שתף קטע נבחר

צילום: AP ,AFP ,EPA, רויטרס

פרטי ההסכם: נטרול אורניום מועשר עד 20%

בזמן ששרי החוץ של המעצמות מתכנסים בז'נבה מפרסם ה"ניו יורק טיימס" את פרטי ההסכם המתגבש: איראן תוכל להמשיך להעשיר אורניום ברמה של עד 3.5%, אך תתחייב להמיר למוטות דלק את האורניום שעלול לשמש לפצצה

איראן תנטרל את המאגר של האורניום המועשר עד 20% שברשותה במסגרת הסכם הביניים עם המעצמות. כך מדווח הבוקר (שבת) ה"ניו יורק טיימס". לפי הדיווח שמתבסס על גורם מערבי רשמי, נטרול מאגר האורניום המועשר ייעשה באמצעות דילולו של החומר או על ידי הפיכתו למוטות דלק או לאבקת אורניום - חומר שמשמש לדלק גרעיני - כך שהיא לא תוכל להשתמש בו כדי לייצר נשק גרעיני.

 

מדברים על הגרעין - דיווחים אחרונים ב-ynet:

רגע האמת מגיע? שרי החוץ יוצאים לז'נבה

התקדמות בז'נבה. המחלוקת: הכור באראק

"שיחות קשות" בז'נבה: שר החוץ הרוסי מגיע

בישראל מאשימים: "ג'ון קרי לא שוחה בחומר"

 

העיתון האמריקני דיווח עוד כי איראן תורשה להמשיך להעשיר אורניום עד רמה של 3.5%, אך תסכים להגביל את מאגר האורניום ברמת העשרה זו שברשותה באמצעות השמדתו, דילולו או המרתו לדלק של אותה כמות אורניום שהיא תעשיר. כלומר, איראן לא תורשה להגדיל את מאגר האורניום המועשר ברמה נמוכה.

 

הגורם אמר כי ההיגיון של העסקה היא היענות של המעצמות לדרישה האיראנית להמשיך להעשיר אורניום ובתמורה איראן תסכים להגביל את המאגר שלה ולנטרל מהאורניום ברמה הגבוהה יותר שעשוי לשמש להפקת נשק גרעיני. ישראל וסעודיה הביעו בעבר דאגה כי אם איראן תהפוך את האורניום המועשר ב-20% לאבקת אורניום בלבד ולא למוטות דלק – היא תוכל להפוך אותם בעתיד בחזרה לאורניום מועשר, אולם גורמים מערביים אמרו כי מהלך שכזה הוא קשה ונראה כי לאיראן אין כעת יכולת שכזאת.

שר החוץ האיראני זריף ושרת החוץ האירופית אשטון בסוף השבוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ האיראני זריף ושרת החוץ האירופית אשטון בסוף השבוע(צילום: EPA)

 

שרי החוץ של המעצמות כבר הגיעו כולם לז'נבה, למעט שר החוץ הסיני, שיגיע לשוויץ בהמשך היום. כבר אמש הגיע שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לז'נבה, והפרשנים העריכו כי הגעתו מלמדת על שלב קריטי שאליו הגיעו השיחות, שעד אז התנהלו בדרך של נציגים זוטרים יותר. שרי החוץ של בריטניה וגרמניה, וויליאם הייג וגידו וסטרוולה, הגיעו הלילה לז'נבה ולפנות בוקר אף נחת שם שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, שאמר עם הגעתו: "אני מעוניין בעסקה, אבל עסקה יציבה וחזקה. אני כאן כדי לעבוד".

 

אמש אמרו דיפלומטים מערביים כי צוותי המשא ומתן של איראן והמעצמות התגברו על מכשול משמעותי בשיחות הגרעין המתקיימות בז'נבה, כשהגיעו לנוסח פשרה בכל הנוגע לדרישתה של איראן להכרה ב"זכותה להעשיר אורניום". לאורך המשא ומתן התעקשה איראן שכל הסכם שיביא לעצירת ההתקדמות שלה בתוכנית הגרעין יכיר מפורשות בזכותה להעשיר אורניום, תהליך הדרוש למטרות גרעין אזרחיות וצבאיות כאחד. מעצמות המערב מצדן טענו כי במסגרת החוק הבינלאומי לא מוגדרת זכות שכזו. 

שר החוץ הרוסי לברוב מגיע לז'נבה, אמש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ הרוסי לברוב מגיע לז'נבה, אמש(צילום: EPA)

שולחן הדיונים בז'נבה בשבוע החולף (צילום: AP) (צילום: AP)
שולחן הדיונים בז'נבה בשבוע החולף(צילום: AP)
 

סבב השיחות הנוכחי בין איראן למעצמות הוא השלישי בתוך כחודש וחצי, וכבר בסבב השיחות הקודם הסתמן כי חלה התקרבות גדולה בין הצדדים בדרך להסכם ביניים. במסגרת ההסכם המדובר אמורה איראן להשעות את התקדמות תוכנית הגרעין שלה למשך כחצי שנה, ובתמורה המעצמות יקלו במעט את הסנקציות עליה. ההסכם המתגבש גרם לחילוקי דעות וחלופי דברים קשים בין הממשלות בוושינגטון ובירושלים.

 

עוד דיווחים בנושא ב-ynet:

"הברית המוזרה" בין ישראל למפרץ נגד איראן

פוטין לנתניהו: "להגיע מהר להסכם עם איראן"

 

גורמים מערביים הוסיפו כי איראן התבקשה גם להפסיק את בניית מתקן המים הכבדים באראק. אם תושלם בניית המתקן, יהיה ניתן להפיק בו פלוטוניום, דרך נוספת לפתח נשק גרעיני.

 

במסגרת ההסכם, איראן תסכים גם שלא להתקין עוד מהצנטריפוגות מהדור השני, שהן מתקדמות ומהירות יותר, ולא תפעיל את אלף הצנטריפוגות מסוג זה שכבר נמצאות ברשותה, אך עדיין לא הופעלו. איראן גם הסכימה לפיקוח הדוק יותר כדי להבטיח כי היא לא מפרה את תנאי העסקה.

 

אם איראן תסכים לכך, השילוב של הוויתורים יעניק לשני הצדדים מרחב נשימה למשא ומתן ארוך יותר על הסכם הקבע. העסקה גם נועדה לשכנע את איראן שאם המערב יזהה ניסיון שלה לפרוץ את הסף הגרעיני, למדינות המערב יהיה די זמן כדי לפעול בהחלטיות למניעת דבר שכזה - כולל פעולה צבאית.

 

בתמורה, לפי גורמים מערביים, איראן תקבל הקלות בסנקציות שיתבטאו בכ-3.6 מיליארד דולר בהכנסות מנפט שהוקפאו בחו"ל וישוחררו במהלך חצי השנה הקרובה. איראן תזכה גם בהקלה בסנקציות על חלקים של כלי רכב, זהב, מתכות, חלקי מטוסים וחומרים פטרוכימיים.

 

הסנקציות על מכירת נפט ועסקות פיננסיות יישארו בתוקף. הגורמים שדיברו עם העיתון העריכו כי הערך של ההקלות יעמוד על כחמישית או שישית ממה שאיראן מפסידה כעת.

 

לפי ההערכות, איראן תפסיד בין 25 ל-30 מיליארד דולר בכל חצי שנה מהסנקציות על הנפט בלבד. במסגרת העסקה ייווצר גם "ערוץ ירוק" לאיראן שבו תוכל לרכוש סחורות הומניטריות ותרופות דרך בנקים נבחרים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מזכיר המדינה האמריקני קרי
צילום: EPA
מומלצים