיך לצעוד לעבר יכולות של נשק גרעיני".

ג'ון קרי וקתרין אשטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ג'ון קרי וקתרין אשטון(צילום: EPA)

האווירה התחלפה בסוף השבוע

ביום שישי שידרו האמריקנים שמתקרב הסכם ולפיו יבוטלו חלק מהסנקציות נגד איראן בתמורה לעצירת תוכנית הגרעין שלה. מדובר היה למעשה בהסכם ביניים לשישה חודשים, שבמהלכם אמורים הצדדים להגיע להסכם סופי על ביטול פרויקט הגרעין. אבל במהלך סוף השבוע טען שר החוץ פביוס שטיוטת ההסכם לא מקובלת עליו, ושסבב השיחות הנוכחי ככל הנראה לא יוביל לתוצאה המיוחלת. "אנחנו מקווים להגיע להסכם, אבל כרגע יש סוגיות שטרם נפתרו", הוא אמר לרדיו "אינטר" הצרפתי.

 

בשיחות בשווייץ משתתפים קרי, פביוס, זריף וכן שרי החוץ של בריטניה, גרמניה, ורוסיה, ושרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון. ביום שישי, אחרי שקרי קטע את ביקורו במזרח התיכון ומיהר להגיע לז'נבה, נדמה היה שההסכם קרוב לחתימה. אבל הוא עצמו מהיר לקרר את הציפיות והדגיש שיש פערים שעליהם צריך לגשר. היום הוא נפגש בעצמו עם שר החוץ זריף, אבל סירב להתייחס לפערים לפני השיחה.

 

אבל בהיעדר התבטאות רשמית של מזכיר המדינה, גורמים אמריקנים בכירים ששוחחו עם ה"ניו יורק טיימס" יישרו קו עם הפסימיות של שר החוץ הצרפתי: "חשוב שאיראן תדע שאנחנו לא נמשיך אם לא נקבל תשובה לסוגיות המדאיגות אותנו. יש לנו קווי מתאר מובהקים, אבל שווה לנסות לגשר על הפערים".

 

מוקדם יותר אמר פביוס שיש לקחת ברצינות את הדאגות הביטחוניות של ישראל ושל מדינות אחרות באזור בנוגע לאיראן, והוסיף שמעצמות המערב לא יסכימו לעסקה שבה ייצאו "פראייריות".

 

בשלב ראשון מבקשות המעצמות והאיחוד האירופי להקפיא את תוכנית הגרעין האיראנית לשישה חודשים, וכך יוכלו להמשיך את המו"מ מבלי לחשוש שטהרן מנצלת את הזמן להמשיך להעשיר אוראניום ולהתקרב לייצור נשק גרעיני.

 

הן דורשות מאיראן להפסיק את ההעשרה לרמה של 20 אחוזים, הקרובה לייצור נשק גרעיני, ותתחייב לא להפעיל את מתקן הפלוטוניום באראק. הן מוכנות שהיא תמשיך להעשיר לרמה של 3.5 אחוזים. עוד מתבקשים האיראנים להתחייב שלא יופעלו הצנטריפוגות המתוחכמות IR-2s ושלא יורכבו צנטריפוגות חדשות.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 09/11/2013 18:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ג'ון קרי בז'נבה. האופטימיות נעלמה
צילום: AP
צילום: EPA
מתח עם ארה"ב. ראש הממשלה נתניהו
צילום: EPA
צילום: AFP
קתרין אשטון ומוחמד זריף
צילום: AFP
מומלצים