שתף קטע נבחר

ברשות הביומטרית רוצים את הקעקועים שלכם

על פי המכרז של משרד הפנים, משתמש מורשה במערכת יוכל להוסיף "סימנים מזהים יחודיים" שיאוחסנו במאגר המידע ויהיה אפשר לגשת אליהם מאוחר יותר. הרשות הביומטרית: "מדובר בדרישה סטנדרטית בתחום מערכות השוואה ביומטריות"

במכרז של משרד הפנים לתוכנת השוואה ביומטרית ישנו סעיף שדורש אפשרות למיפוי של קעקועים וצלקות, בנוסף לסריקת טביעות של שתי האצבעות המורות ותמונות הפנים, שאמורות להשמר בתעודת הזהות החדשה ובמאגר הביומטרי. 

 

מדובר בסעיף 16.3.1.5 במכרז באתר משרד הפנים שמתפרסם בשפה האנגלית (מכרז 82/2013), שם נכתב כי המשרד מחפש "מערכת שתאפשר למשתמשים מורשים להוסיף סימנים מזהים ייחודיים (לאדם - א.ק.), ובהם צלקות, קעקועים וכדומה, שיקושרו ויאוחסנו במאגר המידע, ויהיה ניתן לגשת אליהם יותר מאוחר". סעיף זה מתוך רבים נותן לחברה שתציע אותו חצי נקודה במכרז. אולם בחוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים (PDF) מוגדר כי אמצעי זיהוי ביומטריים הם "תמונת תווי הפנים ותמונות שתי טביעות האצבעות המורות של אדם, שניתן להפיק מהן נתוני זיהוי ביומטריים" ואין כל התייחסות לקעקועים ולצלקות.

 

בעמותה לזכויות דיגיטליות שמובילה מאבק נגד המאגר, אומרים כי מדובר בהפרה חמורה של הפרטיות, וכי אין לרשות זכות לאסוף פרטים כאלה. על פי העמותה, פקיד במשרד הפנים יוכל, למשל, להכניס פרטים על אשה שעברה כריתת שד, ובכך להפר את הפרטיות הרפואית שלה. דורון אופק מומחה אבטחת מידע החבר בעמותה אומר כי "צריך לשאול איפה שמים את הגבולות על אגירת המידע".

 

 

יש לו משהו ביד ימין. אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
יש לו משהו ביד ימין. אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

 

הרשות: מדובר בסעיף איכות ולא תנאי סף

מהרשות הביומטרית נמסר בתגובה: "הרשות הביומטרית עושה שימוש במערכת הכוללת מנועי השוואה מהמובילים ומהמנוסים בעולם. המכרז המדובר נועד לאפשר עדכון טכנולוגי תקופתי, כנהוג בגופים טכנולוגיים. לגבי הסעיף הנ"ל, מדובר בסעיף אחד מתוך עשרות ומאות דרישות שעל הספק להציג בהן את יכולותיו. סעיף זה, תחת פרק יכולות עיבוד תמונה ותצוגה, הנו סעיף איכות, ולא תנאי סף. כלומר, ספק שמאפשר זאת מקבל ניקוד.

 

"מטרת הסעיף הנה לאפשר סימון ידני של נקודות ייחודיות להשוואה, נקודות הקיימות בתמונת הפנים. זאת על מנת לתת למשתמשי המערכת מידע נוסף אשר יסייע בעת השוואה ידנית בין תמונות, במקרה הצורך. מדובר בדרישה סטנדרטית בתחום מערכות השוואה ביומטריות אשר מטרתן מניעת הרכשה כפולה ואימות זהות תוך השוואת תמונות".

 

צריך מאגר?

הפיילוט הביוטמטרי החל בחודש יולי האחרון הוא יימשך שנתיים ובמסגרתו תושבי ישראל יכולים להחליף את תעודת הזהות והדרכון במסמכים שיכללו פרטים ביומטריים והם קשים יותר לזיוף. בנוסף הנתונים נשמרים גם במאגר ביומטרי, שאמור למנוע התחזות והוצאת תעודות זהות כפולות.

 

תוכנות ומערכות זיהוי אמורות לאפשר למשרד הפנים להשוות פרטים שצרובים על תעודה לאדם שמחזיק אותה כדי לוודא שזה אכן הוא, ואמורות לאפשר לחפש טביעת אצבע או תצלום של אדם שביקש להנפיק תעודת זהות, כדי לראות אם הוא כבר קיים מאגר ומנסה להוציא תעודה נוספת ולהתחזות. לדברי המתנגדים למאגר, המאגר מסכן את הפרטיות, עשוי לדלוף ולא בהכרח יעזור למטרות שלשמם הוא הוקם.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רוצים תוכנה שתוכל למפות קעקועים
צילום: shutterstock
מומלצים