שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    מתקפת הגומבוצים: ערב הונגרי ומתכון

    המאבק הבלתי מתפשר של רפי אהרונוביץ' במשקל מוכרע על ידי האימפריה האוסטרו-הונגרית, בערב שכולו גומבוצים, גולאש ופלצ'ינטות. הביתה הוא חזר עם הזנב בין הרגליים ועם מתכון קל וחורפי של ראקוט קרומפלי, תבשיל שכבות תפוחי אדמה, קבנוס ועוד כל מיני דברים טובים

    החיים שלי, חברים, נעים בין הרצון העז והממומש לאכול תדיר ולטעום הכל לבין לשמור על משקל סביר, כשההגדרה לסביר גמישה ותלויה בעונה ובמצב הרוח.

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

     

    כבר למדתי על בשרי שבחו"ל אתה נותן דרור ליצרייך האפלים ביותר . אחרת איך נסביר את העובדה שאני חוזר תמיד עם עודף כזה או אחר באזור המותניים? גם הפעילות הגופנית לא פתרה את הבעיה, כמו שהבנתי כבר לפני שנים, כשהבטתי בגאווה על מד הקלוריות של אחד המכשירים לאחר שעה של דם, יזע ודמעות. הייתי בטוח שמחדר הכושר אצא רק בעזרת שח"ל עד שראיתי שמספר הקלוריות ששרפתי אפילו לא מגיע לרמה של חטיף מרס אחד (הידוע ביכולתו המופלאה לשיפור מצב הרוח אחרי אימון קשה!).

     

    למען האמת, עודף משקל קל לא מטריד אותי. כל שנדרש כדי להיפטר ממנו הוא חזרה לשגרה, אלא שלאחרונה קשה לי מאוד לחזור לאותה שגרה ברוכה, בין אירוח של חברים ומשפחה לבין פתיחה של מסעדה חדשה וביקור חוזר במסעדה אהובה וישנה. קשה, קשה.

     

    השבוע ממש ניסיתי לקזז: אכלתי רק לחם קל, סלט וקוטג', הקפדתי על אימונים בחדר הכושר ובמשך שלושה ימים שלמים לא התקרבתי אפילו למרס אחד ולא נגעתי בשום בורקס מכל סוג שהוא. ואז לקראת סוף השבוע מצאתי את עצמי אוכל ארוחה הונגרית במקום תל אביבי שנקרא "טשרניחובסקי 6", ברחוב טשרניחובסקי 5.

     

    הידיעה על הארוחה הגיעה דרך הודעה ברשת החברתית. השף דודי שיק, כך נמסר, מבשל בבית הקפה הזה אוכל הונגרי מפעם לפעם, וביום חמישי הקרוב - כך נכתב - הוא עומד לעשות זאת שוב. מאחר ואני יודע כי מר שיק מבין אוכל הונגרי מה הוא, מיד אמרתי לגברת: "אוכלים הונגרי". "למה?", היא שאלה. "כי זה אוכל אמיתי", עניתי. "ומה עם הקיזוז?", היא הקשתה ושאלה. "נקזז כל היום ורק נטעם בערב", עניתי בהחלטיות.

     

    מייד התייצבה כל החבורה הקרובה שלנו ויחד הגענו למקום שהיה חביב למדי, שהרי אצלינו לא מפקירים חבר שיאכל לבד ועזרה הדדית היא שם המשחק. אני ניסיתי, בחיי שניסיתי ואפילו הגעתי שבע. אבל הקיזוז החזיק מעמד רק עד שהגיע התפריט והזמנתי בירה שחורה מעולה (באותה נשימה גם שמתי לב לעובדה המרגשת שלאט לאט הפכנו לאימפריה של ייצור בירה ) ואיתה שתיתי עוד שוט של וודקה שגרם לי להרגיש דק יותר. 

     

    למנה הראשונה הזמנתי כבד עוף טחון דק שמזכיר פטה ומוקף בשכבות שמאלץ ומוגש עם צנוניות, פלחי פלפל חריף ולחם וכמובן עוד שוט של וודקה ובירה נוספת, שחיזקו אצלי את החשק לבלוע את כל המנות שבתפריט.  

