שתף קטע נבחר

עדיין שורדים: עלייה קלה במספר צבאי הנגב

383 צבאי נגב נספרו בשבוע שעבר על ידי אנשי רשות הטבע והגנים באזור הדרום והערבה בהשוואה ל-347 אשתקד. הציד והרס השטחים הטבעיים נחשבים לאיומים הגדולים על הצבאים באזור הנגב

רשות הטבע והגנים קיימה בשבוע שעבר את הספירה השנתית של צבאי הנגב באזור הנגב והערבה. צבאי הנגב, קרובי משפחתם של הצבי הישראלי אף הם מצויים בסכנה קיומית ועתידם בסכנה בטבע המקומי.

 

השנה נספרו 383 צבאים בהשוואה ל-347 אשתקד. ד"ר אסף צוער, אקולוג מחוז דרום מספר כי "לא מדובר בספירה של כל הצבאים בדרום, אלא באותם אתרים קבועים שאנחנו מבקרים בהם מדי שנה ובמהלך ארבעה ימים, מתצפתים על הצבאים בשעות הבוקר ואחר הצהריים", הוא מסביר. "המגמה בשנה האחרונה מראה על יציבות ואפילו עליה קטנה, אך עם זאת עדיין ישנם איומים רבים על צבאי הנגב והצבאים הישראלים ברחבי הדרום".

 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

לדברי צוער, הציד הבלתי חוקי הוא אחד האיומים המרכזיים על הצבאים בדרום. "מדי יום ישנם ציידים שמסתובבים כדי לצוד חיות בר ולאו דווקא צבאים. אני מעריך שכמה עשרות צבאים ניצודים בכל שנה דבר שיוצר לחץ גדול על האוכלוסיה", אומר צוער. "בנוסף לכך, שטחי החקלאות מתרחבים, צבאים רבים נדרסים וקיימת גם בעיה של עופרים שנאספים בשוגג מהטבע על ידי אזרחים שחושבים בטעות שהעופר ננטש על ידי אמו, אך למעשה זו האסטרטגיה של הצבאים להימנע ממפגש עם טורפים בשבועות הראשונים לחייו של העופר".

.  


צבאי הנגב 2013

צבאי הנגב 2013
שנה מספר צבאים
2013 383
2012 347
2011 257
2010 274
2009 188
2008 164
2007 173
2006 158
2004 123 (ספירה לא שלמה בעקבות שטפונות)
2001 165
 

 

בעיה נוספת היא גם של כלבי בית שננטשו בטבע והפכו למתפראים. הכלבים המתפראים מתלהקים ללהקות וצדים צבאים בטבע. לדברי צוער, מדי שנה צבאים מתים גם מפגיעה בגדרות לאחר שנמלטים מטורפים ונתקעים בגדרות. כיום צוער מעריך כי אוכלוסיית הצבאים בנגב מוערכת ב-1,500 פרטים בכל הנגב. 

 

 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

צבאי הנגב חיים בנגב בלבד ובשנות ה-60 וה-70 כמעט והוכחדו בישראל עקב ציד ברוטלי. בשנים האחרונות האוכלוסיה התאוששה אך בעיית הציד נותרה אחד האיומים המרכזיים על הישרדותם בטבע. בנוסף לכך, בשנים האחרונות אזורי בתי הגידול של הצבאים נהרסו בעקבות התרחבות שטחים חקלאיים, התיישבות אזרחית ופעילות צבאית.

 

צבאי הנגב נחשבים לפעילים בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות ושעות אחר הצהריים. עיקר מזונם של הצבאים מתבסס על שיטים, פירות, עלים ושיחים. 

 

בשבת יציינו ברשות הטבע והגנים את יום הצבי בגן הלאומי בית גוברין באירועים פתוחים לציבור בדמות צעדה, פעילויות למשפחה, הרצאות ותערוכת צילומי צבאים. חלק מהפעילויות כרוכות בתשלום. (11:00-15:00)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
מומלצים