      

    אחרי המנות הראשונות הגיע עוד סיבוב של שתייה, שגם הוא גרם לי להרגיש דק יותר (ייתכן שעליתי פה על משהו!). משם עברנו לעיקריות שהיו טעימות והזכירו נשכחות: גולאש קלאסי בלי חכמות ועם תוספת בצקניות וראקוט קרומפלי, תבשיל שכבות של תפוחי אדמה, שמנת, צ'ובאי (סוג של קבנוס הונגרי חריף), ביצים קשות לצד סלט מלפפונים, שעזר לנו להתגבר על החריפות.

     

    גם מנה של פילה מוסר עם סופריטו תפוחי אדמה ושמיר, מהתפריט הרגיל והלא הונגרי שהגברת אכלה, היה טוב. את הארוחה סיימנו עם פלצ'ינטות, בלינצ'ס במילוי ריבת משמשים ואגוזים קלויים שהיה פשוט ועם זאת כל כך טעים; גומבוצים, כופתאות גבינה מבושלות ומטוגנות בפירורי לחם וחמאה ופאי שוקולד מעולה.

     

     (צילום: ירון ברנר)

     

     

    הארוחה הזו העלתה בי שלוש מסקנות עיקריות, שתיים בשבילכם ואחת בשבילי: 1. טשרניחובסקי 5 הוא מקום שווה, במיוחד כשמתקיימים בו ערביים הונגריים כמו זה שהיינו בו. 2. אוכל הונגרי הוא המלווה כי טוב לאלכוהול שאני מכיר (וחקרתי את הנושא לא מעט). 3. והמסקנה האחרונה, שכפי שציינתי היא יותר בשבילי מאשר בשבילכם - מהיום אני מקזז בערבון מוגבל בלבד!  

     

     (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     

    ראקוט קרומפלי אמיתי -  Rakott Krumpli

    תבשיל השכבות הזה אמנם אינו מנה דלת קלוריות, אבל היא פשוטה, קלה ומתאימה ביותר לארוחת הבראנץ' סופשבוע החורפית הראשונה שלכם.

    אגב, אני אכלתי גירסה כזו בהונגריה ובפנים היו שפע של נקניקים שונים (דרך מעולה לניצול שאריות הנקניק). שומרי הכשרות שבינכם מוזמנים להשמיט את הנקניקים מהמתכון.  

     

    ועוד משהו: למנה לא חריפה - ניתן להשתמש בנקניקי קבנוס רגילים.

     

    המרכיבים: 

    1 ק"ג תפוחי אדמה

    מעט שמן (לא שמן זית)

    1/2 כוס פירורי לחם

    6 ביצים קשות, פרוסות

    3 נקניקי קבנוס מסוג צ'ובאי, פרוסים לטבעות של 1 ס"מ

    4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים

    מלח - לפי הטעם 

    פלפל שחור - לפי הטעם 

    פפריקה מתוקה או חריפה - לפי הטעם

    1 חבילה (100 גרם) חמאה קטנה

    2 מיכלי שמנת חמוצה 9%

     

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם במי מלח כ-30 דקות עד שיתרככו אך לא יתפוררו. קולפים את תפוחי האדמה, מקררים מעט ופורסים אותם לאורכם לפרוסות בעובי בינוני.
    2. ממיסים את החמאה ומערבבים עם השמנת החמוצה. מתבלים במלח, פלפל ופפריקה.
    3. משמנים תבנית פיירקס וזורים עליה מעט פירורי לחם. מסדרים בתבנית שכבה של פרוסות תפוחי אדמה, עליה שכבה של ביצים קשות, עליה את תערובת החמאה המתובלת ולבסוף מניחים את הנקניקים. חוזרים על הפעולה הזו שלוש פעמים לפחות.
    4. מכסים את התבנית בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 35 דקות.
    5. מוציאים את התבנית מהתנור, מוסיפים שכבה אחרונה של תערובת החמאה ומעט פירורי לחם ומחזירים לתנור ל-10 דקות להשחמה נוספת.
    6. הגשה: מפזרים על המאפה את הבצל הירוק ומגישים לצד סלט מלפפונים ובצל.  

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    מחמם. תבשיל שכבות הונגרי
    צילום: shutterstock
    מומלצים